Založ si blog

Téma Matovič, Fico a voľby ešte raz. . .

Mnoho ľudí si neuvedomuje, že keď budú na niektorého politika „kydať“, tak u niektorých voličov nezapracuje rozum, ale budú sa riadiť citmi. Povedia si, že on im pridal k dochodku, niečo dal „zadarmo“ a keby niečo vyviedol, tak by to už dávno vyšetrili. Tak ho budú voliť i napriek tomu, že na neho budú v médiach nadávať.

Tak uvažovalo mnoho voličov v ČR ohľadom A. B. Ľutovali ho a na rovinu do diskusií písali, že na just ho budú voliť. Niektorí si už v diskusii robili srandu, že keby A. B. „v priamom prenose vystrieľal materskú školku“, i tak by tomu „koblihy“ neverili, považovali by to za kampaň proti A.B. a volili by ho.

Ľudia si ani nepripúšťajú, ako v skutočnosti funguje právo a ako ho ohýbajú. Taktiež si mnohí nepripúšťajú, že nie všetky informácie média uverejnia. Neuverejnia všetko a v kontexte to može vyznieť inak.

Na toto som sa snažila v predošlých článkoch o voľbách a situácii na Slovensku upozorniť. Voliči sa nerozhodujú rozumom, ale citmi. Preto sú tieto verejné diskusie politikov pred voľbami doležité. A záleží to od moderátora novinára, ako to nasmeruje, aké bude dávať otázky.

Už dávnejšie vyšiel v ČR zaujímavý článok o volebnom práve. Najzaujímavejšia je k nemu diskusia: viac než 4 000 diskusných príspevkov. Tu prikladám odkaz na tento článok:

https://medium.seznam.cz/clanek/jaroslav-kral-konec-gerontokracie-proc-omezit-volebni-pravo-senioru-17374

Citujem z toho článku:

Žijeme v demokratickém světě, takže vlastně každou chvíli můžeme podpořit názorové směry, které s námi souzní. Volíme své favority do veřejných funkcí, je ale volba spravedlivá nebo ne?

Procentuální generační zastoupení v populaci

V současnosti bývají nejsilnější skupinou navštěvující volební místnosti senioři, kteří tvoří více než třetinu všech hlasů. Už jen po této prvotní větě vám jistě docvakne, kam vítr vane a jak je to s tou spravedlivostí voleb. Přirovnejme si to k jakékoliv jiné „soutěži“, protože přesně tím vlastně volby jsou, třeba k týmové štafetě, kterou všichni jistě pamatujeme minimálně ze základní školy. To je jakoby členové jiných týmů při štafetě ufuněně sprintovali na kilometr, zatímco tým seniorů si každý na pohodu zaběhne ani ne polovinu a plni síly si přijdou přebrat zlatou medaili. Nebo čokoládovou, když zůstaneme na té základní škole. Zkrátka je to naprosto nerovný boj.

Na absurditě této situaci přidává, že často tato věková skupina rozhoduje o věcech, které se jich již vůbec nebudou týkat a kterým ani nerozumí, protože doba letí dopředu raketovým tempem. A to vůbec nemluvím o špatném přístupu k informacím a velkému sklonu podlehnout dezinformaci, třeba například, když jim přijde do schránky osobní dopis od pana Babiše nebo pravicových populistů.

Nikdo jiný mi nic nedal…

Slyším to jako včera, když mi moje vlastní babička vyprávěla, že bude volit pana Babiše. Na otázku, zda souhlasí s jeho názory a má důvěru v jeho kampaň mi říkala, že ani neví, ale že na náměstí jí u propagačního stánku zastavila moc milá usměvavá paní a nabídla jí koblihu. Ta kobliha byla od pana Babiše a byla moc dobrá a díky ní bude ona volit hnutí ANO. Bohužel, když jsem tento příběh sdílel se svým okolím, nebyl zdaleka ojedinělý.

Velké množství seniorů už si uvědomuje, že většiny věcí, o kterých se v kampaních mluví se nedožijí a bohužel už často ani nejsou mentálně natolik ve formě, aby dokázali přemýšlet co bude dobré pro jejich potomky a zaměřují se na svůj vlastní aktuální blahobyt. Jako s tou koblihou, nebo jako s neustálým zvedáním důchodů. No a co, že pak už nebudou peníze pro ostatní a stát se zadluží a půjde do háje, oni mají o pětistovku víc.

