Založ si blog

Český psychológ Radek Ptáček a nemorálna zbierka na jeho rodinu

Priznám sa, že prvý rozhovor s ním som si vypočula až po jeho smrti.
A najviac ma nezaujal ten, ktorý spomínali v médiach, ale iný. To znamená tento rozhovor:

„Pečujme o naše mezilidské vztahy, je to to nejdůležitější, co máme.“ – prof. Radek Ptáček

Na to, že tento rozhovor robil pre mňa neznámy moderátor, dával mu fakt dobré otázky.

O psychologiu sa zaujímam od cca 16 rokov ako laik. Takže nejaké knihy som čítala už dávno: napríklad ruský lekár a psychiater Vladimir Lvovič Levi a poľský psycholog Jerzy Mellibruda. Požičala mi ich už dávno moja vtedajšia kolegyňa, ktorá bola veľmi sčítaná.

Teraz, keď je mnoho rozhovorov s mnohými ľuďmi, tak ma zaujali rozhovory s Pavlem Moricem (osobný rozvoj a karate) a Honzou Vojtkem (psychoterapeut). Venujú sa svojim klientom a obaja spomínali, že i oni majú svojho supervizora (terapeuta), s ktorým si riešia svoje „záležitosti“, problémy, život. Dokonca Honzo Vojtko hovoril, že on ich má viacerých, podľa jednotlivých oblastí.

Pavla Morica som spomínala v jednom článku už aj predtým:

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/11/11/pavel-moric-stastie-nie-je-pre-kazdeho/

Rovnako to spomínala i vyštudovaná psycholožka Mgr. Márie Plochová Hlávková. Má svoju psychologickú prax, svojich klientov. Ale tiež má svojeho psychologa, s ktorým rieši svoj život. Hovorila to v jednom z rozhovorov s ňou.

Preto je mi trochu divné, že takýto renomovaný a známy psycholog v ČR Radek Ptáček by nemal svojho terapeuta. Pokiaľ by ho mal, tak on si nič nevšimol? Radek Ptáček si nebol vedomý, kam až tie problémy možu zájsť, keď ich nebude riešiť? Pritom sám radil druhým a bol v ČR veľmi uznávaný. Prečo za niekým nezašiel? Pokiaľ ho mal, tak prečo ten človek teraz neprehovorí, čo bolo vlastne príčinou tohoto skratu?

Teraz to vyzerá tak, že ani psycholog si nedokáže poradit a psychologia je vlastne na mnohé problémy krátka.

V tom rozhovore pred 3 mesiacmi Radek Ptáček hovorí o tom, že svoju realitu si možeme naprogramovať. Podľa toho si myslím, že preceňoval cvičenie na vplyv na duševné zdravie. Pritom v tých rozhovoroch vyzeral tak vyrovnaný. Ale mal smutné oči.
Hlavne v tom rozhovore spomína divné príbehy jeho pacientov, o ktorých nechcel hovoriť. Tie by ma fakt zaujímali.No bohužiaľ už nebude mať príležitosť ich povedať.

RADEK PTÁČEK: Svoji realitu si můžete naprogramovat, mindset prodlužuje život a zlepšuje zdraví

O to viac ma zarazilo, keď vdova po ňom ho zháňala v nedeľu s tým, že šiel dopoludnia do práce. Keď mali dobrý vzťah, tak musela vedieť, akú mal schozku, s kým. Keď po ňom vyhlásili pátranie, tak v tom hoteli musel byť prihlásený na recepcii. Tak je divné, že ho našli až v utorok. Bol nezvestný a medzitým sa prihlásil do hotela? Alebo tam bol už od nedele?

Keď jej kolegyne vyhlásili zbierku na 10 milionov Kčs, aby mali na životné potreby, ona i jej deti…tak v ČR sa mnohí podivovali nad tým, prečo až taká vysoká suma.

Niektorí diskutujúci upozorňovali na to, že na pani Ptáčkovú sú v katastri vraj napísané dva byty v Prahe v Holešoviciach a sú v osobnom vlastníctve len na ňu. Takže v tom prípade nie je na tom tak zle, ako to prezentujú jej kolegyne. Pritom pri zbierke na donio.cz je foto ich rodiny, ktorú tým kolegyniam niekto musel dať. Takže zbierka je robená s jej súhlasom.

