Založ si blog

Marta Jančkárová, RTVS a cenzúra v nej

Moderátorka Marta Jančkárová je nominovaná na Slovenku roka.
Takže si dovolím pozrieť sa na jej „nezávislú“ prácu bez cenzúry. Mail od nej prikladám.

Info o nominácii mám z tohoto článku:
https://www.rtvs.sk/novinky/osobnosti/353763/prva-reakcia-marty-janckarovej-na-nominaciu-slovenky-roka-velke-prekvapenie

Tu sú spomínané maily:

Mail jej, jej spolupracovníkom, i generálnemu riaditeľovi som jej posielala 14.3.2024.

Celý text som uverejnila v tomto článku:
https://popelka.blog.pravda.sk/2024/03/15/otvoreny-dopis-slovenskej-televizii-o-prokurature/

Novinári majú zvyk ignorovať takéto maily, ale jednu odpoveď som predsa dostala.
Lebo som ju vyprovokovala a pripomenula sa Zuzane Vicelovej, šéfke komunikácie v RTVS, že sme spolužiačky z priemyslovky. Pripomenula som v tom maili poslanom 14.3.2024, aby ma zase neignorovali, ako za riaditeľovania Richarda Rybníčka. Ano, už vtedy som Slovenskú televíziu prosila o pomoc. Moj prípad ich nezaujímal.

Zuzana Vicelová, šéfka komunikácie RTVS mi poslala odpoveď. Ale v odpovedi mi vykala, čo ma pobavilo a pochopila som, že to riešiť nemieni. Ani neriešila, lebo od 14.3.2024 sa mi nikto z RTVS neozval. Nikto nechcel doplňujúce informácie, vysvetlenie….A ani nikto nič neuverejnil.

Tu je jej odpoveď a buď nesplnila, že by to poslala kolegom alebo jej kolegovia vyhodnotili, že to nie je na uverejnenie? Buď jedno alebo druhé je pravda. Alebo že by oboje?

Chápem, Zuzana Dvonková, dnes Vicelová bola už na škole protekčné dieťa, veď jej otec bol vysokopostavený komunista a bola jedináčik. Priznám sa, že to, že mi nepomože som čakala. Ale ja som ju oslovila nie súkromne, ale ako vedúcu pracovníčku RTVS, verejnoprávnej inštitúcie. Spomínala som ju už v tomto článku na blogu:

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/04/30/byvaly-sefredaktor-dennika-pravda-bohus-travnicek-a-cenzura-pred-rokom-1989/

Vrátim sa k Marte Jančkárovej.

Chápem, moderovať diskusie je iste náročné. Tak náročné, že nestíha čítať maily od bežných ľudí, ktorí sa jej na určite nie nízky plat skladajú. Ja som si naivne myslela, že to patrí do jej pracovnej náplne a berie za to predpokladám nadpriemerný plat z daní všetkých občanov.

To si nedokážem predstaviť, že ja ako bežný človek by som nečítala pracovné maily zákazníkov. Ona si to dovoliť može a ešte je nominovaná na cenu Slovenky roka v mediálnej oblasti. Predpokladám, že mi odpovedala len preto, že som pripomenula, že som spolužiačka Zuzany Vicelovej.

Je to absurdné, že takíto ľudia budú hovoriť o cenzúre, keď samy cenzurujú, čo uznajú za vhodné pustiť do vysielania. Ja cenzúru v médiach zažívam 24 rokov. Nikto mi nepomohol, ani RTVS.

Takže platiť ich všetci musíme, musíme sa im skladať na ich nadpriemerné platy… ale do verejnoprávneho vysielania možu len politici, a i to asi len určití (spomínam si, keď nepustili poslanca Blahu) a z ostatných ľudí len ľudia schválení „nadľuďmi“, ktorí si hovoria novinári. Ktorí si myslia, že majú patent na rozum, jediní majú pravdu a to tú svoju.

Pokiaľ ma niekto iný názor, tak je dezolát (ako to vyhlásili v konkurenčnej TV Markíza, kde jeden čas pracovala i Zuzana Vicelová). A pracovala i na ministerstve hospodárstva, je spojená i s výstavou Expo Dubaj. Možno preto cenzuruje a mlčí…Keď šlo o Jančkárovú a anonymy, tak sa ozvala. Keď ide o bežného človeka, tak cenzuruje.

