Kvalitné obilie a kvalitné potraviny. . . mýtus alebo realita?

K napísaniu tohoto článku ma inšpirovali články o ukrajinskom obilí. V Čechách som zatiaľ o tom nepostrehla články. Ale pravda je, že všetko nemám šancu ani čas čítať a registrovať.

Mám na mysli konkrétne tento článok uverejnený na pravda.sk:
https://ekonomika.pravda.sk/krajina/clanok/664132-ako-je-to-s-ukrajinskym-obilim-a-kde-je-najvacsi-problem/

Už dávnejšie som zistila, že nie je jedno, akú múku používam na pečenie. V rámci úspory peňazí som kupovala lacnú múku z jedného reťazca. Často ju mali aj v akcii. Celé meno toho českého reťazca uvádzať nebudem. Inak, predávajú aj mnoho kvalitných produktov, často aj za akčné ceny. Ale múku s ich „označením“ už nekupujem roky, i keby bola v akcii. Kupujem u nich len múku značky Pernerka, ktorú majú občas v akcii, ktorá sa mi osvedčila.

Dlhé roky bolo aj mne jedno, múku akej značky používam. Kupovala som ako väčšina ľudí podľa ceny. Ale raz náhodou mali v jednom reťazci v akci Předměřickou mouku a keď som z jej piekla klasické kysnuté cesto, tak ten rozdiel oproti bežnej najlacnejšej múke zo spomínaného reťazca bol veľký. To pečivo malo oveľa lepšiu chuť. Sama som neverila, že to može byť až taký rozdiel.

Neviem, odkiaľ tieto dva mlyny berú obilie. Myslím tým mlyny, ktoré dodávajú múku Pernerka a Předměřickou mouku. Ale viem, že nie je múka ako múka.

Pripomínam, že pečivo a chlieb od doby covidu nekupujem. Pečiem ho sama, bez kvásku, s droždím. Keď mám možnosť, tak kupujem čestvé droždie. A i tak je lepšie, ako to rozpekané v marketoch.

Píšem to preto, že mnoho ľudí podceňuje, čo je. Ale dbať aspoň trochu na kvalitu jedla v rámci finančných možností znamená, že človek bude menej chorý a ušetrí za lieky.

Ja viem, že mnoho ľudí musí šetriť. „Niečo“ jesť musíme. Ale u kvalitného pečiva mi stačí maslo a kusok surovej zeleniny, nič viac mať nemusím.
Dochodcovia v ČR majú asi lepšie dochodky ako v SR. Ale keď dochodkyňa pri kase sa sťažuje na doplatky na lieky a pritom kupuje drahý salám…tak mi napadne len jedno: prečo si miesto neho nekúpi ovocie a zeleninu?

Pamätám si ako dieťa, že všetko sa nekupovalo v marketoch, ale napríklad koláče sa piekli doma cez víkend. Muselo nám to ako deťom stačiť. Čestvý chlieb bol sice len jeden druh (na bežnej dedine), ale bol tak dobrý, že mi na to stačilo len maslo. Samozrejme, bol okrem toho kyjevský chlieb (v meste).
Dnes je výber oveľa väčší, ale o kvalite ja pochybujem. U niektorých druhov cítiť už podľa chuti, že to je vylepšené, aby to vydržalo. A potom sa divíme nárastu chorob, rakoviny….

Pripomínam, že brigádovala som vo velkých pekárňach po roku 2000, takže viem, že chlieb tam piekli z hotových zmesí. Videla som to na vlastné oči.

To, čo teraz deje ohľadne dovozu obilia je veľmi zlé. Ale kvalita ani predtým nebola bohviečo.

Mala som kolegu, ktorému syn pracoval na pozícii, kde mal možnosť „vidieť“ kvalitu potravin. Kolega mi už okolo roku 1992 hovoril, že syn mu povedal: Keby sme mali jesť len to, čo je zdravé, tak nejeme nič.

Jeho syn mal ukončené vysokoškolské vzdelanie s titulom RNDr. Museli mlčať, hovoriť o tom nesmeli verejne . Takisto ako museli mlčať o Černobyle. Oni namerali zvýšené hodnoty, ale nemohli o tom hovoriť.

Dodnes si pamätám ironické poznámky bratislavských spolužiakov, ktorí hovorili v čase výbuchu v Černobyle: Rakušania hlásili, že malé deti by nemali piť kravské mlieko, ale u nás je všetko v poriadku. Ako to musí vyzerať v Čiernej nad Tisou?
Áno, mysleli tým zatajovanie: že na Slovensku je všetko OK a v Rakusku sú opatrní, i keď sú ďalej od Černobyľu.

Pripomínam, že keď sa čokoľvek chemického, čo može škodiť, použije na hnojenie, tak to „hneď“ z pody nezmizne. Následky na zdraví ľudí sa možu prejaviť neskor.