Jak z toho ven?

Stejně tak, jako je určená minimální věková hranice pro účastnění se voleb, měla by být určena i ta maximální. Vůbec nepochybuji, že po světě chodí určité množství elegantních babiček, které jsou plně při vědomí, jdou s dobou, mají všeobecný přehled a mimořádně vyvinuté kritické myšlení, ale ruku na srdce, není jich moc. Zároveň nechci ani trochu zpochybňovat jejich celoživotní práci pro společnost, byť je jasné, že ti starší pracující v dobách komunismu se zrovna nepředřeli, jen je třeba poukázat na to, že by se ve správnou chvíli měla štafeta předat dál a pustit ke kormidlu mladé. Nebo chcete žít v gerontokracii?

Koniec citácie z článku.

Na tomto článku nevidím nič zlé: autor blogu „len“ napísal svoj názor. Má na to právo, tak ako ostatní majú právo na svoj názor.

Ti diskutujúci, ktorí to komentovali si nevšimli ani to, že sú na blogu, že autor nie je profesionálny novinár, nie je za to platený a nemá žiadny dovod si ich vážiť. Nič pre neho neurobili. To sa nedá príkazom určiť, že si ich musí vážiť.

Jednoducho len napísal svoj názor. Mal na to právo, keď je vraj tá demokracia.
Na to, aká je veľká cenzúra diskusie na seznam.cz, tak pustili viac než 4 000 diskusných príspevkov, kde väčšina neskutočne autorovi nadávala. Stačí si bežne prejsť tu diskusiu a normálny človek stratí všetky ilúzie o mozgovej kapacite väčšiny voličov.Po tom všetkom má človek mať úctu k všetkým dochodcom?

Za prvé: bol to „len“ jeho názor. Tí, ktorí v diskusii to komentovali napríklad, že ich babička má sice pomaly 80 rokov, ale má prehľad o politike… Nevedela som, či sa mám smiať alebo plakať.

Som oveľa mladšia, ale ten prehľad nemám ani ja. Len tuším, že všetci sĺubujú modré z neba a po voľbách na to zabudnú. Nikto netuší, akých sponzorov majú politici v pozadí a čie záujmy zastupujú.

Za ďalšie: mnohí diskutujúci tento jeho článok brali tak, ako by to, čo napísal, už bolo uzákonené. To je nezmysel. Pisateľ blogu, ako obyčajný človek nemá právo prekladať zákony.

Zákony predkladajú oficiálne poslanci. Zákon musí niekto napísať a nie je jednoduché vobec zákon presadiť v českom parlamente. Poslanec, ktorý navrhne „niečo“ v českom parlamente, tak si musí hľadať spojencov, aby to dokázal presadiť. Keď sa akýkoľvek zákon, schvaľovanie, prejednávanie chce v parlamente oddialiť, tak vždy sa nájde sposob, ako to odsunúť. To som si na jednej besede vypočula od vtedajšej českej poslankyne.

Po schválení v parlamente to schváliť asi musí i predseda vlády a každý zákon podpisuje prezident. Ani ja nepoznám presný detailný postup (existuje i legislatívna rada vlády…), ale väčšina diskutujúcich mala „jasno a prehľad v českej politike“.
Niekedy si myslím, že to „jasno“ nemajú ani samotní politici, keď vidím, aké si vymýšľajú výhovorky. I vyštudovaní právnici.

Za tento názor autora článku na blogu mnohí tvrdili, že keby boli jeho rodičia, tak by ho vydedili, dali mu pár rákoskou a nikdy by s ním neprehovorili. To je tá „demokracia“ v praxi od starších: my máme stále pravdu a skúste nám povedať, že to nie je pravda: „ukrižujeme vás“.

Ale veď to je pravda, že väčšina ľudí sa nechá pred voľbami „kúpiť“ za vyšší dochodok, za sľuby…Preto napríklad nikto z politikov v ČR nerieši ani malé poplatky v českom zdravotníctve (okrem zubárov, kde sa platí). Tušia, že keby to navrhli, tak by voľby prehrali. Voliči chcú všetko lacno, najlepšie podľa možností zadarmo. Len si nepripúšťajú, že to „zadarmo“, musí niekto zaplatiť.

