Založ si blog

Nový predseda vlády. . . vabank Zuzany Čaputovej ?

V jednaní Zuzany Čaputovej ma prekvapilo, ako rýchlo dokázala nájsť nového predsedu vlády. Prečo to predtým nešlo? Prečo nevyhlásila predčasné voľby skor, keď jej tak veľmi záleží na Slovensku? Alebo prečo nevymenovala úradnícku vládu skor?

Nemá podiel na tejto zlej situácii na Slovensku i ona? Veď je prezidentka a keď sa mohla vyjadrovať ku corone a karhať občanov ako malé deti, tak si mala riešiť problémy s vládou už dávno. Od toho je platenou prezidentkou.

Chcela som vedieť, kto je vlastne nový predseda vlády, tak som hľadala na internete.

Mgr. Ľudovít Ódor je 9. viceguvernér Národnej banky Slovenska, vo funkcii je od 20.2.2018. Funkčné obdobie viceguvernéra Národnej banky Slovenska je 6 rokov a tá istá osoba može byť vymenovaná dve funkčné obdobia.

Keďže funkčné obdobie mu začalo 20.2.2018, skončí keď som to dobre pochopila, 20.2.2024. Ešte sa može raz toto funkčné obdobie opakovať, takže sa može predlžiť o 6 rokov. Predpokladám, že viceguvernér NB SR má oveľa vyšší plat ako premiér SR. Okrem toho ktokoľvek, kto sa teraz stane premiérom, tak skončí pri dnešnom systéme vládnutia na Slovensku po nových voľbách.
Je to len dočasná funkcia na pár mesiacov. A určite nebude pre žiadneho poctivého pracujúceho človeka príjemná.

Neviem si predstaviť, z akých dovodov by väčšina ľudí odišla dobrovoľne z pozície viceguvernéra NB SR do horšie platenej pozície premiéra na pár mesiacov.
Mne sice táto pozícia nikdy nehrozí, pretože na to nemám ani vzdelanie, ani skúsenosti, ale dovolím si zamyslieť hypoteticky, v akom prípade by som dobrovoľne šla na horšiu pozíciu: asi u mňa by to boli zlé pracovné vzťahy a neumožnenie poctivo si robiť svoju prácu, podrazy….

Pritom ešte može byť vymenovaný na ďalších 6 rokov za viceguvernéra.
Ano, možte mi oponovať, že vymenovávať ho bude prezident, ale to na tej pozícii už nemusí byť Zuzana Čaputová. Ale može byť iná osoba ako prezident SR.

Pokiaľ teraz prijme pozíciu premiéra SR, tak pravdepodobne na jeho miesto vymenujú iného viceguvernéra NB SR. Ten nový viceguvernér bude mať funkčné obdobie 6 rokov, takže Ľudovít Odor sa povodnú pozíciu pravdepodobne nevráti. Alebo nechajú miesto viceguvernéra NB SR na tých niekoľko mesiacov, čo bude premiérom, neobsadené?

Peter Kažimír je vo funkcii od júna 2019, takže jemu funkčné obdobie končí až v júni 2025. Takže i keby ho po druhé nevymenovali, tak voľná pozícia guvernéra NB SR bude až od júna 2025.

Ľudovít Ódor, keď vezme teraz funkciu premiéra, tak asi nemá šancu sa vrátiť ako viceguvernér NB SR. Prečo by dobrovoľne opúšťal tak výhodnú pracovnú pozíciu: má vysoké postavenie, vysoké finančné ohodnotenie a nemá zodpovednosť za ministrov vlády….no nedáva mi to zmysel…

Porovnávam to rovnako, ako keď Marek Vagovič robil rozhovor s Františkom Imreczem a pýtal sa ho, prečo odišiel z dobre platenej funkcie v súkromnej sfére na pozíciu v štátnej sfére, ktorá bola horšie platená.

Pritom Ľudovít Ódor má vo svojej terajšej pozícii tú výhodu, že je to štátna inštitúcia, má v tej pozícii funkčné obdobie 6 rokov a istotu, že pokiaľ neurobí nejaký veľký „průser“, že v tej pozícií zostane celé funkčné obdobie.
František Imrecze tuto istotu nemal, pretože pracoval v súkromnej sfére. A preto pozíciu nemal istú. Väčšina sa potom divila, že si nechal doplácať plat do výšky, ako mal predtým.

Ja len rozoberám, že mi nedáva logiku, prečo by viceguvernér NB SR odišiel na horšie platenú dočasnú pozíciu. I keby to bola rovnako platená pozícia, tak väčšie „nervy“ a starosti bude mať ako premiér než v banke ako viceguvernér.

Pritom tento pán vyštudoval matematiku a napísal knihu, ktorá dáva tušiť, že patrí medzi nadpriemerných.

https://www.odor.sk/svk/ekonomia/224/rychlokurz-geniality

ÓDOR, Ľudovít. Rýchlokurz geniality : 42 otázok a odpovedí, ktoré vám pomôžu pochopiť dnešný svet. 1. vyd. Bratislava : N Press, 2022. 655 s. ISBN 978-80-8230-091-1.

