Založ si blog

Spomienka na dobu, kedy všetci „museli“ pracovať

Toto video som našla náhodou. Bolo odvysielané 9.9.1986 v relácii Aktuality Československej televízie Praha.

Vzpomínka na dobu, kdy VŠICHNI museli pracovat

Je hlavne pre mladších, ktorí v tom čase ešte nepracovali. Ja som v tom čase už pracovala, preto mi pripadá úsmevné čítať hlavne v českých diskusiách ako dochodci tvrdí, ako oni „dreli“ celý život.

Prosím vás, neklamte mladým. Robila som dispečera, technologa vo firme, ktorá mala v tom čase cca 800 zamestnancov. Bežne som chodila do výroby a videla som prístup a ochotu starších kolegov. Tí, ktorí skutočne robili nadpriemer a boli ochotní pomocť a spolupracovať s mladšími kolegami, tých bolo málo.

Veď i preto som v roku 1987 z tej firmy dala výpoveď. Pomáhal mi vtedy s ňou JUDr. Štefan Moyzes, ako to spomínam v nižšie priloženom článku. Nakoniec mi ponúkli iné miesto a behom ďalších 10 rokov som videla na vlastnej koži, ako tá staršia generácia „drela“. To pracovné tempo bolo pomalšie, ako je teraz v súkromných frmách. To, čo teraz v súkromnej firme robí jeden človek, predtým to robili dvaja.

V štátnej sfére som po skončení socializmu nepracovala, takže tam to porovnávať nemožem.

A o normách mi prosím vo výrobe nepište. I normy boli nastavené tak, aby sa dali stíhať. Ja mám ešte vynikajúce porovnanie, že som robila i kalkulácie (to znamená ceny) a neskor technologie. Takže možem porovnávať, ako sa počítali ceny a ako sa v skutočnosti robilo. Prečo? Lebo sa oficiálne nemohol za socializmu počítať do ceny zisk …. Ale to by bolo na celý ďalší článok.

Ale to video ma pobavilo a nedalo mi, aby som ho nedala do článku.

Predpokladám, že dochodci ma za neho rovno „ukrižujú“ a budú mi tvrdiť, ako oni „dreli“.

V tomto článku som spomínala svoju výpoveď v roku 1987 a ako mi s ňou pomáhal vyššie uvedený právnik. A ako som to musela vysvetľovať pred komisiou, prečo vobec chcem odísť. Pripomínam, že som mala maturitu a nemala som zmluvu s firmou, že musím tam odpracovať 3 roky, ako mali učni. My s maturitou sme nemali ani zmluvu, ani istú prácu, takže nás ani po maturite vziať nemuseli do práce. I tak mi dali dlhú výpovednú lehotu.
Dnes nemá nikto istú prácu v súkromných firmách, pracujúci to majú podstatne ťažšie.

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/08/30/vaso-patejdl-si-vazil-svojich-fanusikov-moja-osobna-spomienka/

Generálny prokurátor Maroš Žilinka, úctu si musíte zaslúžiť

03.05.2024

Prokurátor Matúš Harkabus v posledných dňoch poskytol niekoľko rozhovorov o pomeroch a pracovnej atmosfére na Generálnej prokuratúre SR. Prikladám tu odkazy na dva rozhovory s ním. Vypočula som si ich oba, nemusím so všetkým súhlasiť….ale pochopila som z nich, že Maroš Žilinka sa správa neštandardne a ako neobmedzený vládca, ktorý má vo všetkom pravdu. Prokurátor [...]

Milan Lučanský bol čestný policajt alebo kryl niektoré kauzy?

02.05.2024

Mnohí si z Milana Lučanského urobili modlu čestného policajta. Ja si to nemyslím. V poslednom článku som uviedla odkazy na rozhovory s bývalým policajným viceprezidentom Jaroslavom Málikom. Hovoril v nich vo februári 2020 o zlej situácii v polícii. Hovoril tam o tom, ako niektoré kauzy nevyšetrovali, ale nedostali písomné príkazy že to nesmú, ale hľadali sa dovody, prečo [...]

Zuzana Čaputová, čo ste urobila dobré pre Slovensko ako prezidentka?

30.04.2024

Zuzana Čaputová v rozhovore s českými novinármi spomína, že neľutuje svojho vstupu do politiky, ani rozhodnutia neobhajovať prezidentský post. Vychádzala som z písaného textu k nižšie pripojenému článku: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-dobrovsky-sidlo-nevidim-svou-budoucnost-v-politice-rika-koncici-slovenska-prezidentka-250727 Moj komentár k tomu jej [...]

raisí

Irán: Prezidenta Raísího pochovajú v jeho rodnom meste Mašhad

21.05.2024 08:24

Na stredu sú v Teheráne naplánované veľké pohrebné procesie.

raisí

Irán: Raísího pochovajú v jeho rodnom meste Mašhad

21.05.2024 08:24

Na stredu sú v Teheráne naplánované veľké pohrebné procesie.

Joe Biden, prezidentské voľby

Izraelská ofenzíva v Gaze nie je genocídou, uviedol Biden. Republikáni zvažujú sankcie voči ICC

21.05.2024 06:46, aktualizované: 07:38

ICC požiadal o vydanie zatykačov na Benjamina Netanjahua a vodcov Hamasu.

vojna na Ukrajine, MI-8, Charkov

ONLINE: USA ďalších vojenských inštruktorov Kyjevu nepošlú, Ukrajina opäť udrela Rusom na sklady paliva

21.05.2024 06:00, aktualizované: 08:40

Spojené štáty mali až do začiatku ruskej invázie vo februári 2022 na Ukrajine až 150 vojenských inštruktorov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 199
Celková čítanosť: 2982759x
Priemerná čítanosť článkov: 14989x

Autor blogu

Kategórie