Založ si blog

Ukrajinské obilie v EU i v Českej republike

Česko zákaz dovozu obilia nechystá, je to uvedené v nižšie pripojenom článku.

Je tam uvedené, citujem presne :

Zvýšený dovoz levného ukrajinského obilí přidělává vrásky i českým zemědělcům, protože sila v Evropě včetně Česka praskají ve švech. Obávají se o odbyt vlastní produkce. Evropská komise ve středu přispěchala s oznámením, že pro zasažené středoevropské zemědělce připravuje kompenzace za sto milionů eur (2,3 miliardy korun).

„Jednostranné zákazy dovozu ukrajinského obilí jsou v rozporu s podmínkami jednotného trhu EU i Světové obchodní organizace.“

Koniec citácie.

Odkedy je Ukrajina v EU? Pretože v EU nie je a v v tomto prípade sa podmienky jednotného trhu EU asi na ňu nevzťahujú. Ano, može mi niekto oponovať, že je tam uvedená i Svetová obchodná organizácia. Ale potom na základe čoho ten zákaz dali iné krajiny z EU (Slovensko, Maďarsko, Poľsko)?

Takže krajiny EU nakúpia lacnejšie obilie z Ukrajiny a keď sa sťažujú poľnohospodári z EU, tak im to vykomenzujeme všetci z našich daní? Pretože EU nemá vlastne peniaze, ale len peniaze, ktoré vyberie od členských krajín? Alebo to chápem zle? Všetky dotácie, kompenzácie sú peniaze daňových poplatníkov jednotlivých členských krajín.

Ide o tento článok:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-obili-z-ukrajiny-plni-i-sila-v-cesku-40429226#dop_ab_variant=929601&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=abtest219_novinky_na_pozici_1_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Tento článok bol uverejnený včera, 20.4.2023 (novinky.cz)

Ja hlavne chcem poukázať na rozpory v tvrdeniach v tomto článku, ktoré ma zarazili.

Ďalej citujem z článku:

Zemědělský svaz ČR upozorňuje, že od loňského podzimu se v Česku obchody s pšenicí prakticky zastavily. Příčinou je podle něj desetinásobné zvýšení exportu ukrajinské pšenice na evropský trh, která měla skončit ve třetích zemích prostřednictvím humanitárních koridorů.

„Místo toho naplnila sila a sklady v Polsku, Česku, Slovensku, Maďarsku, Rumunsku. Důsledkem je chybějící obilí v Africe a na Blízkém východě a v České republice hrozící nedostatek místa pro ozimou pšenici,“ oznámil svaz.

Koniec citácie.

Podľa tohoto tvrdenia, ak to dobre chápem, tak táto situácia trvá od minulej jesene. Ukrajinská pšenica sa podľa tohoto článku exportuje na europský trh a mala skončiť v tretích krajinách prostredníctvom humanitárných koridorov.

Tu niečo nesedí:

Keď čokoľvek exportujete, tak k tomu vypíšete príslušné dokumenty, papiere k vývozu. Niečo konkrétne tam musí byť napísané. Takže ak EU dovolila Ukrajine vyvážať obilie cez svoje územie do Afriky pozemnou cestou kvoli zablokovaným čiernomorským prístavom a zrušila im cla, tak by všetky dodávky mali byť urobené s dokumentami pre dovoz do Afriky, do konkrétnych krajín, firiem. To colníci to nekontrolovali pri vývoze z Ukrajiny do jednotlivých krajín EU? Tie papiere by mali sedieť.

Ďalej citujem z článku:

Ztížený odbyt
„Zásoby obilí jsou po dovezení ukrajinské pšenice příliš vysoké. Hrozí, že naše mnohem kvalitnější obilí vypěstované podle standardů EU nebudeme mít kam uskladnit. Pokud k tomu dojde, může se stát, že si lidé koupí méně kvalitní mouku a pečivo z ukrajinského obilí a čeští zemědělci budou úrodu pálit,“ prohlásil předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

„Evropský trh je ukrajinským obilím tak nasycen, že ani není možné českou produkci prodat do zahraničí,“ dodal.

Levné obilí z Ukrajiny zaplavilo středoevropské trhy, když ho Ukrajina po loňské ruské invazi kvůli zablokovaným černomořským přístavům začala převážet pozemní cestou přes sousední země. EU uvolnila pravidla prodeje na unijním trhu, zrušila povinnost platit cla a povolila Ukrajině vyvážet obilí přes své území. Kolik ho dojelo do Afriky, ale Brusel neví. „Poté, co obilí překročí hranice EU, neexistuje žádný způsob, jak zjistit, kam zamíří dál,“ sdělil serveru Novinky.cz zdroj z Bruselu obeznámený se situací, který nechtěl být jmenován.

Koniec citácie.

Chcem tým naznačiť, že pokiaľ si nikto konkrétne neobjedná ukrajinské obilie, tak tieto kamiony by zo správne vyplnenými paiermi mali len prejsť cez územnie EU do Afriky alebo tam, kde mala skutočne táto pšenica skončiť.

