Založ si blog

Eva Rezešová, jej nehoda v Maďarsku a súvislosť s VSŽ Košice

Eva Rezešová mala haváriu v Maďarsku. Mnohí konštatovali v diskusiach, že keby sa jej to stalo na Slovensku, tak skončí maximálne s podmienkou. Možno ste si všimli, možno nie, že najprv dostala 6 rokov a odvolala sa. Potom dostala od odvolacieho súdu až 9 rokov. Nakoniec ju prepustili skor za dobré správanie.

Ja som poslala právničke protistrany pred odvolacím súdom (to znamená pozostalým po mŕtvých, bolo to až pri odvolaní a oni tuším menili právnika, pri prvom súde mali iného) maily, kde som mala jeden článok januára 2012 preložený do maďarčiny a druhý článok z júla 2012 preložený do angličtiny. Nájdete ich v na mojom blogu v týchto záložkách

Pokiaľ sa divíte, prečo v týchto jazykoch, tak preto, aby tomu rozumela. Maďarsky viem len pár slov, prekladal mi to niekto cudzí a na druhý článok čas nemal, tak mi to niekto preložil do angličtiny. Šlo mi o to, aby mladú Rezešovú postihol spravodlivý trest a aby advokátka protistrany otvorila túto tému. Sice ju neotvorila, ale možno „použila“ ďalšie dva maily, ktoré som jej poslala s diskusiou zo slovenských médií. Ja som to do diskusie nepísala, ale poslala som to advokátke protistrany, aby sa jej spýtala, či to je pravda.

Inak, o tých drogách som to počula už dávno predtým, ale počula som to od cudzieho človeka náhodou a brala som to len ako klebetu. S rezervou…
Ale moj bývalý priateľ mi tvrdil, že mladú Rezešovú videl v Košickom hoteli Slovan pripaľovať si cigaretu 500 korunáčkou. Vtedy boli ešte koruny. Jemu som to verila, žeby to mohla byť pravda, lebo tam chodil často, takže ju skutočne mohol vidieť.
Dnes sa tento hotel volá ináč, ale vtedy patril Rezešovcom. Dnes to nie je podstatné, ako sa teraz volá, skor som chcela podotknúť, akú cenu mali pre ňu peniaze….možno to je výchovou….

Tu prikladám túto diskusiu:

Mna len zaraza, ze nikto z medii, ani sud, si nedal doteraz namahu zistit, co tomu predchadzalo – uz na druhy den sa po KE (Kosice) hovorilo ( a to mam z dobreho zdroja), ze v ten vecer bola udajne v istom nemenovanom podniku s celou partiou (mena a nazov neuvediem) PIŤ, s fesim (s priatelom) sa tam pohadat, potom jej „preplo“, isla na toaletu a ked sa dlho nevracala, vtedy zistili, ze odisla autom – preto tie telefonaty, zburcovany exmanzel, matka atd., vtedy jej mali vsetci volat a po meste ju hladat…keby sud vysetroval aj toto – su svedkovia, ktori by dokazali kde bola, a ze pila pred jazdou!

Druhý príspevok, od iného diskutujúceho:

Eva si casto kupovala koks od dilera v Pesti,v KE si to nemohla dovolit,lebo ju tam kazdy poznal.Lukas o tom vedel,a snazil sa ju od toho odnaucit.Ked sa dozvedel,ze sa nayebana (pod vplyvom alkoholu) vybrala znova na “nakup“,sadol do auta a prenasledoval ju.Cestou jej vela krat volal aby zastavila,ze je opita a moze si ublizit,volaj jej aj Dzuso nech zastavi,ze Lukas ide za nou a vezme ju domov,no abstak robi svoje a pridala este viac,aby bola na mieste pred prichodom Lukasa.
Preto “vyblikovala“ a vytlacala auta pred sebou,lebo vedela ze ho ma v patach

Tieto príspevky som nepísala do diskusie ja, ani som mladú Rezešovú nikdy nestretla ani náhodou osobne. V čase havárie som nežila v Košiciach.

