Založ si blog

Kvalitné obilie a kvalitné potraviny. . . mýtus alebo realita?

K napísaniu tohoto článku ma inšpirovali články o ukrajinskom obilí. V Čechách som zatiaľ o tom nepostrehla články. Ale pravda je, že všetko nemám šancu ani čas čítať a registrovať.

Mám na mysli konkrétne tento článok uverejnený na pravda.sk:
https://ekonomika.pravda.sk/krajina/clanok/664132-ako-je-to-s-ukrajinskym-obilim-a-kde-je-najvacsi-problem/

Už dávnejšie som zistila, že nie je jedno, akú múku používam na pečenie. V rámci úspory peňazí som kupovala lacnú múku z jedného reťazca. Často ju mali aj v akcii. Celé meno toho českého reťazca uvádzať nebudem. Inak, predávajú aj mnoho kvalitných produktov, často aj za akčné ceny. Ale múku s ich „označením“ už nekupujem roky, i keby bola v akcii. Kupujem u nich len múku značky Pernerka, ktorú majú občas v akcii, ktorá sa mi osvedčila.

Dlhé roky bolo aj mne jedno, múku akej značky používam. Kupovala som ako väčšina ľudí podľa ceny. Ale raz náhodou mali v jednom reťazci v akci Předměřickou mouku a keď som z jej piekla klasické kysnuté cesto, tak ten rozdiel oproti bežnej najlacnejšej múke zo spomínaného reťazca bol veľký. To pečivo malo oveľa lepšiu chuť. Sama som neverila, že to može byť až taký rozdiel.

Neviem, odkiaľ tieto dva mlyny berú obilie. Myslím tým mlyny, ktoré dodávajú múku Pernerka a Předměřickou mouku. Ale viem, že nie je múka ako múka.

Pripomínam, že pečivo a chlieb od doby covidu nekupujem. Pečiem ho sama, bez kvásku, s droždím. Keď mám možnosť, tak kupujem čestvé droždie. A i tak je lepšie, ako to rozpekané v marketoch.

Píšem to preto, že mnoho ľudí podceňuje, čo je. Ale dbať aspoň trochu na kvalitu jedla v rámci finančných možností znamená, že človek bude menej chorý a ušetrí za lieky.

Ja viem, že mnoho ľudí musí šetriť. „Niečo“ jesť musíme. Ale u kvalitného pečiva mi stačí maslo a kusok surovej zeleniny, nič viac mať nemusím.
Dochodcovia v ČR majú asi lepšie dochodky ako v SR. Ale keď dochodkyňa pri kase sa sťažuje na doplatky na lieky a pritom kupuje drahý salám…tak mi napadne len jedno: prečo si miesto neho nekúpi ovocie a zeleninu?

Pamätám si ako dieťa, že všetko sa nekupovalo v marketoch, ale napríklad koláče sa piekli doma cez víkend. Muselo nám to ako deťom stačiť. Čestvý chlieb bol sice len jeden druh (na bežnej dedine), ale bol tak dobrý, že mi na to stačilo len maslo. Samozrejme, bol okrem toho kyjevský chlieb (v meste).
Dnes je výber oveľa väčší, ale o kvalite ja pochybujem. U niektorých druhov cítiť už podľa chuti, že to je vylepšené, aby to vydržalo. A potom sa divíme nárastu chorob, rakoviny….

Pripomínam, že brigádovala som vo velkých pekárňach po roku 2000, takže viem, že chlieb tam piekli z hotových zmesí. Videla som to na vlastné oči.

To, čo teraz deje ohľadne dovozu obilia je veľmi zlé. Ale kvalita ani predtým nebola bohviečo.

Mala som kolegu, ktorému syn pracoval na pozícii, kde mal možnosť „vidieť“ kvalitu potravin. Kolega mi už okolo roku 1992 hovoril, že syn mu povedal: Keby sme mali jesť len to, čo je zdravé, tak nejeme nič.

Jeho syn mal ukončené vysokoškolské vzdelanie s titulom RNDr. Museli mlčať, hovoriť o tom nesmeli verejne . Takisto ako museli mlčať o Černobyle. Oni namerali zvýšené hodnoty, ale nemohli o tom hovoriť.