Preto si myslím, že kvalitu potravín by sme nemali podceňovať. Je jedno, či už ide o obilie, zeleninu, ovocie…Pretože to ovlyvňuje naše zdravie. Niekomu to neuškodí, ale kto má slabšiu imunitu, ten može mať neskor zdravotné problémy. Nemusí, ale može.

To, že sa o niečom nehovorí, to neznamená, že to neexistuje.

Píšem len o svojich skúsenostiach. Samozrejme pripúšťam, že každý može mať iné skúsenosti. Poznám ľudí, ktorí tvrdia, že možu jesť čokoľvek, v akejkoľvek kvalite, v akejkoľvek kombinácii a že im to nerobí nič zlého.

Problém je, že tie škodliviny sa testujú samostatne a rozne kombinácie roznych škodlivín nikto netestuje. Keď sa to „nakopí“ a je to dlhodobo, tak to u niektorých ľudí može vyvolať zdravotné problémy. Záleží na imunite….

A prípadným provokatérom v diskusii prajem veľa zdravia a dúfam, že nikdy nepocítia zdravotné potiaže z nekvalitnej stravy.

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/13/preco-pravda-o-zdravi-nikoho-nezaujima/

https://popelka.blog.pravda.sk/2013/01/04/gersonov-zazrak-alternativna-liecba-rakoviny-2/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/12/gersonova-terapia-liecba-rakoviny-2-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/04/09/farmaceuticky-priemysel-rakovina-strava-3-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/04/28/farmaceuticky-priemysel-rakovina-a-zaciatok-4-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2013/01/13/farmaceuticky-priemysel-rakovina-a-chemia-v-potravinach-kozmetike-6-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/20/farmaceuticky-priemysel-a-rakovina-8-cast/

Bitcoinová kauza pokračuje a Pavel Blažek je nadále poslancem za ODS s poslaneckou imunitou

27.06.2025

Jediná z poslanců PS ČR, kdo mi na můj mail odpověděla byla poslankyně Petra Quittová za STAN (Starostové a nezávislí). Tady je, že můj mail jí byl doručený a hned za tím její odpověď. Dala ji do kopie dalším kolegům poslancům, i Markétě Pekarové, šéfce Poslanecké sněmovny ČR. Do kopie to dala asi podle toho, komu jsem já posílala mail najednou, protože [...]

Redaktoři České televize, to v jaké totalitě žijeme? Vám to nevadí nebo to nevidíte?

25.06.2025

Vážení redaktoři České televize, reaguji na Váš dopis Radě ČT, který uveřejnila idnes.cz 24.6.2025. Tady je odkaz na článek: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/volba-reditele-ct-dopis-redaktori-rada-ct-fridrich.A250624_070814_domaci_ikul Protože jste tímto reagovali na kritiku zpravodajství a redaktorů ČT v rámci výběrového řízení na nového generálního ředitele ČT, [...]

Předseda vlády ČR a někteří ministři jsou zároveň i poslanci v Poslanecké sněmovně.

17.06.2025

Předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Markéta Pekarová Adamová na úvodní stránce Poslanecké sněmovny má tento příhovor: Srdečně Vás vítám v Poslanecké sněmovně! Po svém zvolení jsem na svou čest slíbila, že svůj poslanecký mandát budu vykonávat v zájmu všech spoluobčanů. A sliby se mají plnit. Vždy. Mou vizí je, aby zde dolní komora našeho parlamentu byla [...]

HZS / Horská záchranná služba /

Túra v Nízkych Tatrách mala pre turistu tragický koniec. Záchranári mu už nedokázali pomôcť

01.07.2025 20:04

Muž si na turistickom chodníku medzi Ďumbierom a Chopkom privodil následkom pádu vážne zranenie.

Karol Nawrocki,

Žiadne opakovanie nebude. Poľský Najvyšší súd potvrdil platnosť prezidentských volieb

01.07.2025 19:27, aktualizované: 19:51

Súdu bolo doručených celkovo viac ako 54-tisíc protestov proti volebnému procesu.

Roman Hadrbolec

Zomrel známy český šéfkuchár. Varil aj pre Schwarzeneggera, Cher či Cruisa

01.07.2025 19:18

Ostravský rodák zomrel vo veku 50 rokov po boji so zákernou chorobou.

Stefan Korec predsseda PD Radosinka a minister Richard Takac

Fico bol na žatve: Farmárom z poľa odkázal, aby priniesli chlieb, sľúbil im milióny a ochranu pred lacnými potravinami z Ukrajiny

01.07.2025 19:15

Podpora agrosektora označil minister pôdohospodárstva Takáč za jednu z priorít súčasnej vlády.