A ako podotkol v tejto diskusii pred rokmi ďalší diskutujúci, tak to ju nenaháňali, ale chceli dobehnúť a zastaviť pred ďalšími neuváženosťami, lebo vedeli, v akom je stave. I ja sa divím, prečo sa tým nikto nezaoberal, aký bol skutočný dovod….
No možno preto boli ticho po vynesení druhého rozsudku, ktorý bol vyšší a už to nerozoberali. Lebo nechceli, aby vyšlo najavo, čo bol skutočný dovod, prečo šla tak rýchlo…

Zaujalo ma vyjadrenie sudkyne k tomuto prípadu, preto ho prikladám:

Predsedníčka odvolacieho senátu Sarolta Stubeczky sa v priebehu súdneho dokazovania prejavila ako razantná a nekompromisná sudkyňa. Zo siene vyhodila nielen zástupcu médií, ktorý žuval žuvačku, ale aj znalca, o ktorom nadobudla presvedčenie, že stratil nestrannosť a nadŕžal obhajobe, ktorá si ho najala. Verejnosť sa mohla presvedčiť, že Stubeczky je aj psychológ. „Vinu ste si priznali, ale nie verejne. Povedali ste, že vám je to všetko ľúto, no nedokázali ste sa pozostalým ospravedlniť. Čo k tomu treba? Otočiť sa dozadu a povedať to, alebo aspoň napísať list,“ povedala Stubecky do očí Varholíkovej.

Dodala, že má pocit, akoby pre Košičanku nebolo dostatočne dôležité ospravedlnenie, ale to, že ona sama sa dostala do problémov. „Ten, kto spácha takýto závažný trestný čin, nesmie uvažovať spôsobom: len aby som sa z toho nejako dostala. Potom stráca kontrolu nad svojím svedomím.“ „Dnes ste dostali trest, ktorý si odsedíte a určite vás počas toho obdobia bude sprevádzať trauma, že ste zavinili smrť štyroch ľudí,“ pokračovala sudkyňa. „No po prepustení na slobodu budete môcť urobiť zmenu vo svojom živote. Nič nebude ako predtým. No nebojte sa. Možno prehodnotíte svoj život či svoje priority a možno prídete na to, čo ste urobili zle a čo ste mohli urobiť inak.“ Stubeczky nezabudla ani na Varholíkovej najbližších. „Vaše deti budú môcť stáť pri vás a vy budete môcť s ich pomocou uzavrieť minulosť. Možno na to bude dobré aj to obdobie vo väznici. Možno sa celkom zmeníte, zmeníte svoju osobnosť…“

K tomuto článku ešte doplním info o ututlanom vyšetrovaní tunelovania VSŽ Košice:

Róbert Kaliňák o prípade tunelovania VSŽ Košice vedel odo mňa, tu je jeho odpoveď z januára 2005:

Tu je vyjadrenie Jozefa Šáteka o polícii z jednej diskusie:

Ale zaráža ma, že v jeho diskusiach som kauzu VSŽ nevidela spomínať…raz ju okrajovo spomínal v jednom článku. Ja som na kauzu VSŽ upozornila v roku 2000, vtedy som posielala list Ivorovi a vyšetrovali to v roku 2002. To bol pán Šátek ešte vo funkcii…takže by sa novinári mohli pýtať i jeho, prečo v kauze tunelovania VSŽ Košice nič nezistili.

Jozef Šátek
Prémium
· 23.3.2016 – 14:43
Toto je pravá tvár polície.
Takto ako to načrtol bývalý vyšetrovateľ Milan, to fungovalo ešte za Mečiara s Lexom. Ak sme po nástupe v októbri 1998 chceli začať vyšetrovať zločiny mečiarovskej éry, tak to nemohol realizovať nejaký dovtedy zriadený policajný útvar (odborná neschopnosť, korupcia, únik informácií, strach), ale bolo treba nanovo personálne vybudovať nový špecializovaný vyšetrovací tím, voči ktorému neboli žiadne priame väzby nadriadených policajtov, ale tím bol priamo podriadený ministrovi.