Ja sa nedivím, že mnoho Čechov naštvalo to, že zabezpečenej rodine majú chudobní prispievať na vysokú hypotéku na dom mimo Prahu. Obaja manželia mali mnoho pracovných aktivít a predpokladám, že ich nerobili ani zadarmo, ani za minimálnu mzdu.

Medzitým bol uverejnený dnes tento článok, asi na základe diskusií v českých médiach si dali novinári sice z bulváru, ale daly tu snahu zistiť, čo všetko vlastní:

https://www.expres.cz/zpravy/sbirka-na-donio-kterou-vyhlasily-kamaradky-manzelka-zesnuleho-psychologa-vlastni-byty-v-praze-a-rozs.A240909_193617_dx-zpravy_bpet

Tu je životopis RNDr. Hany Ptáčkovej, Phd. Má ukončené dve vysoké školy, ak to dobre chápem: biologiu a psychologiu (to Phd má z psychologie). To nevidela, čo sa deje s jej manželom?

Pritom samotný jej manžel v jednom rozhovore spomínal, že k samovražde nedochádza len tak, zo dňa na deň.

A tie sociálne siete profesora Radka Ptáčka sú tiež otázne z jednoduchého dovodu: samotná manželka Radka Ptáčka spomínala, že tie sociálne siete mu spravovali kolegovia. Takže tie posledný príspevok už nemusel byť od neho.

https://cnn.iprima.cz/tragicky-konec-patrani-uznavany-detsky-psycholog-ptacek-byl-nalezen-mrtev-446670

Ten príbeh má veľa otáznikov.
Priznám sa, že mne tiež napadlo to, čo viacerých diskutujúcich: že si na život nemusel siahnúť sám.

Alebo pokiaľ si siahol sám, i to, že k tomu ho mohli dohnať problémy v rodine. Ale prečo ich neriešil s niektorým s kolegou? Veď na neho by si určite našli čas. Určite by to nebolo tak, že by mu dali termín za niekoľko mesiacov.
Vzhľadom k tomu, že jeho manželka je psycholožkou, tiež sa divím, že nevidela, čo sa s jej manželom deje….
A potom verte vyštudovaným psychologom, keď sami si nedokážu vyriešiť problémy v rodine….

Vyššie sú printscreeny z diskusie, ktoré ma zaujali. To, čo sa teraz deje okolo zbierky na 10 milionov Kčs nasvedčuje tomu, že asi nie sú ďaleko od pravdy: veď obaja boli vyštudovaní psychologovia a ten posledný príspevok, ktorý som označila modrou farbou….ten ma až mrazí…Okrem toho, ako prikladám vyššie článok, čo všetko tá manželka vlastní, to jej nebolo blbé dať vyhlásiť na ňu a jej deti zbierku….? Neverím, že o tom nevie a nevedela a keby chcela, tak ju može zastaviť. To tí učitelia žijú v akej realite? Myslia si, že všetci ľudia sú hlúpi a naivní? A takíto ľudia učia deti na základnej škole? Veď tu zbierku oficiálne vyhlásila riaditeľka základnej školy pre svoju kamarátku…Ona si neuvedomuje, že mnoho ľudí nikdy za celý život nebude mať takýto životný štandard, aký má jej kamarátka Ptáčková a majú sa skladať na vysoký štandard bohatej vdovy?

Citujem z diskusie v českých médiach:

J Jostova
Před 1 hodinou
Jitka Pabyšková

je to renomovaná zkušená psycholožka

každodenně jej viděla, věděla o tom i jeho eskalujícím nesnesitelným utrpením a marné snaze získat si její pozornost

on sám se i svěřil několika nejbližším lidem

ti tuto informaci potvrdili i veřejně, avšak jejich příspěvky a články zmizely či byly následně údajně vymazány

Moj komentár: Tak z tejto informácie vyššie ma fakt mrazí….