V článku je ešte uvedené, že táto pšenica sa exportuje do EU a potom pomocou humanitárného koridoru má skončiť v tretích krajinách.

To by ma zaujímalo, ako to bolo myslené? Dám dosť naivné otázky: Takže buď bol povolený prevoz cez krajiny EU bez cla do Afriky alebo si to skutočne objednali krajiny EU. A ako to chceli „posunúť“ ako humanitárny koridor do tretích krajín? Humanitárny pre mňa znamená, že niekto niečo daruje, že za to neplatí. Pokiaľ to boli bežné dodávky z Ukrajiny do tretích krajín, len pozemnou cestou cez krajiny EU, tak to by som ja osobne nehovorila o exporte, len o tranzite. To obilie nemalo prečo skončiť v žiadnom slovenskom ani českom mlyne.

Pre tých, ktorý nikdy nepracovali v obchode a objednávaní tovaru: Ak akákoľvek fabrika, mlyn si niečo konkrétného objedná, určí si množstvo, kvalitu, termín dodania, dohodne cenu. Len toto vezme do svojich skladov. Nič iné.
Takže pokiaľ by akékoľvek obilie z Ukrajiny bolo len prevážané cez územnie EU do Afriky, tak sa nedostane do žiadneho mlyna v týchto krajinách bez konkrétnej objednávky z konkrétneho mlyna od konkrétneho nákupcu z tohoto mlyna.

Poukazujem tým na rozpory, že niekto tu asi nehovorí pravdu: to obilie nebolo len prevážané cez územie EU ako bolo tvrdené v médiach, ale objednané konkrétnými odberateľmi.

Nikde nie sú tak hlúpi šoféri kamionov, žeby mali určené miesto dovozu niekde mimo Slovenska a Česka, ale oni by to svojvoľne vyložili v mlyne niekde na Slovensku. A v žiadnom mlyne nie sú tak blbí, že by vzali „tovar“, ktorí si neobjednali bez vstupných papierov od dodávateľa. Na tých papieroch by malo byť uvedené množstvo, čo to je, kvalita, od koho to je….Nikto z pracovníkov by si neriskoval to len tak prevziať hocijaký neobjednaný tovar (a ešte veľké možstvo kamionov), lebo by ho za to vyhodili z práce.

Okrem toho, za takýto dodaný tovar vždy príde faktúra na zaplatenie a bez objednania z toho mlyna by ju nikto nepreplatil.

Takže pokiaľ takéto obilie z Ukrajiny bolo na Slovensku, i v ČR (vraj len v malom množstve), tak ho niektorý konkrétny mlyn objednal a zaplatil. Nebol to len prevoz cez krajiny EU ďalej do tretích krajín.
Podľa mňa to je výhovorka, že to malo ísť ďalej. Keď to malo ísť ďalej, tak prečo to nešlo ?

Nič sa nevozí tak, že sa niekde zloží v inej krajine a potom znovu vezie ďalej. Robí sa to len vtedy, keď sa to na tom mieste spracováva. Vtedy sa to zloží na konkrétnom mieste. Musí to mať konkrétny dovod.
Pokiaľ by to skutočne malo byť expedované do Afriky, tak pochybujem, že by zbytočne platili zloženie, skladovanie niekde na Slovensku, v ČR. Je to nelogické a zbytočne to predraží dopravu.

Ten humanitárny koridor by ma zaujímal, ako to mysleli…ale to by sa kompetentných mali pýytať novinári… Možno sme v týchto krajinách tak bohatí, že možme zaplatiť dovezenú pšenicu a poslať ju do Afriky. Alebo som to pochopila nesprávne? Darovať možme len prebytky a v čase, kdy mnoho ľudí ma existenčné problémy, tak neviem, neviem….

Skor si myslím, že to bola len výhovorka, prečo nikto v ČR nerieši problémy českých poľnohospodárov. V skutočnosti to obilie objednali kvoli nižšej cene a keď sa to prevalilo v médiach, tak hľadajú výhovorky, prečo k tomu došlo. Nechápem, prečo ho nepredali tak ako po iné roky rovno do tretích krajín……Možno v EU dostali za to obilie lepšiu cenu a platili menej za dopravu….To ukrajinským dodavateľom nezáleží na tom, že niekde v Afrike a v tretích krajinách tá pšenica bude chýbať a nebudú mať ľudia čo jesť? To by sa mali pýtať novinári, nie ja.
Ako vidno, vždy ide v prvom rade o peniaze…..Je to obchod a nie charita.

Citujem z článku:

„Zásoby obilí jsou po dovezení ukrajinské pšenice příliš vysoké. Hrozí, že naše mnohem kvalitnější obilí vypěstované podle standardů EU nebudeme mít kam uskladnit. Pokud k tomu dojde, může se stát, že si lidé koupí méně kvalitní mouku a pečivo z ukrajinského obilí a čeští zemědělci budou úrodu pálit,“ prohlásil předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.
„Evropský trh je ukrajinským obilím tak nasycen, že ani není možné českou produkci prodat do zahraničí,“ dodal.