Irónia je, že vedúcu komunikácie RTVS robí jediná dcéra vysokopostaveného komunistu Ing. Vladimíra Dvonku, ktorý bol za socializmu riaditeľom Tlačového kombinátu KSS Pravda.

Nespomínala by som to v tomto článku, keby Zuzana Vicelová postupovala ako profesionál. Ale ona ma taktiež cenzurovala. Moja kauza, ako mi zničili OČTK život má mať rovnaký priestor vo verejnoprávnych médiach ako ostatné kauzy. Lenže ja som od roku 2000 žiadnu šancu sa brániť cez média nedostala, keď mi nepomohla polícia a prokuratúra.

My obyčajní ľudia nemáme právo byť ani spomenutí vo verejnoprávnom médiu, pretože sa tak „nadľudia“ novinári rozhodli. Výhovorky typu, že to posúdia, alebo že Jančkárová robí len rozhovory, neobstoja. Posudzujú to od roku 2000.

Takáto veľká kauza patrí do hlavného vysielacieho času. Ja som od roku 2000 nedostala žiadny čas, ani priestor, lebo podľa nich nemám právo sa brániť, sú to len moje problémy.

Takže nefunkčná polícia, prokuratúra a cenzurované média sú moj problém? To, že slovenská polícia ma ako nepohodlného svedka veľkej kauzy neochránila, miesto toho mi zničila celý život, to je tiež moj problém? Okrem toho, naťahovanie času je bežná taktika, ako ututlať kauzu do stratena….takže novinári mali ste konať hneď, ako som vás prosila o pomoc.

Keď nekoná polícia, prokuratúra, tak jediná možnosť obrany sú média. Súkromné sa možu vyhovárať, že majiteľ im to nedovolí (stačí sa teraz pozrieť, čo sa deje v TV Markíza). Ale verejnoprávne média by mali dať priestor brániť sa každému.

Mne ste ho nedali. Nikdy, od roku 2000. A to som vás oslovila viackrát, i za Rybníčka, i za Zemkovej, Rezníka….

A že sa to nehodí do rozhovorov Jančkárovej? Spravodlivosť je jeden zo základných pilierov demokracie. Lenže tá na Slovensku nefunguje….keď to tvrdí i bývalý policajný viceprezident Jaroslav Málik, i bývalý elitný vyšetrovateľ Jan Kaľavský, tak mi chcete tvrdiť, že nielen ja, i oni klamú? To si vážne myslíte, že to, s čím som sa na vás obrátila sú moje problémy?
Nie, to sú problémy Slovenska a problémy nefungujúcej prokuratúry, polície a cenzúry v médiach..

Pani Jančkárová, viete ako sa dá urobiť takýto rozhovor na túto doležitú tému? Stačí si pozvať na rozhovor Jaroslava Málika, Jaroslava Ivora, Jána Piptu, Vladimíra Palka, Mikuláša Dzurindu, Romana Mikulca, Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, Pavla Hrušovského, Bélu Bugára….všetci okrem Romana Mikulca sú spomínaní už v prvom článku na blogu popelka z januára 2012.

Plus k tomu Maroša Žilinku, Daniela Lipšica, Štefana Hamrana. Nech sa všetci verejne vyjadria, ako je to možné, že polícia nekonala, politici (minister vnútra, predseda vlády…) vo funkciách mlčali a nekonali. A najlepšie ich pozvať všetkých naraz, nech sa medzi sebou pohádajú….to by boli výhovorky, prečo nekonali.

Poskytla som Jaroslavovi Ivorovi dosť informácií, mali konať a vykonať podrobné prehliadky v rezešovských firmách. Neurobili nič, dokonca to ani nedali finančnej polícii. A Ladislav Drábik, ktorého mali vyšetrovať ako viceprezidenta VSŽ Košice, urobil vo svojej firme spoločníkom bývalého policajného prezidenta Jána Piptu. To je doslova absurdné….a nevadilo to ani jednému kandidátovi na generálneho prokurátora, dokonca ani spravodlivému JUDr. Jánovi Hrivnákovi. A novinárom už vobec nie? Tak čo si mám myslieť o vašich novinárskych schopnostiach?

