Založ si blog

Český prezident Pavel hovoril o Ficovi k novinárom v New Yourku

Je zvláštne, že český prezident hovorí na túto tému novinárom práve v New Yourku. Tak to vyplýva z článku, ktorý uverejnili novinky.cz 24.9.2023. To sú zvláštne sposoby ohovárať politika susedného štátu pred voľbami v New Yourku a pred novinármi.

Jemu by sa páčilo, keby to robili iní zahraniční politici jemu?
Žeby ho verejne ohovárali už pred voľbami…
Pripomínam, že i podľa súkromných informácií, i podľa diskusií mnohí Češi ho volili za prezidenta preto, že v druhom kole nebolo na výber: nechceli Babiša. Volili menšie zlo a otázkou je, či po dlhšej dobe ho nebudú posudzovať tak, ako mnohí Slováci Čaputovú….

Ide o tento článok:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-fico-kritizoval-pavla-40444685#utm_content=ribbonnews&utm_term=fico%20prezident%20pavel&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

Citujem z článku:

Pavel tento týden při návštěvě New Yorku řekl novinářům, že některé Ficovy názory odpovídají spíše ruské propagandě. „To by jistě v případě jeho zvolení a získání důvěry do určité míry narušilo i vztahy mezi námi, protože bychom se na některé zásadní věci dívali jinak,“ řekl Pavel.

Předčasné parlamentní volby se budou na Slovensku konat už v sobotu. Pokud mělo být vyjádření českého prezidenta varováním slovenským voličům, že volba sociální demokracie bude vést českou politickou reprezentaci k úmyslnému zmražení česko-slovenských vztahů, tak je to podle Fica zasahování do průběhu slovenské volební kampaně. „A to musím rázně odmítnout,“ zdůraznil předseda Směru v prohlášení, které Novinkám zaslal tiskový odbor strany Směr. Kritiku Fico zveřejnil i na videu, jež umístil na sociální síti.

„Vážený pane prezidente, není zhoršení vzájemných vztahů, kterým strašíte slovenského voliče kvůli našim jiným názorům, příliš velkým rizikem, obrovskou cenou za malou, politicky prakticky bezvýznamnou službu, kterou děláte slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové?“ klade si otázku expremiér.

„Prezidentce, která otevřeně vyjadřuje nepřátelství ke slovenské sociální demokracii a která souhlasila s bezprecedentním zneužíváním trestního práva k likvidaci opozice, aby nemohla být úspěšná v parlamentních volbách 30. září?“ pokračuje Fico, jenž s tímto narativem hraje v předvolební kampani opakovaně.

„Vaše vyjádření je velmi bizarní ve světle faktu, že jsem držitelem vysokého českého státního vyznamenání Řádu bílého lva právě za budování vynikajících vztahů mezi našimi bratskými zeměmi,“ uvedl Fico. Řád dostal Fico v roce 2014 od Miloše Zemana.

„Současně je velmi mrazivé, pokud jako hlava ČR hovoříte o zhoršení tradičně nadstandardních česko-slovenských vztahů pouze proto, že na východ od řeky Moravy by mohli vládnout politici se suverénními názory,“ dodal předseda Směru.

Koniec citácie z článku.

Nie je to ovplyvňovanie slovenských volieb?

Prezident Pavel si nedokáže alebo nechce riešiť problémy v ČR, kde je prezidentom. A k slovenským voľbám sa vyjadruje novinárom v New Yorku? To mi logika neberie: za prvé: Slovensko je aspoň oficiálne demokratická krajina. V skutočnosti sice tomu tak nie je, lebo nie je kde sa dovolať spravodlivosti. Ale v ČR to nie je iné.

Slovenskí voliči si možu rozhodnúť ako chcú a českému prezidentovi Pavlovi do toho nič nie je. Nie je to z jeho strany ovlyvňovanie slovenských voličov? Alebo si český prezident myslí, že on má právo hovoriť do toho, koho si Slováci zvolia?

