Založ si blog

Zrušenie zákazu dovozu ukrajinského obilia považuje Budapešť za nehoráznosť

Za nehorázné, nepřijatelné a netransparentní označil maďarský ministr zemědělství István Nagy rozhodnutí Bruselu neprodloužit zákaz dovozu ukrajinských zemědělských produktů do pěti členských zemí Evropské unie sousedících s Ukrajinou. Uvedl to pro agenturu MTI.

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-zruseni-zakazu-dovozu-ukrajinskeho-obili-povazuje-budapest-za-nehoraznost-40444142#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

citujem z článku:

Podle maďarského ministra musí být zákaz dovozu obilí obnovený, a pokud ho chce kterákoliv země uvolnit nebo požádat o výjimku, mohla by tak učinit.

Nagy kritizoval, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nekonzultovala tuto otázku s vedením členských států EU, ale s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

„Vedoucí představitele Unie volí členské země, jim by se měli zodpovídat a měli by je podporovat. Místo toho jsou pro ně mnohem důležitější zájmy země, která ani není členem Unie,“ upozornil Nagy.
Budapešť se domnívá, že řešením vzniklé situace je přepravit velké množství ukrajinského obilí přes solidární koridory, nikoliv však na evropské trhy, ale do třetích zemí.

Ukrajina podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost proti Slovensku, Polsku a Maďarsku, a to kvůli jejich embargu na dovoz ukrajinského obilí. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo hospodářství na svém webu.

Kyjev tak reagoval na Bratislavu, Varšavu a Budapešť, které nejsou ochotny zrušit zákaz dovozu obilí a dalších zemědělských produktů z Ukrajiny.

„Je pro nás zásadně důležité dokázat, že jednotlivé členské státy nemohou zakázat dovoz ukrajinského zboží. Proto na ně podáváme žaloby,“ uvedla v oficiálním prohlášení místopředsedkyně ukrajinské vlády Julija Svyrydenková.

Vývoz ukrajinských zemědělských produktů přes země Evropské unie výrazně posílil poté, co byly kvůli ruské invazi na Ukrajinu zablokované ukrajinské černomořské přístavy.
Obilí a další zemědělské produkty sice měly putovat zejména do rozvojových zemí mimo Evropu, některé státy EU, jako je právě Slovensko, Maďarsko a Polsko, si ale stěžovaly, že zůstávají i na jejich trzích, což představuje ohrožení pro místní zemědělce.

Koniec citácie článku.

Takže najprv na Ukrajine vezmu dotáciu na dovoz obilia do Afriky, potom to obilie nedovezú do hladujúcej Afriky, ale speňažia v štátoch Europy, čím likvidujú miestnych poľnohospodárov, lebo predávajú lacnejšie. O kvalite obilia teraz už mlčia. Nakoniec podajú žalobu na tie krajiny Europy, ktoré odmietli naďalej od nich kupovať obilie, na ktoré im 20 krajin dalo dotáciu, na nejakej chudobnej Afrike im nezáleží. A keď zistili, že štáty Europy neustúpia, tak sa Zelenskij dohodne priamo s EU predsedníčkou Europskej komisie Ursulou von der Leyenovou, bez súhlasu týchto štátov.

To žijeme v totalite? Je to len blbá sranda alebo si Zelenskij myslí, že može všetko? To v EU tie štáty nemajú žiadny hlas? Predsedníčka Europskej komisie rozhodne a všetci musia poslúchať?

Na túto tému som už písala predtým, v tom článku je odkaz i na článok o dotácii pre Ukrajinu na toto obilie:

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/09/18/vdacnost-po-ukrajinsky-ukrajina-zazaluje-slovensko-polsko-a-madarsko-kvoli-obiliu/

A toto je moja skúsenosť s Ukrajinským sudcom na Europskom súde pre ľudské práva:

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/09/15/zilinka-dubovcova-a-sprava-eu-o-obmedzeni-pravomoci-generalneho-prokuratora/

A ako chudáci Ukrajinci museli pracovať na turistické vízum v Prahe v rokoch 2007 – 2008 som písala v tomto článku:
https://popelka.blog.pravda.sk/2022/05/09/cesky-miliardar-frantisek-savov-a-jeho-firmy/

Ministerka Martina Šimkovičová a anketa Slovenka roku 2024

18.06.2024

Vážená pani ministerka Šimkovičová, žiadam Vás, aby ste prešetrila, či v tomto prípade postupuje RTVS nestranne a bez cenzúry. Poslala som to organizátorke tejto ankety, ktorá vyslovene nadržuje v mediálnej oblasti RTVS. Iné nominantky tam ani nie sú. Predsa súkromná spoločnosť si nemože robiť reklamu cez RTVS keď priamo nadržuje len RTVS a ostatných zo súťaže [...]

Peter Pellegrini a dezoláti. . . . .

15.06.2024

Priznám sa, že keď som včera našla v diskusii na pravda.sk odkaz na tento starší článok, tak som si myslela, že to je žart. Lenže na Slovensku je všetko možné a žart to nebol. K tomu článku bolo aj video. A týmto chcem poďakovať diskutujúcemu, ktorý tento odkaz dal do diskusie k jednému článku. Nebol to blog, bol to článok. [...]

Zuzana Kovačičová, verejne mi vysvetlíte, prečo cenzurujete . . . . .

14.06.2024

Náhodou som si prečítala Váš včerajší rozhovor v Deníku N. V podstate len odomknutú časť rozhovoru, lebo nemám predplatné. Niektorý dobrák do diskusie vložil odkaz na Váš ďalší komentár v denníku SME. Ide o tieto články: https://dennikn.sk/4046872/zuzana-kovacic-hanzelova-nenavist-nie-je-nazor-stat-nie-je-schopny-obete-ochranit/?ref=top Škoda, že ste to nepochopila, [...]

Bezdomovec v Nemecku

Bezdomovec v Holandsku vrátil 2000 eur, ktoré našiel vo vlaku

25.06.2024 07:43

Informovala o tom miestna polícia a dodala, že nálezca za jeho občiansku uvedomelosť odmenila.

Assange

Hotovo po dlhých 12 rokoch. Assange prizná vinu a môže sa vrátiť domov

25.06.2024 06:57

Prokuratúra nebude požadovať pre Assange nový trest a postačí jej päť rokov, ktoré strávil v cele v Británii.

vojna na Ukrajine, Donecká oblasť

ONLINE: USA majú recept na víťazstvo Ukrajiny. Hovoria o troch krokoch

25.06.2024 06:25, aktualizované: 07:16

Definíciou úspechu Ukrajiny podľa Washingtonu je, aby nakoniec mohla kontrolovať celé svoje medzinárodne uznané územie.

Grécko Počasie Horúčavy

Gréci budú od júla dlhšie pracovať. Až šesť dní do týždňa

25.06.2024 06:00

V Grécku začne platiť zákon, ktorý zamestnávateľom umožní, aby pracovníkom nariadili odrobiť aj šiesty deň v týždni.