Založ si blog

Lekár má pracovať v súkromí „zadarmo“ ? A právnik si má právo za každú radu účtovať vysoké ceny? V čom je medzi nimi rozdiel?

Lukáš Pollert je známy český lekár a olympijský víťaz.
Minulý týždeň sdieľal na verejnom profile na svojom FB zaujímavú skúsenosť s jedným právnikom.

Tu je celý text jeho príspevku:

Lukáš Pollert
·
Minulý týden jsem se seznámil se skvělým právníkem.
I potřeboval jsem radu, jak udělat smlouvu mezi s.r.o. a zaměstnancem. Vzhledem k jeho erudici to bylo nejen rychlé, ale k mému údivu jsem i pochopil o co jde .
Jenomže právník měl problém. Zdravotní problém. Vysvětlil jsem mu celou patofyziologii jeho nemoci i s návrhem indikovaných vyšetření, odběrů a kontrol. V neposlední řadě a to neslyšel rád, změnu životního stylu. Vypadalo to, že všechno pochopil.
Včera mně od právníka přišla přátelská sms s fakturou na 2500,-Kč za poskytnutí konzultace za 20min.
Hodinovou mzdu má 5.000,-Kč.
V čem je rada lékaře tak odlišná, že je stále k „nezaplacení“?
A nemohlo to aspoň být vzájemnou radou vyrovnané?

Koniec diskusného príspevku z FB Lukáša Pollerta.

V diskusii Lukáš Pollert uviedol, že „toto“ sa mu stalo už druhýkrát a že jeho príspevok nemal dehonestovať právnikov. A že naopak si myslí, že dobrá rada je tzv. „drahá“. Len u lekárov je dobrá rada akosi stále nepredajná.

Pripomínám, že v diskusii písal, že to bol priateľský rozhovor, to znamená nerobil v tej chvíli ambulantného lekára. Takže tie lekárske rady si nemohol vyúčtovať na zdravotnú poisťovňu. Okrem toho on je anesteziolog , takže asi nie je ako lekár na ambulancii. Možno výnimočne, ale v nemocnici v Motole v Prahe je veľa lekárov, takže asi to nutné nie je.

I tak si pán advokát myslel, že on ako právnik si može rady z práva bez upozornenia dopredu, že to chce zaplatiť, vyúčtovať a priateľské rady mu lekár v súkromnom rozhovore poskytuje bezplatne. Zvláštne vnímanie spravodlivosti.

Chamtivosť niektorých ľudí a povolaní je fakt bez hranic.

Okrem toho, čím väčší právny chaos, tým väčšie zisky pre právnikov. Veď v tých novelách noviel sa prakticky v oboch krajinách (i ČR i SR) už nikto nevyzná.

Lukáš Pollert v tej diskusii na FB dostal zaujímavé rady a jednou z nich bolo, že by mu poslali diskutujúci tiež fakturu za svoje rady.

Bohužiaľ sa stretávam aj ja s tým myslením u chorých , že akékoľvek rady ohľadom zdravia by mali byť zadarmo. To nechápem, kde k tomuto presvedčeniu prišli. To som zažila aj u lekárky, že chcela odo mňa presný postup Gersonovej terapie pre svokra. (svokor sudca, manžel prokurátor). Asi si myslela, že Gersonove kliniky pracujú zadarmo a na živobytie žobrú. A ja som ten presný postup nepotrebovala, mne to stačilo z knižiek Gersonových pacientek.

Takže i niektorí lekári, nielen pacienti, si myslia, že majú nárok na rady ohľadne zdravia zadarmo.

A taktiež nechápem, prečo sú právne rady tak drahé. Bežný človek si kvalitného právnika dovoliť nemože a ex offo právnici si prácu aspoň v mojom prípade robili povrchne. Nepomohli. O tom som písala v predošlých článkoch.