Tvrdím ako bývalý šéf tohto tímu i riaditeľ Úradu boja proti korupcii, že toto bolo jediné pracovisko, kde sa od roku 1998 do začiatku roka 2005 vykonávalo seriózne odhaľovanie a vyšetrovanie najzávažnejšej ekonomickej kriminality a nehľadelo sa na nikoho, aké má v politike, v podnikaní postavenie, na majetky či kamarátov.

Mojím odvolaním z funkcie riaditeľa a nahradením Tiborom Gašparom, takýto spôsob vyšetrovania okamžite skončil, čoho výsledkom bolo zastavených asi 200 vyšetrovaných prípadov z mečiarovskej privatizácie, rôznych bankových podvodov (VÚB, Devín Banka…) a podvodných konkurzov.

Od tejto doby boli vždy do vedenia polície dosadení policajní funkcionári, ktorí boli spojení s vládnucou politickou garnitúrou, najmä na osobu ministra vnútra a ktorí robia všetko tak, aby sa najťažšie zločiny, ktoré sú prepojené s politickými špičkami, ich mecenášmi, veľkými finančnými skupinami buď vôbec neodhaľovali alebo keď už uzrú svetlo sveta, tak aby vyšetrovanie zasiahlo len tie najspodnejšie poschodia a bolo zdokumentované len minimum. Každý rok sa len odmietnu (pred začatím trestného stíhania) alebo sa zastavia vo veci tisícky prípadov, medzi nimi i množstvo rozsiahlych, závažných a zložitých s politickým prvkom, pričom sa vedenie ministerstva i polícia tvária a tvrdia, že nastal trend znižovania kriminality (roky 2014 a 2015 každý rok zníženie počtu prípadov o 8000!) dobrou „preventívnou“ prácou polície. Predpokladám, že príde čas a za tieto zločiny sa budú musieť títo „páni“ zodpovedať.

Okrem toho, na vlastnej skúsenosti som zistila, že vo firme OTA VSŽ a.s. Košice (neskor len OTA a.s.) sme mali odpočúvaný telefon. V rámci Košíc som sa snažila osloviť novinárov, aby mi pomohli s touto kauzou. Stretla som sa aj s Arpádom Scholtészom a povedala som mu o tejto skúsenosti. To znamená, že mala som podozrenie, že na zákazkovou oddelení sme mali odpočúvaný telefon. On mi na to povedal, že vo VSŽ Košice boli „napichnuté“ telefóny všade.
Tak na čo tie telefóny odpočúvali, keď nič z rozkrádania nezistili? Nedáva mi to zmysel…

Od jeho bývalej kolegyne novinárky Nadi Šindlerovej, ktorú som spomínala v inom článku (odkaz dám ho na konci článku) viem, že Arpád Scholtész je kamarát Ladislava Drábika, bývalého viceprezidenta VSŽ Košice. Takže keď som za týmto novinárom prišla s informáciami o Drábikovi a o firme, ktorej bol podľa info vo firme spolumajiteľom, nič horšie som urobiť nemohla. Akurát ja som to dopredu nevedela a súvislosti mi došli až neskor.

Ako som uviedla v jednom z predchádzajúcich článkov:

A kto to vyšetrovanie zastavil? Podľa info Richarda Šmídu zo SMERu vraj vtedajší policajný prezident Jan Pipta. Richarda Šmídu to vtedy stálo „miesto šéfa“ v SMERe: asi po mesiaci, keď som tuto info napísala našim slovenským neskorumpovaným a poctivým novinárom odišiel z pozicie šéfa regionálnej kancelárie SMERu v Košiciach vraj z rodinných dovodov a jeho miesto nastúpil dnes už nebohý Pavol Paška.

