Založ si blog

Spomienka na dobu, kedy všetci „museli“ pracovať

Toto video som našla náhodou. Bolo odvysielané 9.9.1986 v relácii Aktuality Československej televízie Praha.

Vzpomínka na dobu, kdy VŠICHNI museli pracovat

Je hlavne pre mladších, ktorí v tom čase ešte nepracovali. Ja som v tom čase už pracovala, preto mi pripadá úsmevné čítať hlavne v českých diskusiách ako dochodci tvrdí, ako oni „dreli“ celý život.

Prosím vás, neklamte mladým. Robila som dispečera, technologa vo firme, ktorá mala v tom čase cca 800 zamestnancov. Bežne som chodila do výroby a videla som prístup a ochotu starších kolegov. Tí, ktorí skutočne robili nadpriemer a boli ochotní pomocť a spolupracovať s mladšími kolegami, tých bolo málo.

Veď i preto som v roku 1987 z tej firmy dala výpoveď. Pomáhal mi vtedy s ňou JUDr. Štefan Moyzes, ako to spomínam v nižšie priloženom článku. Nakoniec mi ponúkli iné miesto a behom ďalších 10 rokov som videla na vlastnej koži, ako tá staršia generácia „drela“. To pracovné tempo bolo pomalšie, ako je teraz v súkromných frmách. To, čo teraz v súkromnej firme robí jeden človek, predtým to robili dvaja.

V štátnej sfére som po skončení socializmu nepracovala, takže tam to porovnávať nemožem.

A o normách mi prosím vo výrobe nepište. I normy boli nastavené tak, aby sa dali stíhať. Ja mám ešte vynikajúce porovnanie, že som robila i kalkulácie (to znamená ceny) a neskor technologie. Takže možem porovnávať, ako sa počítali ceny a ako sa v skutočnosti robilo. Prečo? Lebo sa oficiálne nemohol za socializmu počítať do ceny zisk …. Ale to by bolo na celý ďalší článok.

Ale to video ma pobavilo a nedalo mi, aby som ho nedala do článku.

Predpokladám, že dochodci ma za neho rovno „ukrižujú“ a budú mi tvrdiť, ako oni „dreli“.

V tomto článku som spomínala svoju výpoveď v roku 1987 a ako mi s ňou pomáhal vyššie uvedený právnik. A ako som to musela vysvetľovať pred komisiou, prečo vobec chcem odísť. Pripomínam, že som mala maturitu a nemala som zmluvu s firmou, že musím tam odpracovať 3 roky, ako mali učni. My s maturitou sme nemali ani zmluvu, ani istú prácu, takže nás ani po maturite vziať nemuseli do práce. I tak mi dali dlhú výpovednú lehotu.
Dnes nemá nikto istú prácu v súkromných firmách, pracujúci to majú podstatne ťažšie.

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/08/30/vaso-patejdl-si-vazil-svojich-fanusikov-moja-osobna-spomienka/

Karel Kryl by mal 80 rokov

15.04.2024

Pred 80 rokmi sa narodil Karel Kryl. Myslím si, že si tento človek zaslúži spomienku. Bol to nadčasový spevák a nikdy sa nikomu nezapredal. Narodil sa 12.4.1944. Prvýkrát som jeho meno počula v 80 rokoch na letnej brigáde. Boli sme na Morave so spolužiakmi a náhodou som večer prišla k spolužiakom na izbu. Magneťák mali veľmi potichu a hrala tam nejaká pre mňa neznáma [...]

Pelle = dieťa šťasteny

09.04.2024

Lebo to, ako sa on prepracoval až na post prezidenta, sa inak nazvať nedá. Nenápadne sa po Ficovom chrbte posúval vyššie a vyššie, až zakotvil vo funkcii najvyššej, prezidentskej. Jediné, čo k tomu potreboval, bolo poslúchať, pritakávať, klamať, pri nepríjemných otázkach odpovedať vyhýbavo, vykrúcať sa, používať prázdne frázy, hovoriť kvetnato a pritom všetkom sa [...]

Sú novinári na strane dobra a spravodlivosti ?

21.03.2024

Jaro vždy chcel, aby Korzár písal odvážne a kriticky, stál na strane spravodlivosti, práva a dobra. Chcel, aby boli jeho redaktori féroví a korektní, kontrolovali tých pri moci a zastávali sa bežných ľudí. Citujem z nižšie pripojeného článku: https://korzar.sme.sk/c/23299172/zomrel-sefredaktor-dennika-korzar-jaroslav-vrabel-novinam-venoval-cely-zivot.html?ref=njctse Verím, [...]

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Joe Bide, stav únie

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci bez ohľadu na výsledok volieb

30.04.2024 06:09

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu.

Robert Fico, Peter Pellegrini, Andrej Danko

Hlas získal na úkor Smeru. Voliči však vládny valec oceňujú: PS získalo nových voličov, opozícia musí zabrať

30.04.2024 06:00

Aj keď sa Progresívnemu Slovensku podarilo získať aj nových voličov, s ostatnými lídrami opozície si ich medzi sebou len prelievajú. Kým koalícii to stačí, opozícia musí vyriešiť svoju budúcnosť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 196
Celková čítanosť: 2967833x
Priemerná čítanosť článkov: 15142x

Autor blogu

Kategórie