Porovnávam to preto, že je to nespravodlivé. A súhlasím s lekárom Lukášom Pollertom, že v tomto prípade to malo byť vzájomnou radou vyrovnané. A pokiaľ pán advokát bol presvedčený, že to bude chcieť zaplatiť, tak ho na to mal upozorniť dopredu, že mu poradí, ale je to z jeho strany platená služba. Okrem toho, ako vyplýva z príspevku, tak rozhovor bol priateľský a v súkromí. Takže to nebolo v ambulancii, kde by bol právnik ako pacient na vyšetrení.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Anesteziologie_a_resuscitace

https://cs.wikipedia.org/wiki/Luk%C3%A1%C5%A1_Pollert

Lukáš Pollert (* 24. března 1970 Praha) je český lékař, bývalý komunální politik a bývalý český a československý vodní slalomář, kanoista závodící v kategorii C1.

A právnici a advokáti? To je kapitola sama o sebe…ešte som ich nepočula, aby sa sťažovali na ten právny chaos v zákonoch.
Asi im to vyhovuje, keď na tom zarábajú. A asi si myslia, že lekári majú dosť peňazí, to znamená, že sú „dobrí zákaznici“ a nech si každučkú, i malú radu zaplatia.

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/03/28/absolutna-plna-moc-advokatov-bez-akychkolvek-prav-klienta/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/31/ustavni-soudci-dopis-ceskym-senatorum/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/30/desatrocne-obdobie-ustavnych-sudcov-v-cr-bez-kontroly/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/19/ako-by-justicia-fungovat-nemala/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/16/proc-v-ceske-justici-nejde-pracovat-spravedlive-a-co-nejdrive/

Generálny prokurátor Maroš Žilinka, úctu si musíte zaslúžiť

03.05.2024

Prokurátor Matúš Harkabus v posledných dňoch poskytol niekoľko rozhovorov o pomeroch a pracovnej atmosfére na Generálnej prokuratúre SR. Prikladám tu odkazy na dva rozhovory s ním. Vypočula som si ich oba, nemusím so všetkým súhlasiť….ale pochopila som z nich, že Maroš Žilinka sa správa neštandardne a ako neobmedzený vládca, ktorý má vo všetkom pravdu. Prokurátor [...]

Milan Lučanský bol čestný policajt alebo kryl niektoré kauzy?

02.05.2024

Mnohí si z Milana Lučanského urobili modlu čestného policajta. Ja si to nemyslím. V poslednom článku som uviedla odkazy na rozhovory s bývalým policajným viceprezidentom Jaroslavom Málikom. Hovoril v nich vo februári 2020 o zlej situácii v polícii. Hovoril tam o tom, ako niektoré kauzy nevyšetrovali, ale nedostali písomné príkazy že to nesmú, ale hľadali sa dovody, prečo [...]

Zuzana Čaputová, čo ste urobila dobré pre Slovensko ako prezidentka?

30.04.2024

Zuzana Čaputová v rozhovore s českými novinármi spomína, že neľutuje svojho vstupu do politiky, ani rozhodnutia neobhajovať prezidentský post. Vychádzala som z písaného textu k nižšie pripojenému článku: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-dobrovsky-sidlo-nevidim-svou-budoucnost-v-politice-rika-koncici-slovenska-prezidentka-250727 Moj komentár k tomu jej [...]

Annalena Baerbocková

Príliš drahí kaderníci. Za účesy nemeckých politikov platí štát tisíce eur

12.05.2024 14:00

Ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková dáva na kaderníčky a vizážistov vyše 11-tisíc, kancelár Olaf Scholz "iba" 3 000 eur mesačne - z peňazí daňových poplatníkov.

Peter Pellegrini,

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je naďalej Pellegrini, Matovič opäť na chvoste

12.05.2024 13:51

Na druhom mieste sa v rebríčku umiestnila prezidentka Čaputová, na treťom premiér Róbert Fico.

ta3

Smer, Hlas, PS aj SaS dúfajú v čo najlepší výsledok v eurovoľbách

12.05.2024 13:38

Ondruš, E. Kaliňák, a Bittó Cigániková sa v diskusii zhodli na odmietnutí migračného paktu.

medvedie stopy, medveď

Pri pohybe v lese si všímajte medvedie stopy a jeho trus, radia ochranári

12.05.2024 12:35

Štátna ochrana prírody odporúča turistom nosiť so sebou "medvedí sprej" a naučiť sa ho správne používať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 199
Celková čítanosť: 2979622x
Priemerná čítanosť článkov: 14973x

Autor blogu

Kategórie