A čo pán Pipta? Ten po odchode z polície sa stal spoločníkom v Drábikovej firme. Ano, vo firme viceprezidenta VSŽ, ktorého mal vyšetrovať. Bola to firma Konfit SBS, odkaz na výpis prikladám nižšie. Spoločník CASSPOS a.s. a Ján Pipta (plus ďalší spoločníci). A keď si rozkliknete CASSPOS a.s., tak predsedou predstavenstva od roku 2001 do roku 2010 bol Ing. Ladislav Drábik (bývalý viceprezident VSŽ Košice). Považujete toto za normálne? Aby bývalý policajný prezident bol spoločníkom vo firme, kde je aj Ladislav Drábik, ktorého mala polícia vyšetrovať?

http://orsr.sk/vypis.asp?ID=9062&SID=4&P=1

Takže sa František Tenai može vyhovárať, že nič sa v súvislosti s ním vo VSŽ „nedialo“: Z vyššie uvedených skutočností vyplýva, že Ladislav Drábik sa postaral, aby sa nič nezistilo a naši poctiví novinári, aby sa o tom od roku 2000 neinformovalo vobec nikde.

A generál Jaroslav Ivor, tomu sa tiež nič nestalo: učil na vysokej škole.
gen. prof. JUDr. Jaroslav Ivor, DrSc. (* 12. október 1952, Čadca) je slovenský právnik, vysokoškolský pedagóg a bývalý generálny riaditeľ Sekcie vyšetrovania a kriminalisticko-expertíznych činností Policajného zboru. Do roku 2016 pôsobil ako dekan na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy.

Len ja som bezdomovec, bez akejkoľvek práce. Ďakujem vám Košičania, že v meste, kde som roky žila mi nikto nepomohol, nikdo si ma nezastal. Predpokladám, že i teraz budete mlčať a nebudete urgovať novinárov, aby tento prípad uverejnili.

Doplnenie:

Prekvapilo ma, keď som si pozrela výpis OTA a.s., že vo februári 2014 sa predsedom predstavenstva stal maďarský občan, ktorý ma adresu v Maďarsku, i maďarské meno. Bydlisko má Érd, Maďarsko.

Érd (německy Hanselbeck, chorvatsky Andzabeg) je město v Maďarsku v župě Pest. Je jejím nejlidnatějším sídlem (s výjimkou Budapešti, která má vlastní samosprávnou jednotku). Spadá pod Budapešťskou metropolitní oblast (de facto se jedná o předměstí na jihozápadním okraji metropole). Žije zde přibližně 70 tisíc[1] obyvatel.

Taktiež v dozornej rade sú dvaja Maďari, bydlisko Tapolca.

Tapolca nie je až tak blízko Košíc….Tapolca (německy Toppoltz) je okresní město stejnojmenného okresu v župě Veszprém v Maďarsku. Město leží na západním okraji Balatonské vrchoviny v Tapolské pánvi, zhruba 10 km na sever od Balatonu.

Žeby Maďari tuto firmu „kúpili“ od Rezešovcov alebo tu firmu len „riadia“ v Košiciach alebo firmu riadia na diaľku? Firmu OTA a.s. vlastnili Rezešovci podľa mojich info, ako to spomínam v článku z januára 2012 v liste Ivorovi. Nehoda sa stala v auguste 2012, zmena predsedy predstavenstva a dozornej rady v roku 2014. Žeby Maďari riadili košickú tlačiareň? To bola tlačiareň!!! Výstavy im vzali, začali si to už za čias VSŽ robiť priamo VSŽ, takže zostala len tlačiareň. Alebo to malo iný dovod? Alebo tam už dávno nie je tlačiareň, ale zostal názov a riadia to Maďari? Len je divné, že nehoda bola v Maďarsku a riadia to Maďari, ale to bude asi len náhoda….