A ďalšiu besedu si možte pozvať pani Jančkárová týchto kandidátov na generálneho prokurátora z roku 2020 a spýtať sa ich prečo nekonali, keď sa dozvedeli o trestnom čine (hlavne zneužívania právomoci verejného činiteľa a krytie podvodu, rozkrádania…). Mali stíhať vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí to kryli a nevyšetrili.

Chápem, nemáte na to čas a priestor. Ale keď máte čas a priestor na štrajk, tak si nájdite čas i na uverejnenie jednej z najväčších kauz od roku 2000. Musíte byť flexibilní, veď od toho RTVS ako verejnoprávna inštutúcia je, tomu má slúžiť.

Keď vám novinárom verejnoprávnej inštitúcie sa zdá normálne, že svedkovi obrovskej kauzy zničia orgány činné v trestnom konaní život a neochránia ho a kauzu nevyšetrujú, tak o ľudskosti a profesionalite u vás sa ani nedá hovoriť.

A v čase corony ste dokázali mnoho času, doslova hodin venovať tejto téme. Tak venujte čas teraz, hneď i tejto téme, o ktorú vás žiadam ja. Času na naštudovanie ste mali od 14.3.2024 viac ako dosť. A Zuzana Vicelová tvrdila, že niektoré články na mojom blogu čítala.

Veď všetko je zhrnuté v prvých troch článkoch, ktoré vyšli ako prvé na blogu v januári 2012 a marci 2012.

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/01/21/prokuratura-policia-politici-palko-fico-poslanci/

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/03/05/politicinovinari/

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/03/29/farmaceuticky-priemysel-rakovina-a-nemocnica-kosice-saca-a-s/

Ďalšie články sú len rozpísané dokazy. A polícia a prokuratúra nevydala k tomu žiadne Uznesenie, lebo podľa Vladimíra Palka vraj mi nevznikla žiadna škoda….bol vtedy ministrom vnútra. Takže som sa nemala k čomu odvolať a komu odvolať. Jedine brániť sa cez média a tie ma tiež ignorovali. Tomu sa hovorí na Slovensku spravodlivosť.

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/08/29/vladimir-palko-byvaly-minister-vnutra-a-kauza-vsz-kosice-jeho-odpoved/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/08/25/preco-roman-mikulec-a-milan-lucansky-nechceli-presetrit-dve-zavazne-kauzy/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/08/25/robert-fico-neurobil-nic-proti-korupcii-ignoroval-ju-i-ked-o-nej-vedel/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/08/24/bela-bugar-a-rozkradnute-miliardy-z-vsz/

A vy teraz v RTVS budete štrajkovať, lebo vás chcú cenzúrovať? Spamätajte sa bezcharakterní novinári verejnoprávnej inštitúcie. Veď vy sami cenzurujete v tejto inštitúcii a to dlhé roky.

Mimochodom, pani Jančkárová, odpoveď mne ste mala preposlať rovno v kopii mailu hlavne svojim kolegom, na ktorých ste ma odkázala. Alebo takúto ľudskosť a profesionalitu v sebe kandidátka na Slovenku roka nemá?

I keď tu nie je na čom pátrať, lebo máte v článkoch skeny odpovedí mnohých, alebo vyhodené maily bez prečítania, ako u Štefana Hamrana. Tu je potrebné to uverejniť v správach a vo Vašej relácii. Veď minister vnútra je politická funkcia a pod neho patrí polícia. Okrem toho, keď je to nebezpečné, tak to musí ísť čo najskor von, na verejnosť.

To by ste ako dlhoroční novinári: Marta Jančkárová, Zuzana Vicelová, Mária Hlucháňová, i generálny riaditeľ mali vedieť. Ignorovala ma už v roku 2012 i Anna Sámelová.

Takže to patrilo do spravodajstva a k Vám pani Jančkárová. Politici u vás nemajú kecať len o okrajových témach, ale aj o závažných témach vo verejnom záujme. Tou témou je i spravodlivosť a ochrana mojej osoby ako svedka veľkej kauzy. Alebo podľa Vás ja nemám právo na ochranu? Na tu máte nárok len Vy, keď Vám písali nenávistné maily? Lenže mne sa stali i nenávistné činy, nielen slová, keď ma naháňala i naháňa polícia, pričom Rezešovcom sa nič nestalo.

