Založ si blog

Kvalitné obilie a kvalitné potraviny. . . mýtus alebo realita?

K napísaniu tohoto článku ma inšpirovali články o ukrajinskom obilí. V Čechách som zatiaľ o tom nepostrehla články. Ale pravda je, že všetko nemám šancu ani čas čítať a registrovať.

Mám na mysli konkrétne tento článok uverejnený na pravda.sk:
https://ekonomika.pravda.sk/krajina/clanok/664132-ako-je-to-s-ukrajinskym-obilim-a-kde-je-najvacsi-problem/

Už dávnejšie som zistila, že nie je jedno, akú múku používam na pečenie. V rámci úspory peňazí som kupovala lacnú múku z jedného reťazca. Často ju mali aj v akcii. Celé meno toho českého reťazca uvádzať nebudem. Inak, predávajú aj mnoho kvalitných produktov, často aj za akčné ceny. Ale múku s ich „označením“ už nekupujem roky, i keby bola v akcii. Kupujem u nich len múku značky Pernerka, ktorú majú občas v akcii, ktorá sa mi osvedčila.

Dlhé roky bolo aj mne jedno, múku akej značky používam. Kupovala som ako väčšina ľudí podľa ceny. Ale raz náhodou mali v jednom reťazci v akci Předměřickou mouku a keď som z jej piekla klasické kysnuté cesto, tak ten rozdiel oproti bežnej najlacnejšej múke zo spomínaného reťazca bol veľký. To pečivo malo oveľa lepšiu chuť. Sama som neverila, že to može byť až taký rozdiel.

Neviem, odkiaľ tieto dva mlyny berú obilie. Myslím tým mlyny, ktoré dodávajú múku Pernerka a Předměřickou mouku. Ale viem, že nie je múka ako múka.

Pripomínam, že pečivo a chlieb od doby covidu nekupujem. Pečiem ho sama, bez kvásku, s droždím. Keď mám možnosť, tak kupujem čestvé droždie. A i tak je lepšie, ako to rozpekané v marketoch.

Píšem to preto, že mnoho ľudí podceňuje, čo je. Ale dbať aspoň trochu na kvalitu jedla v rámci finančných možností znamená, že človek bude menej chorý a ušetrí za lieky.

Ja viem, že mnoho ľudí musí šetriť. „Niečo“ jesť musíme. Ale u kvalitného pečiva mi stačí maslo a kusok surovej zeleniny, nič viac mať nemusím.
Dochodcovia v ČR majú asi lepšie dochodky ako v SR. Ale keď dochodkyňa pri kase sa sťažuje na doplatky na lieky a pritom kupuje drahý salám…tak mi napadne len jedno: prečo si miesto neho nekúpi ovocie a zeleninu?

Pamätám si ako dieťa, že všetko sa nekupovalo v marketoch, ale napríklad koláče sa piekli doma cez víkend. Muselo nám to ako deťom stačiť. Čestvý chlieb bol sice len jeden druh (na bežnej dedine), ale bol tak dobrý, že mi na to stačilo len maslo. Samozrejme, bol okrem toho kyjevský chlieb (v meste).
Dnes je výber oveľa väčší, ale o kvalite ja pochybujem. U niektorých druhov cítiť už podľa chuti, že to je vylepšené, aby to vydržalo. A potom sa divíme nárastu chorob, rakoviny….

Pripomínam, že brigádovala som vo velkých pekárňach po roku 2000, takže viem, že chlieb tam piekli z hotových zmesí. Videla som to na vlastné oči.

To, čo teraz deje ohľadne dovozu obilia je veľmi zlé. Ale kvalita ani predtým nebola bohviečo.

Mala som kolegu, ktorému syn pracoval na pozícii, kde mal možnosť „vidieť“ kvalitu potravin. Kolega mi už okolo roku 1992 hovoril, že syn mu povedal: Keby sme mali jesť len to, čo je zdravé, tak nejeme nič.

Jeho syn mal ukončené vysokoškolské vzdelanie s titulom RNDr. Museli mlčať, hovoriť o tom nesmeli verejne . Takisto ako museli mlčať o Černobyle. Oni namerali zvýšené hodnoty, ale nemohli o tom hovoriť.

