Kvalitné obilie a kvalitné potraviny. . . mýtus alebo realita?

K napísaniu tohoto článku ma inšpirovali články o ukrajinskom obilí. V Čechách som zatiaľ o tom nepostrehla články. Ale pravda je, že všetko nemám šancu ani čas čítať a registrovať.

Mám na mysli konkrétne tento článok uverejnený na pravda.sk:
https://ekonomika.pravda.sk/krajina/clanok/664132-ako-je-to-s-ukrajinskym-obilim-a-kde-je-najvacsi-problem/

Už dávnejšie som zistila, že nie je jedno, akú múku používam na pečenie. V rámci úspory peňazí som kupovala lacnú múku z jedného reťazca. Často ju mali aj v akcii. Celé meno toho českého reťazca uvádzať nebudem. Inak, predávajú aj mnoho kvalitných produktov, často aj za akčné ceny. Ale múku s ich „označením“ už nekupujem roky, i keby bola v akcii. Kupujem u nich len múku značky Pernerka, ktorú majú občas v akcii, ktorá sa mi osvedčila.

Dlhé roky bolo aj mne jedno, múku akej značky používam. Kupovala som ako väčšina ľudí podľa ceny. Ale raz náhodou mali v jednom reťazci v akci Předměřickou mouku a keď som z jej piekla klasické kysnuté cesto, tak ten rozdiel oproti bežnej najlacnejšej múke zo spomínaného reťazca bol veľký. To pečivo malo oveľa lepšiu chuť. Sama som neverila, že to može byť až taký rozdiel.

Neviem, odkiaľ tieto dva mlyny berú obilie. Myslím tým mlyny, ktoré dodávajú múku Pernerka a Předměřickou mouku. Ale viem, že nie je múka ako múka.

Pripomínam, že pečivo a chlieb od doby covidu nekupujem. Pečiem ho sama, bez kvásku, s droždím. Keď mám možnosť, tak kupujem čestvé droždie. A i tak je lepšie, ako to rozpekané v marketoch.

Píšem to preto, že mnoho ľudí podceňuje, čo je. Ale dbať aspoň trochu na kvalitu jedla v rámci finančných možností znamená, že človek bude menej chorý a ušetrí za lieky.

Ja viem, že mnoho ľudí musí šetriť. „Niečo“ jesť musíme. Ale u kvalitného pečiva mi stačí maslo a kusok surovej zeleniny, nič viac mať nemusím.
Dochodcovia v ČR majú asi lepšie dochodky ako v SR. Ale keď dochodkyňa pri kase sa sťažuje na doplatky na lieky a pritom kupuje drahý salám…tak mi napadne len jedno: prečo si miesto neho nekúpi ovocie a zeleninu?

Pamätám si ako dieťa, že všetko sa nekupovalo v marketoch, ale napríklad koláče sa piekli doma cez víkend. Muselo nám to ako deťom stačiť. Čestvý chlieb bol sice len jeden druh (na bežnej dedine), ale bol tak dobrý, že mi na to stačilo len maslo. Samozrejme, bol okrem toho kyjevský chlieb (v meste).
Dnes je výber oveľa väčší, ale o kvalite ja pochybujem. U niektorých druhov cítiť už podľa chuti, že to je vylepšené, aby to vydržalo. A potom sa divíme nárastu chorob, rakoviny….

Pripomínam, že brigádovala som vo velkých pekárňach po roku 2000, takže viem, že chlieb tam piekli z hotových zmesí. Videla som to na vlastné oči.

To, čo teraz deje ohľadne dovozu obilia je veľmi zlé. Ale kvalita ani predtým nebola bohviečo.

Mala som kolegu, ktorému syn pracoval na pozícii, kde mal možnosť „vidieť“ kvalitu potravin. Kolega mi už okolo roku 1992 hovoril, že syn mu povedal: Keby sme mali jesť len to, čo je zdravé, tak nejeme nič.

Jeho syn mal ukončené vysokoškolské vzdelanie s titulom RNDr. Museli mlčať, hovoriť o tom nesmeli verejne . Takisto ako museli mlčať o Černobyle. Oni namerali zvýšené hodnoty, ale nemohli o tom hovoriť.

Dodnes si pamätám ironické poznámky bratislavských spolužiakov, ktorí hovorili v čase výbuchu v Černobyle: Rakušania hlásili, že malé deti by nemali piť kravské mlieko, ale u nás je všetko v poriadku. Ako to musí vyzerať v Čiernej nad Tisou?
Áno, mysleli tým zatajovanie: že na Slovensku je všetko OK a v Rakusku sú opatrní, i keď sú ďalej od Černobyľu.

Pripomínam, že keď sa čokoľvek chemického, čo može škodiť, použije na hnojenie, tak to „hneď“ z pody nezmizne. Následky na zdraví ľudí sa možu prejaviť neskor.

