Založ si blog

Tak plaťte a a nesťažujte sa, napísal MUDr. Peter Lipták v roku 2019 v diskusii

MUDr. Peter Lipták napísal v diskusii k svojmu článku presne toto: „No uvedomte si, že pre Vás by bola najvyššia výhra, že aj keď by ste mali platiť vysoké odvody tak aby ste z nich nikdy nemuseli nič čerpať. To Vám prajem z celého srdca. Tak plaťte a nesťažujte si.“

Ide o tento nižšie uvedený článok a bol uverejnený 1.9.2019.

https://blog.hlavnespravy.sk/13751/chudobni-maju-smolu-parodia-markizy-na-zdravotnictvo/

Nie, nehľadala som tento článok a diskusiu cielene. Našla som ho preto, že dr. Lipták teraz uverejnil článok na blogu pravda.sk a dal tam odkazy na svoje staršie články. Keďže som ich nečítala predtým, tak som si ich prečítala a prešla aj diskusiu k tomuto článku.

Tento jeho postoj v diskusii ma zarazil. Bol veľmi povýšenecký a sebecký. Jemu by sa asi tiež nepáčilo platiť za niečo, čo nečerpá a ešte platiť za niečo, čo potrebuje: to znamená starať sa o svoje zdravie, svojimi odvodmi prispievať na drahé operácie napríklad srdca iným a ešte si draho platiť zubára. Toto nie je spravodlivosť, ale vypočítavosť nielen pacientov, ale aj lekárov.

Vložím sem i diskusný príspevok, na ktorý dr. Lipták reagoval a následnú reakciu za jeho príspevkom:

Spravodlivé by bolo zrušiť zdravotné odvody a nech si každý platí svoje choroby a liečenie sám. Ako vidím vo svojom okolí už dlhé roky, väčšina ľudí na svoje zdravie kašle, zdravú stravu a zdravý životný štýl neuznáva a očakáva solidaritu od iných.

Pán doktor by si mal uvedomiť, že platiť by si liečenie mali tí, ktorí sú skutočne chorí: aspoň by si uvedomili, čo to stojí a robili by maximum pre svoje zdravie a prevenciu.
Ja viem, jemu to je jedno: on chce svoje peniaze za prácu a je mu jedno, od koho to dostane.

I v ČR niektorí lekári v diskusiách píšu, že by peniaze mali byť zo zdravotného poistenia hlavne na závažné diagnózy. A ostatné by sa malo platiť. Ale ako k tomu prídu tí, ktorí sa o svoje zdravie starajú, platia vysoké odvody, mali by si podľa nich ešte platiť drobné ošetrenia? Veď rakovine a srdcovým ochoreniam sa dá predchádzať zdravým životným štýlom. A kto na to úplne kašle a má pocit, že jeho právo je jesť, čo sa mu zachce a mu chutí, tak liečbu by mu nemali platiť ostatní. Je to nespravodlivé a vypočítavé.

Dokonca som sa stretla aj s názorom, že nebudú čítať etikety na výrobkoch potravín. A kto to má za nich „riešiť“?
Ale veď stačí kupovať základné potraviny a z toho si uvariť. A ovocie a zeleninu kupovať podľa sezóny.

Tieto veci by mal riešiť dr. Peter Lipták so svojimi pacientami a poradiť im. Alebo on ako lekár je „len na predpisovanie tabletiek“? Zdravá výživa a zdravý životný štýl do liečby chorob nepatria? On rieši len to, čo za to dostane, to znamená peniaze?

Dr. Liptákovi by sa páčilo povinne každý mesiac platiť za služby, ktoré nevyužíva a ešte vysokú cenu? Asi nie, tak prečo to drzo radí iným?

A liečbu aj stravou radí na Slovensku napríklad MUDr. Ladislav Kužela. O ňom som už písala v predošlých článkoch.