ta ženská je nechutná
právě manželka je zjevnou příčinou..
Navíc jako zkušená renomovaná psycholožka o jeho stavu jako i následcích velmi dobře věděla, avšak on ji nestál, nejen za pozornost, ale ani za to, aby zachránila jeho život ..
opakuji zkušená renomovaná a do hloubky znalá symptomů, závažnosti jeho stavu, svého vlivu, kdy její opora a láska byla nutnou součástí jeho života, hloubková znalost psycho manipulace, a dopředu vědoma tohoto důsledku
To, že lhala médiím i policii je je taky jedno?
Manipulace davem a prachy, co získáš tě nespasí, a tvoje (psáno záměrně s malým T) účelové falešné výkřiky údajné bolesti na sociálních sítích také ne, stejně jako pokusy přesvědčit veřejnost, že příčinou byl jakýsi rapper a jiní
karma je zdarma „Hani“

nejen výroky, ale přímo téma přednášek a publikací zesnulého:
• psychopat si kolem vás utahuje smyčku zlehka
• pozor na psychopaty z řad psychologů
• láska a naděje je smyslem života, osamocenost a beznaděj je příčinou většiny sebevražd
• ztráta lásky, rozchod, rozvod změní stav vaší mysli tak, že navzdory vědomostem, zkušenostem tu sebevraždu spácháte
• bezcitnost ve společnosti permanentně a výrazně narůstá
• prachy a kariera především, rodina a láska jsou nicotnosti

a další, uvádím pouze co si právě vybavuji v mysli.. a srdci

přestože právě manželka byla zjevnou příčinou? A navíc jako zkušená psycholožka o jeho stavu jako i následcích velmi dobře věděla, avšak on ji nestál nejen za pozornost ale ani za to, aby zabránila následkům?
To, že lhala médiím i policii je je taky jedno?

neměl „nejbližší“
resp. byl „jim“ lhostejný, přestože si !ona nejbližší“ byla plně vědoma, jako renomovaná znalá psycholožka, jeho stavu, příčině i tomuto následku a bylo pro ni snadné (nejen etické a zákonně povinné) jeho sebevraždě zabránit

Koniec citácie z diskusie:

Zaujali ma aj tieto rozhovory s ním.

Radek Ptáček: Žijeme ve společnosti, která zapomněla na to, co je přirozené

Radek Ptáček: Zneužitá psychologie (Pátečníci 14.6.2024)

Pridávam zopár diskusných príspevkov z českých médií:

Nejsem ověnčena tituly, jako zesnulý.
Ale mám životní pojistku, aby děti mohly důstojně dostudovat, aniž by nutně musely pracovat, aby přežily.
To udělá každý zodpovědný člověk, který je zdravý a vi, jak velký příjem by ztratila rodina, kdyby zemřel.
Je pravdou, že zesnulý mohl brát jako tu pojistku svoje dvě nemovitosti v Praze. Pak je jeho žena cynická a chamtivá. Možná i příčina, proč odešel. ..

Tím spíš pro ní platí, že je cynická a chamtivá.
A nebudu zkoumat, zda to bylo “jeho” nebo “její” … manžele dědí po sobě. Když byla tak schopná, že si vydělala na tu nemovitost na Letné ona sama a ne její manžel (aspoň z části), no tak tím méně platí, že potřebuje finanční pomoc ostatních.
Čím více se zabrušuje do jejího svědomí, tím těžší bude z toho vybrousit.
Chudák děti. Táta mrtvý a maminka …


Z celé kauzy je zřejmá jedna věc.
Jak ohromná je síla omamně sdělovacích médií.

Spíš mě mrazí, jak rychlá dokáže být manipulace davy skrz média. I když i za covidu jsme to zažili.

Proč asi sebevražda a proč asi tak nutně deset miliónů. Není to divné?

ovečkám ne 🙂

Zdravím všechny diskutující. Ta sbírka mi přijde úplně nesmyslná. Proč přispívat na solventní rodinu jen proto že muž se zachoval jako sobec. Sebevražda je určitě omluvytelná ale ne v tomto případě. Dokonce to nejde vnímám ani jako teagedii. Rozhodl se sám nechat je tady samotné. Každý ať si přispívá na co chce je to jeho rozhodnutí. Já nepřispěji. Pěkný večer Křesina

DONIO pro mě bylo garantem, že sbírky na něm uvedené půjdou někomu, kdo to opravdu potřebuje.
Už není.
Zdá se, že nastal čas kácení ikon.
Tleskat otci tří nezletilcu, jak „ohleduplně“ si to hodil, je to v pořádku?
Jako dcera matky, co se nám kvartalne věsela v 15:05 (kdy otec přicházel z práce) jsem proti adoraci sebevražd. Pamatuji si, jak těžce jsem prvních 5 – 6 pokusů prožívala. Pak jsem si zvykla nebo co.
Dětí je mi moc líto…

nehorázná drzost paní Ptáčkové,proč by jim někdo měl platit hypotéku?Příjmů měli dost,když jim dali tak vysokou hypotéku ,nehledě na to,že bude mít vdovskej a tři sirotčí důchody.Spousta maminek ovdoví a jsou na tom hůř a musej si poradit.Paní Ptáčková je zdravá pracující nevidím důvod ji na cokoli přispívat.Manžel vydělával dost.