O demokracii sa už dávnejšie vyjadrila slovenská herečka Milka Vasaryová.
Má pravdu, súhlasím s ňou.

I ona podľa tých diskutujúcich klame?

Ako sa tvoria zákony na Slovensku, hovoria i v tomto videu:

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/09/14/video-spisiak-najvacsia-hrozba-pre-slovensko-su-politici-ktori-nie-su-pod-vplyvom-oligarchov/

Ako „pomáhal“ Matovič ľuďom:

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/09/20/igor-matovic-ma-dnes-pobavil-tym-ako-oni-viac-pomahali-ludom-ako-robert-fico/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/09/22/je-politika-skutocne-taka-ako-sa-javi-beznym-obcanom/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/09/23/igor-matovic-a-robert-fico-to-by-bola-skvela-priama-konfrontacia-v-zivom-prenose/

A o tejto téme a dotácii pre Ukrajinu budú všetci politici mlčať?

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/09/19/zrusenie-zakazu-dovozu-ukrajinskeho-obilia-povazuje-budapest-za-nehoraznost/

A táto kauza utíchne, tak ako utíchla kauza Rezešovci?

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/09/19/naka-obvinila-michala-gucika-kamarata-marosa-zilinku/

A moj názor na koniec: Už od roku 1989 sa presviedčame, že politici nedokážu vládnuť, viesť štát k prosperite. Podľa mňa by bolo najlepšie, keby štát viedli skutoční odborníci a nie politici. Bez volieb. Vyberať ľudí do vedenia štátu podľa odbornosti a skutočných praktických skúseností. Lebo to, čo sa teraz nazýva voľbami, to je o tom, kto viac sľúbi voličom. Divadielko politikov a po voľbách je všetko inak.

Doplnenie 24.9.2023:
Z diskusie z článku zo seznammedium.cz prikladám printscreeny diskusie.
Keby som vložila do článku „len“ diskusné príspevky v texte, asi by ste mi neverili, ako veľmi dokážu diskutujúci autorovi článku na blogu nadávať. A možno tam boli aj horšie diskusné príspevky. Pokiaľ títo ľudia si myslia, že všetkému rozumejú….tak to poukazuje na to, že je potrebné zmeniť i školstvo, aby ľudia uvažovali v súvislostiach a že s vekom neprichádza automaticky múdrosť…

Karel Kryl by mal 80 rokov

15.04.2024

Pred 80 rokmi sa narodil Karel Kryl. Myslím si, že si tento človek zaslúži spomienku. Bol to nadčasový spevák a nikdy sa nikomu nezapredal. Narodil sa 12.4.1944. Prvýkrát som jeho meno počula v 80 rokoch na letnej brigáde. Boli sme na Morave so spolužiakmi a náhodou som večer prišla k spolužiakom na izbu. Magneťák mali veľmi potichu a hrala tam nejaká pre mňa neznáma [...]

Pelle = dieťa šťasteny

09.04.2024

Lebo to, ako sa on prepracoval až na post prezidenta, sa inak nazvať nedá. Nenápadne sa po Ficovom chrbte posúval vyššie a vyššie, až zakotvil vo funkcii najvyššej, prezidentskej. Jediné, čo k tomu potreboval, bolo poslúchať, pritakávať, klamať, pri nepríjemných otázkach odpovedať vyhýbavo, vykrúcať sa, používať prázdne frázy, hovoriť kvetnato a pritom všetkom sa [...]

Sú novinári na strane dobra a spravodlivosti ?

21.03.2024

Jaro vždy chcel, aby Korzár písal odvážne a kriticky, stál na strane spravodlivosti, práva a dobra. Chcel, aby boli jeho redaktori féroví a korektní, kontrolovali tých pri moci a zastávali sa bežných ľudí. Citujem z nižšie pripojeného článku: https://korzar.sme.sk/c/23299172/zomrel-sefredaktor-dennika-korzar-jaroslav-vrabel-novinam-venoval-cely-zivot.html?ref=njctse Verím, [...]

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25, aktualizované: 09:29

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 196
Celková čítanosť: 2967463x
Priemerná čítanosť článkov: 15140x

Autor blogu

Kategórie