Ale ja podľa Vás nemám nárok na ochranu, ani na uverejnenie v médiach a ešte si myslíte, že sú to moje problémy? Čo vy ste za človeka?
Neskorá spravodlivosť nie je žiadna spravodlivosť.

A nečítanie pracovných mailov je vrchol neprofesionality. Koľko takých veľkých kauz ste pani Jančkárová odignorovala tým, že nečítate pracovné maily? Tak verejne vyhláste, že nech Vám občania, ktorí Vás z daní platia, žiadne maily, ani dotazy neposielajú, lebo Vy ich nečítate. Vy ste tam len pre politikov a len preto, aby ste mala vysoký plat z daní občanov. Alebo sa mýlim? Asi nie, lebo keby som sa neozvala ja, že som spolužiačka Zuzany Vicelovej, nikdy byste mi pravdepodobne ani neodpovedala, ani ste sa nemienila zaoberať sa nefunkčnou políciou a prokuratúrou. To už nie len neprofesionalita, ale i vada charakteru, čo predvádzate všetci v RTVS, ktorých som oslovila. Poslali ste to niektorému konkrétnému redaktorovi, nech urobí na túto tému reportáž? Nie, lebo inak by to už dávno uverejnil.

A mail Anny Sámelovej nikto nekontroluje, keď je na neplatenom školení v USA? Ani Mária Hlucháňová, ktorá teraz vedie túto redakciu? I keď ona spolupracovala s Pavlom Hrušovským, takže i ona mohla mať záujem na tom, aby táto kauza nebola uverejnená. I pána Hrušovského som oslovila ako predsedu parlamentu a nechcel to riešiť. Odpoveď som spomínala už v prvom článku z januára 2012.

Takže zhrnieme si fakty: podkladov som v článkoch na blogu uviedla viac ako dosť. Len Vy to nechcete uverejniť, preto naťahujete čas, vyhovárate sa jeden na druhého a ešte mi drzo napíšete, že mi prajete vyriešenie problémov. Ale prianie nič nevyrieši: to vyrieši len to, keď to uverejnite. To som po vás chcela, a nie nejaké „prázdne“ prianie nech sa problémy vyriešia. A to nie sú moje problémy, ale problémy Slovenska. Chápete to cenzori v RTVS?

Keďže pracovníci tejto inštitúcie budú v pondelok 10.6.2024 3 hodiny štrajkovať, tak pripomeniem, čo bolo v ich otvorenom liste a bol uverejnený na tomto odkaze:

https://www.peticie.com/otvoreny_list_za_zachovanie_verejnopravneho_charakteru_rtvs

Citujem presne z otvoreného listu za zachovanie verejnoprávneho charakteru RTVS:

Rozhlas a televízia Slovenska je verejnoprávna inštitúcia, ktorá by mala slúžiť všetkým občanom. Verejnoprávnosť ako taká plní niekoľko funkcií daných zákonom. Napríklad má prinášať objektívne a overené fakty, vzdelávať občanov na základe najnovších vedeckých poznatkov a rozvíjať kultúru. Verejnoprávna inštitúcia, ktorou je aj RTVS, by mala byť nielen hlasom väčšiny, ale aj minorít, mala by formovať verejný diskurz a občiansku spoločnosť. V neposlednom rade, tak ako aj v prípade iných relevantných médií, jej úlohou je šíriť a chrániť demokratické hodnoty.

Koniec citácie z tohoto listu.

Takže pokiaľ by RTVS mala slúžiť všetkým občanom, prečo tomu tak nie je?

Vy štrajkujete kvoli cenzúre…ale mne z toho vyplýva skor to, že bežní občania by mali „protestovať“ proti cenzúre zo strany pracovníkov RTVS. Cenzurujete totiž práve Vy a robíte si, čo chcete dlhé roky. A zrazu sa divíte, čo si ostatní dovoľujú vás kontrolovať a chcieť po vás poctivú prácu v prospech verejnosti a určovať vám témy, ktoré sú doležité pre spoločnosť. Vy si nezávislosť predstavujete, že si budete robiť to, čo chcete a nikto vám do toho nesmie kecať a nič po vás požadovať? To nie je nezávislosť, ale do neba volajúca drzosť a sebectvo.