Veď on si nedokáže urobiť poriadok ani v českom súdnictve. Stačí sa pozrieť na voľbu ústavných sudcov: sudca Robert Fremr vadil, ale sudca Josef Baxa nie?

Jeho podriadené sa dlhšiu dobu žerú medzi sebou a on vyhodí tu, ktorá mu od začiatku kampane pomáhala a tú, ktorá už v senáte vraj šikanovala zamestnancov a čelila podozreniu, že pridelovala zakázky spriazneným firmám, si nechal.

Áno, može si robiť, čo chce, pokiaľ by šéfoval súkromnej firme. Ale on je prezident ČR a nie je mi jedno, kto oficiálne šéfuje hradu. Platia to občania a pomáhať v rámci zákona by to malo všetkým občanom. A k jeho šéfke kabinetu mám výhrady i preto, lebo šéfovala kancelárii senátu v čase, kedy som požiadala Jaroslava Kuberu o vystúpenie v senáte. Bolo to v januári 2020, kedy som chcela vystúpiť v senáte pred voľbou Pavla Šámala za ústavného sudcu. Vtedy som dostala zo senátu nepodpísanú odpoveď konkrétnou osobou. Napísali mi na odpoveď len oddelenie a nedovolili mi vystúpiť v senáte. Vraj to zákon nepripúšťa. Ale pripúšťa, zákon som si prečítala, len musím o to dopredu požiadať toho, kto vedie schodzu senátu, čo som urobila. Požiadala som Kuberu.
Vtedy senátu šéfovala táto pani, ktorá teraz šéfuje prezidentskej kancelárii. Už vtedy mi v senáte ukázali, ako dokážu ohýbať zákony a klamať v odpovedi. A to sa deje i ČR, i na Slovensku v štátnych inštitúciach často. V pohode v odpovediach klamú a napíšu niečo iné, čo je dovolené.

https://cnn.iprima.cz/kolar-na-hrade-je-husta-atmosfera-pavel-neni-silna-politicka-figura-vohralikova-je-sekernice-412677

Citujem z toho článku, je tam i krátke video:

Po personálních změnách v prezidentské kanceláři je na Hradě hustá atmosféra, uvedl komentátor MF Dnes Petr Kolář v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Prezidenta Petra Pavla nepovažuje za silnou politickou osobnost, neboť na něj prý mají velký vliv lidé, jimiž se obklopuje. A jednou z nich je i kancléřka Jana Vohralíková, kterou Kolář označil za sekernici.

„To, že Petr Pavel není silná politická figura, jsme myslím schopni říct od začátku prezidentské kampaně,“ zmínil ve vysílání Kolář. Na Hradě sice formálně vládne prezident, ale dle komentátora je okolo něj spousta lidí, kteří se o moc perou a snaží se z ní vytěžit co nejvíc.

„Vohralíková chodila za Řehákovou a s úsměvem jí říkala: ‚Markétko, víte, kampak teďka jdu? Já jdu za panem prezidentem domů navrhnout vaše odvolání. Už zase.‘ Řeháková tam zůstala prý sedět úplně zkoprnělá a když se paní Vohralíková po čase vrátila, tak jí zas říká ‚Markétko, dneska máte hezký den, pan prezident vaši rezignaci nepřijal, ale já to zkusím příště znovu, tak se mějte,‘“ líčil.

Podle Koláře na Hradě panuje „hustá atmosféra a lidé mají strach“, čehož si všiml i při sbírání materiálu pro článek MF Dnes „Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí“.

Koniec citácie z článku.

Informácie o kancléřke Pražského hradu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jana_Vohral%C3%ADkov%C3%A1

V září 2019 se stala vedoucí Kanceláře Senátu, funkci vykonávala do konce února 2023. Jako její nástupce ve funkci kancléře Senátu byl určen Radek Jiránek.V souvislosti s jejím senátním působením se objevila podezření, že přidělovala zakázky personálně spřízněným firmám, či šikanovala podřízené zaměstnance, což pak vedlo k odchodům významného podílu zaměstnanců kanceláře.

