Založ si blog

Vďačnosť po ukrajinsky: Kyjev zažaluje Slovensko, Poľsko a Maďarsko kvoli obiliu

Kyjev podá u Svetovej obchodnej organizácie (WTO) žalobu na Slovensko, Poľsko a Maďarsko. Dovodom je neochota trojice spomenutých krajín zrušit zákazy dovozu obilia a dalších poľnohospodárských produktov z Ukrajiny. Námestník ukrajinského ministra pre hospodárský rozvoj Taras Kačka to povedal webu Politico.

Bolo to uverejnené dnes a tu je odkaz na článok:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-ukrajina-zazaluje-slovensko-polsko-a-madarsko-kvuli-obili-40443972#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Citujem z článku:

„Je důležité ukázat, že jednání těchto zemí není v pořádku. Proto se zítra začneme bránit právní cestou,“ prohlásil Kačka v neděli s tím, že speciálně v případě Varšavy hodlá Kyjev navíc reagovat také opatřením proti dovozu polského ovoce a zeleniny.

Export ukrajinských zemědělských produktů přes země Evropské unie výrazně posílil poté, co byly kvůli ruské invazi zablokovány ukrajinské černomořské přístavy. Obilí a další zemědělské produkty měly putovat zejména do rozvojových zemí mimo Evropu, některé státy EU si ale stěžovaly, že zůstávají na jejich trzích a představují ohrožení pro tamní zemědělce.

V květnu 2023 tak Evropská komise dočasně zakázala dovoz pšenice, kukuřice, řepky a slunečnicových semen z Ukrajiny do Bulharska, Maďarska, Polska, Slovenska a Rumunska, embargo vypršelo 15. září 2023. Bratislava, Varšava a Budapešť však zákaz stáhnout odmítly. Zatímco Slovensko jej pouze prodloužilo, Polsko navíc přidalo embargo na ukrajinskou mouku a zemědělské krmivo. Nejdále šlo Maďarsko, které podle Kačky rozšířilo zákaz o dalších 25 produktů včetně masa.

Podvod, stěžuje si Orbán

„Vyvážíme obilí z Ukrajiny, ale do Afriky se nedostane. A obchodníci tady v Evropě, kteří mají levnější obilí než maďarské, rumunské a polské obilí, místo toho, aby kupovali naše obilí, začínají kupovat levnější ukrajinské obilí. Chudáci africké děti z toho nevidí ani kilogram chleba. Takže je to podvod,“ zdůvodnil prodloužení embarga maďarský premiér Viktor Orbán.

Ke zrušení jednostranných zákazů vyzvala v neděli Slovensko, Polsko a Maďarsko i Evropská komise. „Právě teď je důležité, aby všechny země pracovaly v duchu kompromisu a jednaly konstruktivně,“ citovala mluvčí Komise agentura Reuters.

Otázka ukrajinských dovozů obilí a dalších produktů je nyní obzvlášť citlivá v Polsku, které 15. října čekají parlamentní volby. Pro vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) je podpora zemědělského venkova naprosto klíčová, podotýká Politico.

Koniec citácie.

Je zvláštne, že námestník ukrajinského ministra pre hospodárský rozvoj Taras Kačka nerieši zdravotnú nezávadnosť obilia a nerieši, prečo obilie nedopravujú tam, kde bolo určené: do chudobnej Afriky.

Taktiež nerieši, ako bola v skutočnosti využitá dotácia pre Ukrajinu, ktorá bola určená pre obilie z Ukrajiny pre chudobné krajiny Afriky. Prečo riešia dovoz na Slovensko, Maďarsko a Poľsko? Nemalo v skutočnosti byť to obilie za tie dotácie dopravené do Afriky?

Alebo podvádzajú, dostali neprávom dotácie a to obilie chcú vyviesť miesto Afriky na Slovensko, do Poľska a Maďarska? Prečo toto nikto z kompetentných, kto im pridelil dotácie, nerieši?

Dotáciu som spomínala v nižšie priloženom článku:

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/05/ukrajinske-obilie-a-vyvoz-do-chudobnych-zemi-v-afrike/

Dňa 26.11.2022 predstavil Kyjev medzinárodný program, ktorý mal zaistiť dodávky ukrajinského obilia do najchudobnejších krajín v Afrike a v Azii.
Zelenskij podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že Kyjev od 20 krajín a Europskej únie vybral zhruba 150 milionov dolarov (3,5 miliardy Kč), ktoré budú použité na financovanie ukrajinského exportu do najzranitelnejších krajín.

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/04/21/ukrajinske-obilie-v-eu-i-v-ceskej-republike/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/04/19/kvalitne-obilie-a-kvalitne-potraviny-mytus-alebo-realita/

Tuto správu uviedol i iný český server, tu je odkaz na článok:

https://zpravy.tiscali.cz/vdek-po-ukrajinsku-kyjev-kvuli-obili-zazaluje-slovensko-polsko-a-madarsko-u-wto-564949

Ukrajina a jej predstavitelia majú zvláštne vnímanie spravodlivosti. Uviedla som to i nižšie priloženom článku:

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/09/15/zilinka-dubovcova-a-sprava-eu-o-obmedzeni-pravomoci-generalneho-prokuratora/

V Českej republike bol dovoz tohoto ukrajinského obilia dovolený, v ČR boli vzorky zdravotne nezávadné. Češi si často robili v diskusiach srandu, že stačí to obilie z Ukrajiny previezť zo Slovenska do Čiech, v Čechách by určite bolo “ v pohode“.

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/10/muka-v-retazci-v-cr-za-12-90-kc-a-cesky-minister-nekula/

Karel Kryl by mal 80 rokov

15.04.2024

Pred 80 rokmi sa narodil Karel Kryl. Myslím si, že si tento človek zaslúži spomienku. Bol to nadčasový spevák a nikdy sa nikomu nezapredal. Narodil sa 12.4.1944. Prvýkrát som jeho meno počula v 80 rokoch na letnej brigáde. Boli sme na Morave so spolužiakmi a náhodou som večer prišla k spolužiakom na izbu. Magneťák mali veľmi potichu a hrala tam nejaká pre mňa neznáma [...]

Pelle = dieťa šťasteny

09.04.2024

Lebo to, ako sa on prepracoval až na post prezidenta, sa inak nazvať nedá. Nenápadne sa po Ficovom chrbte posúval vyššie a vyššie, až zakotvil vo funkcii najvyššej, prezidentskej. Jediné, čo k tomu potreboval, bolo poslúchať, pritakávať, klamať, pri nepríjemných otázkach odpovedať vyhýbavo, vykrúcať sa, používať prázdne frázy, hovoriť kvetnato a pritom všetkom sa [...]

Sú novinári na strane dobra a spravodlivosti ?

21.03.2024

Jaro vždy chcel, aby Korzár písal odvážne a kriticky, stál na strane spravodlivosti, práva a dobra. Chcel, aby boli jeho redaktori féroví a korektní, kontrolovali tých pri moci a zastávali sa bežných ľudí. Citujem z nižšie pripojeného článku: https://korzar.sme.sk/c/23299172/zomrel-sefredaktor-dennika-korzar-jaroslav-vrabel-novinam-venoval-cely-zivot.html?ref=njctse Verím, [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 196
Celková čítanosť: 2967250x
Priemerná čítanosť článkov: 15139x

Autor blogu

Kategórie