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/11/06/uznavany-lekar-ladislav-kuzela-a-zdrava-vyziva-ktora-jemu-pomohla-po-tazkom-infarkte/

A o liečbe stravou hovoria lekári v dokumentoch, ktoré som spomínala už v roku 2012 v tomto článku:

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/07/29/na-strave-zalezi/

Ďalšie články, kde hovoria odborníci o zdraví:

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/13/preco-pravda-o-zdravi-nikoho-nezaujima/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/12/gersonova-terapia-liecba-rakoviny-2-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/26/zuzana-caputova-prestante-tliachat-a-rieste-zdravotnictvo/

Dodatok: ten, kto platí vysoké zdravotné odvody a stará sa o svoje zdravie, tak tie peniaze može radšej využiť na zdravú stravu. Veď ani tá nie je zadarmo. Takže miesto nútených vysokých odvodov by investoval svoje zarobené peniaze do vlastnej prevencie zdravia.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka, úctu si musíte zaslúžiť

03.05.2024

Prokurátor Matúš Harkabus v posledných dňoch poskytol niekoľko rozhovorov o pomeroch a pracovnej atmosfére na Generálnej prokuratúre SR. Prikladám tu odkazy na dva rozhovory s ním. Vypočula som si ich oba, nemusím so všetkým súhlasiť….ale pochopila som z nich, že Maroš Žilinka sa správa neštandardne a ako neobmedzený vládca, ktorý má vo všetkom pravdu. Prokurátor [...]

Milan Lučanský bol čestný policajt alebo kryl niektoré kauzy?

02.05.2024

Mnohí si z Milana Lučanského urobili modlu čestného policajta. Ja si to nemyslím. V poslednom článku som uviedla odkazy na rozhovory s bývalým policajným viceprezidentom Jaroslavom Málikom. Hovoril v nich vo februári 2020 o zlej situácii v polícii. Hovoril tam o tom, ako niektoré kauzy nevyšetrovali, ale nedostali písomné príkazy že to nesmú, ale hľadali sa dovody, prečo [...]

Zuzana Čaputová, čo ste urobila dobré pre Slovensko ako prezidentka?

30.04.2024

Zuzana Čaputová v rozhovore s českými novinármi spomína, že neľutuje svojho vstupu do politiky, ani rozhodnutia neobhajovať prezidentský post. Vychádzala som z písaného textu k nižšie pripojenému článku: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-dobrovsky-sidlo-nevidim-svou-budoucnost-v-politice-rika-koncici-slovenska-prezidentka-250727 Moj komentár k tomu jej [...]

Christijan Mickoski

V Severnom Macedónsku vyhrala voľby pravicová opozícia

09.05.2024 07:09

Voličov voči vládnucej strane popudila aj pretrvávajúca korupcia a pomalý rozvoj krajiny.

vojna na Ukrajine, Záporožie

ONLINE: Môže Ukrajina ešte vojnu vyhrať? Šéf vojenského výboru NATO sa domnieva, že áno

09.05.2024 06:30, aktualizované: 07:37

Šéf vojenského výboru NATO Rob Bauer odhaduje, že bude trvať najmenej rok, kým Západ zvýši výrobu zbraní a Ukrajina sa pripraví na protiofenzívu.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Izrael môže prísť o americké zbrane. Biden: Bomby od USA zabíjali civilistov

09.05.2024 06:10

Izrael podľa amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané USA na útoky, pri ktorých v Pásme Gazy zomierali palestínski civilisti.

psychológ Viktor Križo

Psychológ o bombovej hrozbe: je to nebezpečnejšie, ako jednorazové incidenty. Nikde sa zrazu necítite bezpečne

09.05.2024 06:00

Psychológ Viktor Križo z Centra poradenstva a prevencie vysvetlil, že destabilizovať krajinu je možné práve tak, že sa hrozba namieri na to najzraniteľnejšie čo krajina má.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 199
Celková čítanosť: 2978210x
Priemerná čítanosť článkov: 14966x

Autor blogu

Kategórie