EU uvolnila pravidla prodeje na unijním trhu, zrušila povinnost platit cla a povolila Ukrajině vyvážet obilí přes své území. Kolik ho dojelo do Afriky, ale Brusel neví. „Poté, co obilí překročí hranice EU, neexistuje žádný způsob, jak zjistit, kam zamíří dál,“ sdělil serveru Novinky.cz zdroj z Bruselu obeznámený se situací, který nechtěl být jmenován.

Koniec citácie.

EU ma dosť prísne pravidlá pre bežných podnikateľov, myslím tým všetky potrebné povolenia, doklady….A to nie je schopná vyžadovať všetky potrebné podklady pre kamiony s obilím? Oni nedokážu zistiť, kde tie kamiony s obilím skončili, keď prekročili hranice EU? Takže tie paiere pre vstup do EU boli napísané pre transport do Afriky a skončilo to v krajinách EU? Nie je to podvod zo strany ukrajinských dodávateľov? Nie je to divné? Nie je to rozpor v informáciach ohĺadne dovozu ukrajinského obilia? Keď chcú, aby im všetci pomáhali, nemali by sa čestne chovať aj ich podnikatelia? Alebo pravda je taká, že v skutočnosti sa to obilie dodáva do krajín EU?

A čo sa týka tých vzoriek, ktoré nevyhovovalo normám EU: tak podľa mňa tie vzorky mali odobrať a urobiť laboratorne testy na začiatku, keď im bolo dovezené obilie a ešte predtým, keď začali z neho mlieť múku. Pokiaľ to nevyhovalo, tak to mali zastaviť hneď a nepúšťať ďalej. Nemali to ani mlieť, ani nemali distribuovať do pekární a obchodov. Sťahovať preventívne múku z marketov teraz je už neskoro. To si potom dávam otázku, že či predtým bolo všetko v poriadku a či ju dodávali aj do pekární a či ju budú sťahovať aj z pekární.

Kvalitu potravín by mali dostávať od dodávateľov aj obyvatelia tretích krajín. Aj oni sú ľudia.
Ale svet nie je ideálny, bohužiaľ.
Pracovala som v oblasti cien, i na zákazkovom oddelení v mojom odbore, takže o nákupoch, objednávkach, expedícii, fakturácii niečo viem aj z praxe.

A pokiaľ Vás to prekvapuje, tak mňa už po skúsenostiach s českou justíciou neprekvapuje nič: zistila som totiž na vlastnej koži, že advokáti si možu robiť čo chcú a na českých súdoch sudcovia nečítajú súdne spisy…..ani ústavní sudcovia, všetko im musia napísať advokáti do sťažnosti. Tomu sa hovorí spravodlivosť. Takže to s dovozom obilia len poukazuje na to, čo všetko v ČR nefunguje….

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/03/28/absolutna-plna-moc-advokatov-bez-akychkolvek-prav-klienta/

Tu sú ďalšie printscreeny tohoto článku, ktorý uvádzam vyššie.

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/04/19/kvalitne-obilie-a-kvalitne-potraviny-mytus-alebo-realita/

Karel Kryl by mal 80 rokov

15.04.2024

Pred 80 rokmi sa narodil Karel Kryl. Myslím si, že si tento človek zaslúži spomienku. Bol to nadčasový spevák a nikdy sa nikomu nezapredal. Narodil sa 12.4.1944. Prvýkrát som jeho meno počula v 80 rokoch na letnej brigáde. Boli sme na Morave so spolužiakmi a náhodou som večer prišla k spolužiakom na izbu. Magneťák mali veľmi potichu a hrala tam nejaká pre mňa neznáma [...]

Pelle = dieťa šťasteny

09.04.2024

Lebo to, ako sa on prepracoval až na post prezidenta, sa inak nazvať nedá. Nenápadne sa po Ficovom chrbte posúval vyššie a vyššie, až zakotvil vo funkcii najvyššej, prezidentskej. Jediné, čo k tomu potreboval, bolo poslúchať, pritakávať, klamať, pri nepríjemných otázkach odpovedať vyhýbavo, vykrúcať sa, používať prázdne frázy, hovoriť kvetnato a pritom všetkom sa [...]

Sú novinári na strane dobra a spravodlivosti ?

21.03.2024

Jaro vždy chcel, aby Korzár písal odvážne a kriticky, stál na strane spravodlivosti, práva a dobra. Chcel, aby boli jeho redaktori féroví a korektní, kontrolovali tých pri moci a zastávali sa bežných ľudí. Citujem z nižšie pripojeného článku: https://korzar.sme.sk/c/23299172/zomrel-sefredaktor-dennika-korzar-jaroslav-vrabel-novinam-venoval-cely-zivot.html?ref=njctse Verím, [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 196
Celková čítanosť: 2963927x
Priemerná čítanosť článkov: 15122x

Autor blogu

Kategórie