Dodnes si pamätám ironické poznámky bratislavských spolužiakov, ktorí hovorili v čase výbuchu v Černobyle: Rakušania hlásili, že malé deti by nemali piť kravské mlieko, ale u nás je všetko v poriadku. Ako to musí vyzerať v Čiernej nad Tisou?
Áno, mysleli tým zatajovanie: že na Slovensku je všetko OK a v Rakusku sú opatrní, i keď sú ďalej od Černobyľu.

Pripomínam, že keď sa čokoľvek chemického, čo može škodiť, použije na hnojenie, tak to „hneď“ z pody nezmizne. Následky na zdraví ľudí sa možu prejaviť neskor.

Preto si myslím, že kvalitu potravín by sme nemali podceňovať. Je jedno, či už ide o obilie, zeleninu, ovocie…Pretože to ovlyvňuje naše zdravie. Niekomu to neuškodí, ale kto má slabšiu imunitu, ten može mať neskor zdravotné problémy. Nemusí, ale može.

To, že sa o niečom nehovorí, to neznamená, že to neexistuje.

Píšem len o svojich skúsenostiach. Samozrejme pripúšťam, že každý može mať iné skúsenosti. Poznám ľudí, ktorí tvrdia, že možu jesť čokoľvek, v akejkoľvek kvalite, v akejkoľvek kombinácii a že im to nerobí nič zlého.

Problém je, že tie škodliviny sa testujú samostatne a rozne kombinácie roznych škodlivín nikto netestuje. Keď sa to „nakopí“ a je to dlhodobo, tak to u niektorých ľudí može vyvolať zdravotné problémy. Záleží na imunite….

A prípadným provokatérom v diskusii prajem veľa zdravia a dúfam, že nikdy nepocítia zdravotné potiaže z nekvalitnej stravy.

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/13/preco-pravda-o-zdravi-nikoho-nezaujima/

https://popelka.blog.pravda.sk/2013/01/04/gersonov-zazrak-alternativna-liecba-rakoviny-2/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/12/gersonova-terapia-liecba-rakoviny-2-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/04/09/farmaceuticky-priemysel-rakovina-strava-3-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/04/28/farmaceuticky-priemysel-rakovina-a-zaciatok-4-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2013/01/13/farmaceuticky-priemysel-rakovina-a-chemia-v-potravinach-kozmetike-6-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/20/farmaceuticky-priemysel-a-rakovina-8-cast/

Generálny prokurátor Maroš Žilinka, úctu si musíte zaslúžiť

03.05.2024

Prokurátor Matúš Harkabus v posledných dňoch poskytol niekoľko rozhovorov o pomeroch a pracovnej atmosfére na Generálnej prokuratúre SR. Prikladám tu odkazy na dva rozhovory s ním. Vypočula som si ich oba, nemusím so všetkým súhlasiť….ale pochopila som z nich, že Maroš Žilinka sa správa neštandardne a ako neobmedzený vládca, ktorý má vo všetkom pravdu. Prokurátor [...]

Milan Lučanský bol čestný policajt alebo kryl niektoré kauzy?

02.05.2024

Mnohí si z Milana Lučanského urobili modlu čestného policajta. Ja si to nemyslím. V poslednom článku som uviedla odkazy na rozhovory s bývalým policajným viceprezidentom Jaroslavom Málikom. Hovoril v nich vo februári 2020 o zlej situácii v polícii. Hovoril tam o tom, ako niektoré kauzy nevyšetrovali, ale nedostali písomné príkazy že to nesmú, ale hľadali sa dovody, prečo [...]

Zuzana Čaputová, čo ste urobila dobré pre Slovensko ako prezidentka?

30.04.2024

Zuzana Čaputová v rozhovore s českými novinármi spomína, že neľutuje svojho vstupu do politiky, ani rozhodnutia neobhajovať prezidentský post. Vychádzala som z písaného textu k nižšie pripojenému článku: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-dobrovsky-sidlo-nevidim-svou-budoucnost-v-politice-rika-koncici-slovenska-prezidentka-250727 Moj komentár k tomu jej [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 199
Celková čítanosť: 2975667x
Priemerná čítanosť článkov: 14953x

Autor blogu

Kategórie