Založ si blog

Tak plaťte a a nesťažujte sa, napísal MUDr. Peter Lipták v roku 2019 v diskusii

MUDr. Peter Lipták napísal v diskusii k svojmu článku presne toto: „No uvedomte si, že pre Vás by bola najvyššia výhra, že aj keď by ste mali platiť vysoké odvody tak aby ste z nich nikdy nemuseli nič čerpať. To Vám prajem z celého srdca. Tak plaťte a nesťažujte si.“

Ide o tento nižšie uvedený článok a bol uverejnený 1.9.2019.

https://blog.hlavnespravy.sk/13751/chudobni-maju-smolu-parodia-markizy-na-zdravotnictvo/

Nie, nehľadala som tento článok a diskusiu cielene. Našla som ho preto, že dr. Lipták teraz uverejnil článok na blogu pravda.sk a dal tam odkazy na svoje staršie články. Keďže som ich nečítala predtým, tak som si ich prečítala a prešla aj diskusiu k tomuto článku.

Tento jeho postoj v diskusii ma zarazil. Bol veľmi povýšenecký a sebecký. Jemu by sa asi tiež nepáčilo platiť za niečo, čo nečerpá a ešte platiť za niečo, čo potrebuje: to znamená starať sa o svoje zdravie, svojimi odvodmi prispievať na drahé operácie napríklad srdca iným a ešte si draho platiť zubára. Toto nie je spravodlivosť, ale vypočítavosť nielen pacientov, ale aj lekárov.

Vložím sem i diskusný príspevok, na ktorý dr. Lipták reagoval a následnú reakciu za jeho príspevkom:

Spravodlivé by bolo zrušiť zdravotné odvody a nech si každý platí svoje choroby a liečenie sám. Ako vidím vo svojom okolí už dlhé roky, väčšina ľudí na svoje zdravie kašle, zdravú stravu a zdravý životný štýl neuznáva a očakáva solidaritu od iných.

Pán doktor by si mal uvedomiť, že platiť by si liečenie mali tí, ktorí sú skutočne chorí: aspoň by si uvedomili, čo to stojí a robili by maximum pre svoje zdravie a prevenciu.
Ja viem, jemu to je jedno: on chce svoje peniaze za prácu a je mu jedno, od koho to dostane.

I v ČR niektorí lekári v diskusiách píšu, že by peniaze mali byť zo zdravotného poistenia hlavne na závažné diagnózy. A ostatné by sa malo platiť. Ale ako k tomu prídu tí, ktorí sa o svoje zdravie starajú, platia vysoké odvody, mali by si podľa nich ešte platiť drobné ošetrenia? Veď rakovine a srdcovým ochoreniam sa dá predchádzať zdravým životným štýlom. A kto na to úplne kašle a má pocit, že jeho právo je jesť, čo sa mu zachce a mu chutí, tak liečbu by mu nemali platiť ostatní. Je to nespravodlivé a vypočítavé.

Dokonca som sa stretla aj s názorom, že nebudú čítať etikety na výrobkoch potravín. A kto to má za nich „riešiť“?
Ale veď stačí kupovať základné potraviny a z toho si uvariť. A ovocie a zeleninu kupovať podľa sezóny.

Tieto veci by mal riešiť dr. Peter Lipták so svojimi pacientami a poradiť im. Alebo on ako lekár je „len na predpisovanie tabletiek“? Zdravá výživa a zdravý životný štýl do liečby chorob nepatria? On rieši len to, čo za to dostane, to znamená peniaze?

Dr. Liptákovi by sa páčilo povinne každý mesiac platiť za služby, ktoré nevyužíva a ešte vysokú cenu? Asi nie, tak prečo to drzo radí iným?

A liečbu aj stravou radí na Slovensku napríklad MUDr. Ladislav Kužela. O ňom som už písala v predošlých článkoch.

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/11/06/uznavany-lekar-ladislav-kuzela-a-zdrava-vyziva-ktora-jemu-pomohla-po-tazkom-infarkte/

A o liečbe stravou hovoria lekári v dokumentoch, ktoré som spomínala už v roku 2012 v tomto článku:

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/07/29/na-strave-zalezi/

Ďalšie články, kde hovoria odborníci o zdraví:

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/13/preco-pravda-o-zdravi-nikoho-nezaujima/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/12/gersonova-terapia-liecba-rakoviny-2-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/26/zuzana-caputova-prestante-tliachat-a-rieste-zdravotnictvo/

Dodatok: ten, kto platí vysoké zdravotné odvody a stará sa o svoje zdravie, tak tie peniaze može radšej využiť na zdravú stravu. Veď ani tá nie je zadarmo. Takže miesto nútených vysokých odvodov by investoval svoje zarobené peniaze do vlastnej prevencie zdravia.

Karel Kryl by mal 80 rokov

15.04.2024

Pred 80 rokmi sa narodil Karel Kryl. Myslím si, že si tento človek zaslúži spomienku. Bol to nadčasový spevák a nikdy sa nikomu nezapredal. Narodil sa 12.4.1944. Prvýkrát som jeho meno počula v 80 rokoch na letnej brigáde. Boli sme na Morave so spolužiakmi a náhodou som večer prišla k spolužiakom na izbu. Magneťák mali veľmi potichu a hrala tam nejaká pre mňa neznáma [...]

Pelle = dieťa šťasteny

09.04.2024

Lebo to, ako sa on prepracoval až na post prezidenta, sa inak nazvať nedá. Nenápadne sa po Ficovom chrbte posúval vyššie a vyššie, až zakotvil vo funkcii najvyššej, prezidentskej. Jediné, čo k tomu potreboval, bolo poslúchať, pritakávať, klamať, pri nepríjemných otázkach odpovedať vyhýbavo, vykrúcať sa, používať prázdne frázy, hovoriť kvetnato a pritom všetkom sa [...]

Sú novinári na strane dobra a spravodlivosti ?

21.03.2024

Jaro vždy chcel, aby Korzár písal odvážne a kriticky, stál na strane spravodlivosti, práva a dobra. Chcel, aby boli jeho redaktori féroví a korektní, kontrolovali tých pri moci a zastávali sa bežných ľudí. Citujem z nižšie pripojeného článku: https://korzar.sme.sk/c/23299172/zomrel-sefredaktor-dennika-korzar-jaroslav-vrabel-novinam-venoval-cely-zivot.html?ref=njctse Verím, [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 196
Celková čítanosť: 2966576x
Priemerná čítanosť článkov: 15136x

Autor blogu

Kategórie