Koniec citácie z wikipedie.

Nie, nie som zástancom Fica. To som uviedla už v predošlých článkoch. Ale to, čo robí prezident Pavel sa mi tiež nepáči. To on bude určovať, či Fico može vládnuť Slovensku? A Čaputová mu nevadí? Alebo sú z rovnakého košiara?

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/06/20/preco-zuzana-caputova-nechce-kandidovat-znovu-za-prezidentku/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/03/31/zuzana-caputova-tvrdi-ze-v-case-krizy-musime-demokraciu-branit-a-posilnovat/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/09/20/igor-matovic-ma-dnes-pobavil-tym-ako-oni-viac-pomahali-ludom-ako-robert-fico/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/09/23/igor-matovic-a-robert-fico-to-by-bola-skvela-priama-konfrontacia-v-zivom-prenose/

Články o českej justici a prezidentovi Pavlovi som posielala maily, nič zatiaľ neprejavil záujem riešiť. Ani mi neprišla odpoveď, či to chcú riešiť.
Takže nech si láskavo rieši bordél v ČR, to nie sú len súdy, ale i kauza Dozimetr, ministr Blažek, ktorý sa stretol s Nejedlým (podľa médii vraj náhodou a sedeli spolu potom 5 hodin) a ta kauza zázračne utíchla…. tých divných kauz, ktoré v ČR zázračne utíchnu je viac. Keď si český prezident vyrieši český bordél, potom može ohovárať slovenských politikov v zahraničí.

A že na to nemá právomoc? A má právomoc sa vyjadrovať k slovenským politikom a nepriamo ovplyvňovať slovenské voľby? Mne to tak bohužiaľ pripadá, že určuje Slovákom, koho by voliť nemali, aby neochladli vzťahy s ČR. Alebo to zle chápem?
Prečo sa vobec k tomu vyjadroval a ešte v zahraničí?

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/31/ustavni-soudci-dopis-ceskym-senatorum/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/30/desatrocne-obdobie-ustavnych-sudcov-v-cr-bez-kontroly/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/19/ako-by-justicia-fungovat-nemala/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/16/proc-v-ceske-justici-nejde-pracovat-spravedlive-a-co-nejdrive/

Doplnenie 26.9.2023 k odkazu iprima.cz: tu je prinscreen rozhovoru o dusnej atmosfére na Pražskom hrade.Ten článok a video skutočne v médiach vyšli.

Pomery na Slovensku, ktoré pre obyčajných ľudí bohužiaľ platia i teraz: nemáte sa na koho obrátiť, spravodlivosť nefunguje.

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/11/12/novinar-marek-vagovic-a-rozhovor-s-nim-o-organizovanom-systeme-statnej-mafie/

Druhé doplnenie 26.9.2023 ohľadom kancelárie českého prezidenta Pavla:

Otázkou je, prečo nerieši záležitosti na pražskom hrade, čo sa týka jeho zamestnancov a v ČR, ale má čas komentovať slovenskú politiku.
Toto je článok z 3.2.2023:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-5-59-lide-petra-pavla-proc-konzultant-kolar-a-kanclerka-vohralikova-budi-emoce-224978

Citujem z článku:

Klientelismus nové kancléřky?

V současnosti Kolář například Pavlovi radí s výběrem spolupracovníků. Mimo jiné mu doporučil i Janu Vohralíkovou, nad jejímž chováním během práce ve státní správě visí otazníky. Přesto se stane budoucí hradní kancléřkou.

Dosud Vohralíková pracovala (a do konce února ještě pracuje) jako vedoucí Kanceláře Senátu, kde se starala o chod horní komory parlamentu. Její působení ale provázela podezření z šikany podřízených a netransparentního zadávání zakázek.

Obavy v roce 2020 vzbudil anonymní dopis podepsaný zaměstnanci Senátu, podobné problémy ale naznačovaly i dokumenty, které později shromáždila reportérka Adéla Jelínková.