Preto si myslím, že kvalitu potravín by sme nemali podceňovať. Je jedno, či už ide o obilie, zeleninu, ovocie…Pretože to ovlyvňuje naše zdravie. Niekomu to neuškodí, ale kto má slabšiu imunitu, ten može mať neskor zdravotné problémy. Nemusí, ale može.

To, že sa o niečom nehovorí, to neznamená, že to neexistuje.

Píšem len o svojich skúsenostiach. Samozrejme pripúšťam, že každý može mať iné skúsenosti. Poznám ľudí, ktorí tvrdia, že možu jesť čokoľvek, v akejkoľvek kvalite, v akejkoľvek kombinácii a že im to nerobí nič zlého.

Problém je, že tie škodliviny sa testujú samostatne a rozne kombinácie roznych škodlivín nikto netestuje. Keď sa to „nakopí“ a je to dlhodobo, tak to u niektorých ľudí može vyvolať zdravotné problémy. Záleží na imunite….

A prípadným provokatérom v diskusii prajem veľa zdravia a dúfam, že nikdy nepocítia zdravotné potiaže z nekvalitnej stravy.

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/13/preco-pravda-o-zdravi-nikoho-nezaujima/

https://popelka.blog.pravda.sk/2013/01/04/gersonov-zazrak-alternativna-liecba-rakoviny-2/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/12/gersonova-terapia-liecba-rakoviny-2-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/04/09/farmaceuticky-priemysel-rakovina-strava-3-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/04/28/farmaceuticky-priemysel-rakovina-a-zaciatok-4-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2013/01/13/farmaceuticky-priemysel-rakovina-a-chemia-v-potravinach-kozmetike-6-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/20/farmaceuticky-priemysel-a-rakovina-8-cast/

Advokát Martin Ribár a jeho dvojaký meter k spravodlivosti

22.10.2025

Oslovila som mailom advokáta Martina Ribára, ktorý je na Slovensku mediálne známy z jednej veľkej kauzy. Založil aj občianske združenie Za demokraciu a právny štát. Mňa si verejne nezastal, ani mi nebol ochotný pomocť. I medializácia by mi „pomohla“ a on dostáva v médiach veľa priestoru na svoju obranu. Ale iný prípad si zastal, tu je odkaz na článok: [...]

Liečba rakoviny a nedostatok peňazí na drahú liečbu

07.10.2025

Vrátim sa ešte k včerajšiemu článku a doplním ho. Zároveň tieto informácie pošlem novinárovi, ktorý ten povodný článok uverejnil. Vážený pán Krempaský, dňa 2.10.2025 ste uverejnili článok o prešovskom kardiologovi, ktorému poisťovňa neschválila onkologickú liečbu v Prahe. Ide o tento článok: [...]

Prešovský kardiolog nutne potrebuje liek, lebo inak zomrie. Poisťovňa mu odmieta preplatiť liečbu v Prahe.

06.10.2025

Článok o tomto probléme som čítala v denníku sme.sk 2.10.2025. Bohužiaľ podobných príbehov je i v ČR viac, preto na nich niekedy robia finančné zbierky. Len som sa v článku na sme.sk (v neplatenej verzii) nedočítala, aká je vobec pravdepodobnosť, že mu liečba zachráni život. Či vobec stačí tá liečba jedenkrát, alebo je dlhodobá alebo ju bude potrebné po nejakom [...]

Minister spravodlivosti Boris Susko, Únia miest Slovenska

Vráti sa horalkový paragraf? Susko to nevylúčil. Na stranu miest sa pridal už aj Žilinka

31.10.2025 06:00

So zásadnou pripomienkou prišiel už aj generálny prokurátor Žilinka.

Vladimir Putin, vojna na Ukrajine

ONLINE: Ukrajinskí mladíci po otvorení hraníc zaplavili Európu. Sumy sa stali terčom ruského útoku

31.10.2025 05:55

Po otvorení ukrajinských hraníc pre mladých do 22 rokov stúpol počet ukrajinských maldíkov žiadajúcich o ochranu v Nemecku desaťnásobne.

lietadlo, airbus, a320

Lietadlo americkej spoločnosti JetBlue muselo pre problémy pristáť v Tampe, niekoľko cestujúcich je zranených

30.10.2025 23:41

Lietadlo bolo zatiaľ vyradené z prevádzky, aby mohlo byť skontrolované.

SR ÚMS Vallo Hattas MS Susko Bezpečnosť BAX

Únia miest Slovenska: Je treba okamžite riešiť vnútornú bezpečnosť, je to problém štátu

30.10.2025 23:08

Susko po stretnutí skonštatoval, že evidujú a vnímajú problém, o ktorom primátori hovorili z hľadiska rastúcej, „najmä pocitovej kriminality“.