Dodnes si pamätám ironické poznámky bratislavských spolužiakov, ktorí hovorili v čase výbuchu v Černobyle: Rakušania hlásili, že malé deti by nemali piť kravské mlieko, ale u nás je všetko v poriadku. Ako to musí vyzerať v Čiernej nad Tisou?
Áno, mysleli tým zatajovanie: že na Slovensku je všetko OK a v Rakusku sú opatrní, i keď sú ďalej od Černobyľu.

Pripomínam, že keď sa čokoľvek chemického, čo može škodiť, použije na hnojenie, tak to „hneď“ z pody nezmizne. Následky na zdraví ľudí sa možu prejaviť neskor.

Preto si myslím, že kvalitu potravín by sme nemali podceňovať. Je jedno, či už ide o obilie, zeleninu, ovocie…Pretože to ovlyvňuje naše zdravie. Niekomu to neuškodí, ale kto má slabšiu imunitu, ten može mať neskor zdravotné problémy. Nemusí, ale može.

To, že sa o niečom nehovorí, to neznamená, že to neexistuje.

Píšem len o svojich skúsenostiach. Samozrejme pripúšťam, že každý može mať iné skúsenosti. Poznám ľudí, ktorí tvrdia, že možu jesť čokoľvek, v akejkoľvek kvalite, v akejkoľvek kombinácii a že im to nerobí nič zlého.

Problém je, že tie škodliviny sa testujú samostatne a rozne kombinácie roznych škodlivín nikto netestuje. Keď sa to „nakopí“ a je to dlhodobo, tak to u niektorých ľudí može vyvolať zdravotné problémy. Záleží na imunite….

A prípadným provokatérom v diskusii prajem veľa zdravia a dúfam, že nikdy nepocítia zdravotné potiaže z nekvalitnej stravy.

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/13/preco-pravda-o-zdravi-nikoho-nezaujima/

https://popelka.blog.pravda.sk/2013/01/04/gersonov-zazrak-alternativna-liecba-rakoviny-2/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/12/gersonova-terapia-liecba-rakoviny-2-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/04/09/farmaceuticky-priemysel-rakovina-strava-3-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/04/28/farmaceuticky-priemysel-rakovina-a-zaciatok-4-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2013/01/13/farmaceuticky-priemysel-rakovina-a-chemia-v-potravinach-kozmetike-6-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/20/farmaceuticky-priemysel-a-rakovina-8-cast/

Karel Kryl by mal 80 rokov

15.04.2024

Pred 80 rokmi sa narodil Karel Kryl. Myslím si, že si tento človek zaslúži spomienku. Bol to nadčasový spevák a nikdy sa nikomu nezapredal. Narodil sa 12.4.1944. Prvýkrát som jeho meno počula v 80 rokoch na letnej brigáde. Boli sme na Morave so spolužiakmi a náhodou som večer prišla k spolužiakom na izbu. Magneťák mali veľmi potichu a hrala tam nejaká pre mňa neznáma [...]

Pelle = dieťa šťasteny

09.04.2024

Lebo to, ako sa on prepracoval až na post prezidenta, sa inak nazvať nedá. Nenápadne sa po Ficovom chrbte posúval vyššie a vyššie, až zakotvil vo funkcii najvyššej, prezidentskej. Jediné, čo k tomu potreboval, bolo poslúchať, pritakávať, klamať, pri nepríjemných otázkach odpovedať vyhýbavo, vykrúcať sa, používať prázdne frázy, hovoriť kvetnato a pritom všetkom sa [...]

Sú novinári na strane dobra a spravodlivosti ?

21.03.2024

Jaro vždy chcel, aby Korzár písal odvážne a kriticky, stál na strane spravodlivosti, práva a dobra. Chcel, aby boli jeho redaktori féroví a korektní, kontrolovali tých pri moci a zastávali sa bežných ľudí. Citujem z nižšie pripojeného článku: https://korzar.sme.sk/c/23299172/zomrel-sefredaktor-dennika-korzar-jaroslav-vrabel-novinam-venoval-cely-zivot.html?ref=njctse Verím, [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 196
Celková čítanosť: 2963901x
Priemerná čítanosť článkov: 15122x

Autor blogu

Kategórie