Keď sa bavíme o cenzúre, prečo ste sa neozývali v čase corony? To vám nevadilo, čo vyvádzal Matovič a spol.?

Pani Jančkárová, prečo nikde vo Vašom životopise, v článkoch, som nenašla okrem jednej fotky info, že ste bola na stáži v USA?
Aká to bola stáž a kedy? Ako dlho trvala?

Čo ste sa naučila ohľadom fungovania médii v USA?

A tejto nižšie uvedenej téme sa niekto v RTVS bude venovať a uverejní to? Alebo je to tiež pre Vás nepodstatné?

https://popelka.blog.pravda.sk/2024/06/07/preco-maros-zilinka-poveril-martina-tamaskovica-vedenim-krajskej-prokuratury-v-nitre-nie-je-to-konflikt-zaujmov/

Cenzura je zakázana i podľa Ústavy SR, ale to vás asi v RTVS nezaujíma a nedodržujete to.

Dodatok: cenzurovala ma i Zuzana Ťapáková ako riaditeľka TV Markíza a dnes je šéfkou marketingu v RTVS.

Vážne by ste v RTVS mali dodržiavať Ústavu SR a to, čo vyplýva zo zákona o RTVS: mala by slúžiť všetkým občanom a poskytovať objektívne a overené fakty. A venovať sa aj kauzám vo verejnom záujme.

Doležité je často i to, čo sa v médiach nedozviete, stačí si pozrieť rozhovor s českým novinárom Milanom Vidlákom.

https://popelka.blog.pravda.sk/2024/03/10/co-sa-v-mediach-nedozviete/

Ministerka Martina Šimkovičová a anketa Slovenka roku 2024

18.06.2024

Vážená pani ministerka Šimkovičová, žiadam Vás, aby ste prešetrila, či v tomto prípade postupuje RTVS nestranne a bez cenzúry. Poslala som to organizátorke tejto ankety, ktorá vyslovene nadržuje v mediálnej oblasti RTVS. Iné nominantky tam ani nie sú. Predsa súkromná spoločnosť si nemože robiť reklamu cez RTVS keď priamo nadržuje len RTVS a ostatných zo súťaže [...]

Peter Pellegrini a dezoláti. . . . .

15.06.2024

Priznám sa, že keď som včera našla v diskusii na pravda.sk odkaz na tento starší článok, tak som si myslela, že to je žart. Lenže na Slovensku je všetko možné a žart to nebol. K tomu článku bolo aj video. A týmto chcem poďakovať diskutujúcemu, ktorý tento odkaz dal do diskusie k jednému článku. Nebol to blog, bol to článok. [...]

Zuzana Kovačičová, verejne mi vysvetlíte, prečo cenzurujete . . . . .

14.06.2024

Náhodou som si prečítala Váš včerajší rozhovor v Deníku N. V podstate len odomknutú časť rozhovoru, lebo nemám predplatné. Niektorý dobrák do diskusie vložil odkaz na Váš ďalší komentár v denníku SME. Ide o tieto články: https://dennikn.sk/4046872/zuzana-kovacic-hanzelova-nenavist-nie-je-nazor-stat-nie-je-schopny-obete-ochranit/?ref=top Škoda, že ste to nepochopila, [...]

Robert Kaliňák

Kaliňák aktuálne nevidí priestor na zmenu volebného systému

26.06.2024 16:11

Vicepremiér si myslí, že by došlo k obvineniam o snahe vytvoriť systém, ktorý je prospešnejší pre Smer.

Policajný medvedík

Polícia využila pri výjazde plyšového medvedíka. Upokojil dvojročné dievčatko

26.06.2024 15:55

Polícia prijala v utorok oznámenie, že v dome u susedov je počuť krik a plač dieťaťa. Po príchode zistili, že matka dieťaťa bola pod vplyvom alkoholu.

Exotické rastliny

Polícia vyšetruje krádež exotických rastlín aj včelích úľov

26.06.2024 15:37

V oboch prípadoch polícia začala trestné stíhanie.

Ľubomír Klištinec / Michal Sedliak /

Štátneho tajomníka Sedliaka a riaditeľa ZVJS Klištinca vymenujú za generálov

26.06.2024 15:25

Podľa ústavy vymenúva a povyšuje generálov slovenský prezident na návrh vlády.