V tomto článku Július Rezeš tvrdí, že Slovákom nie je nič do ich majetku:
https://plus7dni.pluska.sk/ludia/rezes-odkazuje-slovakom-nasho-majetku-vas-prd

V tomto článku je popísaná súvislosť s Mečiarovou Elektrou a Rezešovcami:
https://www.sme.sk/c/4099763/elektru-ocistil-mlady-rezes.html

Tieto články ste asi čítali, takže to prikládam len pre tých, ktorí o tejto kauze nič nevedia:

V tomto článku som spomínala novinárku Naďu Šindlerovú:

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/08/25/robert-fico-neurobil-nic-proti-korupcii-ignoroval-ju-i-ked-o-nej-vedel/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/10/03/caputova-hamran-vagovic-matovic-mal-pravdu/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/10/03/nezavislost-medii-a-politici/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/14/oznameni-kriminalni-policii-cr-od-nepohodlneho-svedka-tunelovani-vsz-kosice/

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/01/21/prokuratura-policia-politici-palko-fico-poslanci/

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/07/30/rezesovci-tunelovat-se-vyplaci/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/08/29/vladimir-palko-byvaly-minister-vnutra-a-kauza-vsz-kosice-jeho-odpoved/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/08/25/preco-roman-mikulec-a-milan-lucansky-nechceli-presetrit-dve-zavazne-kauzy/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/08/24/bela-bugar-a-rozkradnute-miliardy-z-vsz/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/08/28/preco-igor-matovic-neriesil-sporny-paragraf-363-ked-uz-v-roku-2013-mi-olano-tento-paragraf-pri-kauze-vsz-v-pravnej-analyze-spominali/

Doplnenie nových článkov a súvislostí 13.10.2022

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/10/08/rezesovci-a-spravodlivost-po-slovensky/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/10/11/boris-kollar-a-spravodlivost-pre-rezesovcov-podla-neho-neplati/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/10/13/eva-rezesova-a-prvy-rozsudok-v-madarsku-domace-vazenie/

Karel Kryl by mal 80 rokov

15.04.2024

Pred 80 rokmi sa narodil Karel Kryl. Myslím si, že si tento človek zaslúži spomienku. Bol to nadčasový spevák a nikdy sa nikomu nezapredal. Narodil sa 12.4.1944. Prvýkrát som jeho meno počula v 80 rokoch na letnej brigáde. Boli sme na Morave so spolužiakmi a náhodou som večer prišla k spolužiakom na izbu. Magneťák mali veľmi potichu a hrala tam nejaká pre mňa neznáma [...]

Pelle = dieťa šťasteny

09.04.2024

Lebo to, ako sa on prepracoval až na post prezidenta, sa inak nazvať nedá. Nenápadne sa po Ficovom chrbte posúval vyššie a vyššie, až zakotvil vo funkcii najvyššej, prezidentskej. Jediné, čo k tomu potreboval, bolo poslúchať, pritakávať, klamať, pri nepríjemných otázkach odpovedať vyhýbavo, vykrúcať sa, používať prázdne frázy, hovoriť kvetnato a pritom všetkom sa [...]

Sú novinári na strane dobra a spravodlivosti ?

21.03.2024

Jaro vždy chcel, aby Korzár písal odvážne a kriticky, stál na strane spravodlivosti, práva a dobra. Chcel, aby boli jeho redaktori féroví a korektní, kontrolovali tých pri moci a zastávali sa bežných ľudí. Citujem z nižšie pripojeného článku: https://korzar.sme.sk/c/23299172/zomrel-sefredaktor-dennika-korzar-jaroslav-vrabel-novinam-venoval-cely-zivot.html?ref=njctse Verím, [...]

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 196
Celková čítanosť: 2965424x
Priemerná čítanosť článkov: 15130x

Autor blogu

Kategórie