Informácie z wikipedie:

Od januára 2016 je hosťujúcim profesorom na Central European University.[4] Ľudovíť Ódor je autorom kníh Ekonómia z nadhľadu, Krízonómia z nadhľadu, Investovanie z nadhľadu a mnohých slovenských i zahraničných ekonomických publikácií.[5][6]

https://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%BDudov%C3%ADt_%C3%93dor

Stredoeurópska univerzita

(Presmerované z Central European University)
Stredoeurópska univerzita (anglicky Central European University, CEU) je medzinárodná súkromná univerzita humanitného zamerania, ktorú roku 1991 podľa amerických vzorov založil a financuje filantrop a miliardár George Soros.[1] Vznikla v Budapešti, od roku 2020 pôsobí vo Viedni a ponúka magisterské a doktorandské štúdium prevažne v spoločenských a humanitných odboroch. Jej absolventi sú známi filozofi, politológovia, sociológovia, ekonómovia i anglisti.
Medzi najštudovanejšie odbory patria: filozofia, kognitívne vedy, politické vedy, medzinárodné vzťahy, história, administrácia, verejné vzťahy a matematika v rozsahu ekonómie.[2]
CEU sa radí medzi 100 najlepších humanitných univerzít sveta.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Stredoeur%C3%B3pska_univerzita

Je to skvelý životopis. Ale ja som naivný praktik, takže pokiaľ niekto radil Radičovej, Miklošovi…tak trochu pochybujem. Mám na to plné právo.

I tak si myslím, že praktici sú pre mňa ľudia, ktorí riadili aj nejaké súkromné firmy. Praktik pre mňa nie je právnik, ekonom a človek pracujúci len v štátnej sfére, neziskovkách. Pretože súkromné firmy, ktoré sa musia samy uživiť, to prostredie mnohých naučí uvažovať inak. Štátní zamestnanci málokedy uvažujú v súvislostiach. Určite sú výnimky, napríklad som uznávala Janu Dubovcovú, nebohú Martu Černú….
Počúvam aj rozhovory s ekonómom Petrom Staněkom…len škoda, že ho politici, ktorým radil, nepočúvali.

Taktiež pochybujem, že ak ho tak rýchlo vybrala prezidentka, či to nebolo dopredu pripravené. Je to divné: dlho to nešlo a teraz zrazu tak rýchlo to ide riešiť?

Ja vlastne neverím prezidentke, že to myslí so Slovenskom dobre. Zatiaľ ma o tom nepresvedčila. Myslím si, že ja som jej ľahostajná, tak ako väčšina bežných Slovákov.

Ale na mieste pána Ódora by som veľmi pochybovala, či to stojí za to brať pozíciu predsedu vlády SR a vzdať sa miesta v Národnej banke SR.

Pani prezidentku som oslovila niekoľkokrát, ale asi nerozumie nielen Slovákom, ale aj Slovensku…

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/02/zuzana-caputova-a-ustava-slovenskej-republiky/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/10/25/prezidentka-caputova-kto-v-skutocnosti-pise-zakony-na-slovensku/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/10/23/prezidentka-caputova-a-jej-demokracia-v-praxi/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/10/21/prezidentka-caputova-a-komentar-matusa-kostolneho/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/10/16/prezidentka-caputova-kto-podla-vas-utoci-na-celu-spolocnost/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/10/12/caputova-hamran-a-spravodlivost-po-slovensky/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/10/03/caputova-hamran-vagovic-matovic-mal-pravdu/

Karel Kryl by mal 80 rokov

15.04.2024

Pred 80 rokmi sa narodil Karel Kryl. Myslím si, že si tento človek zaslúži spomienku. Bol to nadčasový spevák a nikdy sa nikomu nezapredal. Narodil sa 12.4.1944. Prvýkrát som jeho meno počula v 80 rokoch na letnej brigáde. Boli sme na Morave so spolužiakmi a náhodou som večer prišla k spolužiakom na izbu. Magneťák mali veľmi potichu a hrala tam nejaká pre mňa neznáma [...]

Pelle = dieťa šťasteny

09.04.2024

Lebo to, ako sa on prepracoval až na post prezidenta, sa inak nazvať nedá. Nenápadne sa po Ficovom chrbte posúval vyššie a vyššie, až zakotvil vo funkcii najvyššej, prezidentskej. Jediné, čo k tomu potreboval, bolo poslúchať, pritakávať, klamať, pri nepríjemných otázkach odpovedať vyhýbavo, vykrúcať sa, používať prázdne frázy, hovoriť kvetnato a pritom všetkom sa [...]

Sú novinári na strane dobra a spravodlivosti ?

21.03.2024

Jaro vždy chcel, aby Korzár písal odvážne a kriticky, stál na strane spravodlivosti, práva a dobra. Chcel, aby boli jeho redaktori féroví a korektní, kontrolovali tých pri moci a zastávali sa bežných ľudí. Citujem z nižšie pripojeného článku: https://korzar.sme.sk/c/23299172/zomrel-sefredaktor-dennika-korzar-jaroslav-vrabel-novinam-venoval-cely-zivot.html?ref=njctse Verím, [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 196
Celková čítanosť: 2963550x
Priemerná čítanosť článkov: 15120x

Autor blogu

Kategórie