„Ukázalo se, že tam celou dobu fungoval jakýsi klientelismus. Peníze (zhruba desítky tisíc korun pro rodinu, celkově stovky tisíc korun – pozn. red.) tekly ke spřáteleným subjektům Jany Vohralíkové, k firmám, kde sedí její syn, její dcera nebo ona sama, k lidem, kteří jsou její přátelé,“ popisuje.

Z dokladů také vyplývá, že Vohralíková některé další tendry – třeba na výdejníky vody nebo na dezinfekci senátních prostor – zadala bez výběrového řízení.

Nová kancléřka nicméně jakékoli pochybení několikrát odmítla. Opírá se přitom o neveřejný audit Senátu, který ji i podle šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS) očistil. Kvůli jejímu případu senátoři ale zároveň upřesnili směrnici zadávání veřejných zakázek a rozhodli, že každoročně musí fungování kanceláře zkontrolovat nezávislý audit.

Jelínková upozorňuje také na to, že svou kontrolu chystá i Nejvyšší kontrolní úřad. „Věci kolem Jany Vohralíkové mohou být do budoucna zátěží prezidenta Petra Pavla,“ dodává.

Koniec citácie z článku.

Ministerka Martina Šimkovičová a anketa Slovenka roku 2024

18.06.2024

Vážená pani ministerka Šimkovičová, žiadam Vás, aby ste prešetrila, či v tomto prípade postupuje RTVS nestranne a bez cenzúry. Poslala som to organizátorke tejto ankety, ktorá vyslovene nadržuje v mediálnej oblasti RTVS. Iné nominantky tam ani nie sú. Predsa súkromná spoločnosť si nemože robiť reklamu cez RTVS keď priamo nadržuje len RTVS a ostatných zo súťaže [...]

Peter Pellegrini a dezoláti. . . . .

15.06.2024

Priznám sa, že keď som včera našla v diskusii na pravda.sk odkaz na tento starší článok, tak som si myslela, že to je žart. Lenže na Slovensku je všetko možné a žart to nebol. K tomu článku bolo aj video. A týmto chcem poďakovať diskutujúcemu, ktorý tento odkaz dal do diskusie k jednému článku. Nebol to blog, bol to článok. [...]

Zuzana Kovačičová, verejne mi vysvetlíte, prečo cenzurujete . . . . .

14.06.2024

Náhodou som si prečítala Váš včerajší rozhovor v Deníku N. V podstate len odomknutú časť rozhovoru, lebo nemám predplatné. Niektorý dobrák do diskusie vložil odkaz na Váš ďalší komentár v denníku SME. Ide o tieto články: https://dennikn.sk/4046872/zuzana-kovacic-hanzelova-nenavist-nie-je-nazor-stat-nie-je-schopny-obete-ochranit/?ref=top Škoda, že ste to nepochopila, [...]

ATACMS, rakety

Západné zbrane zmenili hru: Ukrajinci zatlačili Rusov. Uvoľnite nám ruky, vďaka ATACMS vyhráme, odkazujú z frontu

23.06.2024 00:00

Vojenskí velitelia volajú po zrušení obmedzení pre strely dlhého doletu.

potopenie, utopenie, plávanie, smrť, more, voda, ruka

V rybníku pri Hrušove sa topila dvojica, ženu vytiahli, muža sa nepodarilo zachrániť. Zrejme účinkoval alkohol

22.06.2024 20:44

Na miesto prišli aj hasiči - potápači z Rimavskej Soboty.

USS Theodore Roosevelt

Americká lietadlová loď priplávala do Soulu na trojstranné vojenské cvičenie

22.06.2024 19:45

Japonskom zintenzívnilo vojenský výcvik po tom, čo Rusko podpísalo zmluvu o strategickom partnerstve s KĽDR.

Nigel Farage

Farage: Putinovu inváziu vyprovokovali EÚ a NATO. Hanebný krčmový povaľač, nešetrili ho kritici

22.06.2024 17:20

Šéf pravicovo populistickej strany Reform UK zožal kritiku naprieč politickým spektrom.