Už nevím co je zvrhlejší vybírat na bohatou vdovu nebo posílat

Rodině upřímnou soustrast. Ztráta blízkého člověka je trauma. Vše kolem pohřbu a vypořádání majetku je deprimujici. Vysvetlovat to dětem je neskonale bolestivé. Škoda, kdyby pí Ptáčkové kolegyně pomohly třeba s tímto, možná by to byla větší pomoc než vybrané peníze. Vím, že sbírka je dobrovolná, ale obávám se, že se konkrétně tímto počinem zdiskredituje instituce sbírek jako takových a mnoho lidí příště pro opravdu potřebné už nebude mít pochopení a důvěru. Když se stane nějaká tragédie, pozůstalí se musí smířit s určitými změnami v dalším životě i majetkovými. Je přeci tolik životních situací, kdy je třeba přehodnotit priority a nemohou se vždy na všechno uspořádávat sbírky.

Pan Ptáček musel být hodně zoufalý, když coby odborník na slovo vzatý nebyl schopný problémy řešit profesionálně. Škoda, že mu ani nedokázali pomocí jeho nejbližší.

Tento článok som písala dlhšiu dobu a medzitým expres vydal článok o majetku Hany Ptáčkové. A zároveň pani Jostová doplnila príspevok o situácii v rodine, že o tom niektorí ľudia vedeli, len zmazali ich príspevky. Ten printscreen som označila (text modrou farbou).

Moj subjektívny názor je, že i keď pán psycholog posobil navonok ako vyrovnaný človek, tak v skutočnosti bolo všetko inak.

Doplnenie: To, akí dokážu byť ľudia nemorální a chamtiví som zistila, keď som napísala články o liečbe stravou. Boli tak leniví, aby si napísali na Gersonové kliniky a zaplatili informácie, či knihy. Napísali mne, nech im pošlem info v skratke a zadarmo. A často to neboli chudobní ľudia.

https://popelka.blog.pravda.sk/2013/01/04/gersonov-zazrak-alternativna-liecba-rakoviny-2/

https://popelka.blog.pravda.sk/2024/02/28/dopis-specialnemu-prokuratorovi-martinovi-tamaskovicovi/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/11/26/otvoreny-list-petrovi-visolajskemu/

Psycholog Radek Ptáček, vyjadenia jeho okolia a spomienka na jeho rozhovory

17.09.2024

Táto kauza so zbierkou sice skončila, ale jeho okolie tvrdí niečo iné ako vdova, či riaditeľka školy, ktorá založila zbierku. Tejto téme sa podľa mojich informácii venovalo hlavne české médium expres.cz. Niektoré info od nich uverejnil vo svojich článkoch server zivotvcesku.cz. Je zvláštne, že vetšina českých médií informovala o smrti Radka Ptáčka a potom informovala [...]

Nezávislý český novinár Martin Veselovský a jeho profesionalita v dvtv. cz

09.09.2024

České DVTV sledujem už málokedy. To ma musí zaujať meno hosťa, aby som si to vobec pustila v skrátenej verzii na youtube.cz. Po dlhej dobe som si pustila tento nižšie uvedený úryvok rozhovoru. Moderoval to Martin Veselovský a z mojho pohľadu tak zlý rozhovor z jeho strany som už dávno nevidela. V podstate nenechal hosťa dohovoriť. Miesto kladenia doležitých otázok [...]

„Neznámy“ Alain Delon

18.08.2024

Titulok článku som si „požičala“ z dokumentu o Alainovi Delonovi, ktorý natočili vo Francúzsku v roku 2015. Skrátenú verziu uviedla ČT v roku 2017. https://www.ceskatelevize.cz/porady/11323276062-neznamy-alain-delon/ Dokumentární portrét je určen nejen obdivovatelkám podmanivé krásy Alaina Delona, ale i zájemcům o filmové umění. A může se stát, že každá z těchto [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.