Založ si blog

Sebapoznanie je najdoležitejšia vec na svete a napriek tomu sa na žiadnej škole neučí

Jan Muhlfeit je bývalý viceprezident Microsoftu a už v roku 2015 v jednej prednáške hovoril, že „Sebepoznání je nejdůležitější věc na světě, přesto se neučí na žádné škole“.
Ja by som pridala k tomu, že už na základných školách by som okrem sebepoznania zaviedla psychológiu, asertivitu, medziľudské vzťahy, tolerancia k iným názorom….

Mnohí mi možno budete oponovať, že to nikoho nezaujíma, ani Vás a nemalo by to zmysel.
Ja si to myslím už dávnejšie, že by to zmysel malo. Nielen podľa udalostí posledných mesiacov (šikana v Parchovanoch, smutné události v Prahe….)

Od pána Muhlfeita som počula za posledné roky viacero prednášok a v jednej hovoril aj o tom, že od doby Márie Terézie sa nezmenilo len „školství a hřbitov“.

Robil aj poradcu čo sa týka školstva a pýtali sa ho, či to malo zmysel. Povedal, že nie. V jednej ďalšej prednáške spomínal aj fínske školstvo ako príklad.

O tom nehovoril len on, ale aj Marián Jelínek v jednej prednáške. Pán Jelínek spomínal v jednom z posledných rozhovorov, že na jednej konkrétnej škole (patrí pod vplyv Kellnerovcov) sa už dohodli, že budú učiť predmet, ktorý sa zaoberá seberozvojom.

Tu je rozhovor, ktorý som spomínala v úvode článku:

Jan Mühlfeit: „Sebepoznání je nejdůležitější věc na světě, přesto se neučí na žádné škole“
137 558 zhlédnutí 29. 10. 2015

Jan Muhlfeit načerpal během svého působí v čele Microsoftu mnoho životních zkušeností, které dnes předává jakou kouč a mentor. V dalším rozhovoru pro InspireView odpovídá na vaše dotazy, které se týkají nejen leadershipu, klíčových faktorů úspěchu, důležitosti emočního pouta nebo riskování. Poslechněte si, jak je důležité mít radost z cesty.

Tu sú ďalšie rozhovory s pánom Muhlfeitom:

Jan Mühlfeit: Máš na víc, než si myslíš! [záznam webináře]

Jak se učit od těch nejlepších

Jan Mühlfeit – Odemkněte svůj potenciál

Jan Mühlfeit: České školy zabíjejí kreativitu, musíme znovu navázat na Komenského

Jan Mühlfeit – Pro Billa Gatese bych pracoval i za stravenky | LIDÉ Z PRAXE

Jan Mühlfeit – Z Harvardu do blázince a nazpátek (ÚMKP, NÚDZ 6.2.2017)

Na vlně šampionů s Janem Mühlfeitem a Davidem Svobodou

Tu je odkaz na rozhovory s Mariánom Jelínkom. O tom vyučovaní hovoril tuším v druhom rozhovore v poradí:

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/12/01/marian-jelinek-mentalny-kouc-viacerych-sportovcov-videa/

Väčšinou ma nepríjemne šokuje, akí sú väčšinou ľudia leniví a blbí (platí to aj pre ich príbuzných): zistia, že majú rakovinu a až vtedy sa zaujímajú o svoj život. A ešte chcú krátky recept, rýchlo, v skratke a zadarmo, hlavne bez bolestí. Už aj bolesť hlavy je pre nich neprijateľná. A sebavzdelávanie je pre mnohých neznámy pojem. Veď načo? Tak v tom prípade je pre nich vhodná len súkromná klinika, keď odmietajú sa vzdelávať samy.

Pritom nielen Marián Jelínek, ale aj Zoltán Demjan, ale i Pavel Moric upozorňujú na to, že skutočné sebepoznanie chce čas, tréning a nejde to hneď a hlavne bez práce: „tak mi to tedy řeknete, co mám dělat“. Takto to fungovať nebude. Schopnosti vám nikto lievikom do hlavy nenaleje bez Vašej práce na svojom sebapoznávaní. Nestačí len zmena stravy, životného štýlu, ale aj zmena myslenia. Je to nutnosť, bez toho to nejde.

Ešte upozorňujem na to, že nie so všetkým v týchto prednáškach súhlasím: od každého pána si vezmem to, čo si myslím, že sa hodí pre mňa, do mojho života.

Asi najviac mi dal práve Pavel Moric. Páči sa mi aj úprimnosť Mariána Jelínka, i keď nie so všetkým s ním súhlasím. Pán Muhlfeit má tiež v mnohom pravdu.

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/11/11/pavel-moric-stastie-nie-je-pre-kazdeho/

A skutočne dobrá je aj filozofka Anna Hogenová. Vyučuje mladých študentov a je tiež dosť úprimná. Je to sice filozofka, ale rady do bežného života má ako kvalitný psycholog. Je to len moj osobný názor.

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/09/16/filozofka-anna-hogenova-psycholog-pavel-rataj-zaujimave-rozhovory/

Pripomínať to budem i kvoli tomu, že si myslím, život len „na vonkajší efekt“ nemá zmysel a pozitívne myslenie všetko nezachráni. Často sa pri rakovine a problémoch zrúti. Je nutné sa vzdelávať aj v tejto oblasti a uvedomiť si, že tento svet a ľudia nie sú len dobrí.
Najviac na takúto „slniečkársku ideologiu“ doplácajú mladí ľudia, ktorých ničí skutočný svet, ktorý je plný zla, podrazov, intríg….

Karel Kryl by mal 80 rokov

15.04.2024

Pred 80 rokmi sa narodil Karel Kryl. Myslím si, že si tento človek zaslúži spomienku. Bol to nadčasový spevák a nikdy sa nikomu nezapredal. Narodil sa 12.4.1944. Prvýkrát som jeho meno počula v 80 rokoch na letnej brigáde. Boli sme na Morave so spolužiakmi a náhodou som večer prišla k spolužiakom na izbu. Magneťák mali veľmi potichu a hrala tam nejaká pre mňa neznáma [...]

Pelle = dieťa šťasteny

09.04.2024

Lebo to, ako sa on prepracoval až na post prezidenta, sa inak nazvať nedá. Nenápadne sa po Ficovom chrbte posúval vyššie a vyššie, až zakotvil vo funkcii najvyššej, prezidentskej. Jediné, čo k tomu potreboval, bolo poslúchať, pritakávať, klamať, pri nepríjemných otázkach odpovedať vyhýbavo, vykrúcať sa, používať prázdne frázy, hovoriť kvetnato a pritom všetkom sa [...]

Sú novinári na strane dobra a spravodlivosti ?

21.03.2024

Jaro vždy chcel, aby Korzár písal odvážne a kriticky, stál na strane spravodlivosti, práva a dobra. Chcel, aby boli jeho redaktori féroví a korektní, kontrolovali tých pri moci a zastávali sa bežných ľudí. Citujem z nižšie pripojeného článku: https://korzar.sme.sk/c/23299172/zomrel-sefredaktor-dennika-korzar-jaroslav-vrabel-novinam-venoval-cely-zivot.html?ref=njctse Verím, [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 196
Celková čítanosť: 2966649x
Priemerná čítanosť článkov: 15136x

Autor blogu

Kategórie