Založ si blog

Lekár má pracovať v súkromí „zadarmo“ ? A právnik si má právo za každú radu účtovať vysoké ceny? V čom je medzi nimi rozdiel?

Lukáš Pollert je známy český lekár a olympijský víťaz.
Minulý týždeň sdieľal na verejnom profile na svojom FB zaujímavú skúsenosť s jedným právnikom.

Tu je celý text jeho príspevku:

Lukáš Pollert
·
Minulý týden jsem se seznámil se skvělým právníkem.
I potřeboval jsem radu, jak udělat smlouvu mezi s.r.o. a zaměstnancem. Vzhledem k jeho erudici to bylo nejen rychlé, ale k mému údivu jsem i pochopil o co jde .
Jenomže právník měl problém. Zdravotní problém. Vysvětlil jsem mu celou patofyziologii jeho nemoci i s návrhem indikovaných vyšetření, odběrů a kontrol. V neposlední řadě a to neslyšel rád, změnu životního stylu. Vypadalo to, že všechno pochopil.
Včera mně od právníka přišla přátelská sms s fakturou na 2500,-Kč za poskytnutí konzultace za 20min.
Hodinovou mzdu má 5.000,-Kč.
V čem je rada lékaře tak odlišná, že je stále k „nezaplacení“?
A nemohlo to aspoň být vzájemnou radou vyrovnané?

Koniec diskusného príspevku z FB Lukáša Pollerta.

V diskusii Lukáš Pollert uviedol, že „toto“ sa mu stalo už druhýkrát a že jeho príspevok nemal dehonestovať právnikov. A že naopak si myslí, že dobrá rada je tzv. „drahá“. Len u lekárov je dobrá rada akosi stále nepredajná.

Pripomínám, že v diskusii písal, že to bol priateľský rozhovor, to znamená nerobil v tej chvíli ambulantného lekára. Takže tie lekárske rady si nemohol vyúčtovať na zdravotnú poisťovňu. Okrem toho on je anesteziolog , takže asi nie je ako lekár na ambulancii. Možno výnimočne, ale v nemocnici v Motole v Prahe je veľa lekárov, takže asi to nutné nie je.

I tak si pán advokát myslel, že on ako právnik si može rady z práva bez upozornenia dopredu, že to chce zaplatiť, vyúčtovať a priateľské rady mu lekár v súkromnom rozhovore poskytuje bezplatne. Zvláštne vnímanie spravodlivosti.

Chamtivosť niektorých ľudí a povolaní je fakt bez hranic.

Okrem toho, čím väčší právny chaos, tým väčšie zisky pre právnikov. Veď v tých novelách noviel sa prakticky v oboch krajinách (i ČR i SR) už nikto nevyzná.

Lukáš Pollert v tej diskusii na FB dostal zaujímavé rady a jednou z nich bolo, že by mu poslali diskutujúci tiež fakturu za svoje rady.

Bohužiaľ sa stretávam aj ja s tým myslením u chorých , že akékoľvek rady ohľadom zdravia by mali byť zadarmo. To nechápem, kde k tomuto presvedčeniu prišli. To som zažila aj u lekárky, že chcela odo mňa presný postup Gersonovej terapie pre svokra. (svokor sudca, manžel prokurátor). Asi si myslela, že Gersonove kliniky pracujú zadarmo a na živobytie žobrú. A ja som ten presný postup nepotrebovala, mne to stačilo z knižiek Gersonových pacientek.

Takže i niektorí lekári, nielen pacienti, si myslia, že majú nárok na rady ohľadne zdravia zadarmo.

A taktiež nechápem, prečo sú právne rady tak drahé. Bežný človek si kvalitného právnika dovoliť nemože a ex offo právnici si prácu aspoň v mojom prípade robili povrchne. Nepomohli. O tom som písala v predošlých článkoch.

Porovnávam to preto, že je to nespravodlivé. A súhlasím s lekárom Lukášom Pollertom, že v tomto prípade to malo byť vzájomnou radou vyrovnané. A pokiaľ pán advokát bol presvedčený, že to bude chcieť zaplatiť, tak ho na to mal upozorniť dopredu, že mu poradí, ale je to z jeho strany platená služba. Okrem toho, ako vyplýva z príspevku, tak rozhovor bol priateľský a v súkromí. Takže to nebolo v ambulancii, kde by bol právnik ako pacient na vyšetrení.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Anesteziologie_a_resuscitace

https://cs.wikipedia.org/wiki/Luk%C3%A1%C5%A1_Pollert

Lukáš Pollert (* 24. března 1970 Praha) je český lékař, bývalý komunální politik a bývalý český a československý vodní slalomář, kanoista závodící v kategorii C1.

A právnici a advokáti? To je kapitola sama o sebe…ešte som ich nepočula, aby sa sťažovali na ten právny chaos v zákonoch.
Asi im to vyhovuje, keď na tom zarábajú. A asi si myslia, že lekári majú dosť peňazí, to znamená, že sú „dobrí zákaznici“ a nech si každučkú, i malú radu zaplatia.

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/03/28/absolutna-plna-moc-advokatov-bez-akychkolvek-prav-klienta/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/31/ustavni-soudci-dopis-ceskym-senatorum/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/30/desatrocne-obdobie-ustavnych-sudcov-v-cr-bez-kontroly/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/19/ako-by-justicia-fungovat-nemala/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/16/proc-v-ceske-justici-nejde-pracovat-spravedlive-a-co-nejdrive/

Karel Kryl by mal 80 rokov

15.04.2024

Pred 80 rokmi sa narodil Karel Kryl. Myslím si, že si tento človek zaslúži spomienku. Bol to nadčasový spevák a nikdy sa nikomu nezapredal. Narodil sa 12.4.1944. Prvýkrát som jeho meno počula v 80 rokoch na letnej brigáde. Boli sme na Morave so spolužiakmi a náhodou som večer prišla k spolužiakom na izbu. Magneťák mali veľmi potichu a hrala tam nejaká pre mňa neznáma [...]

Pelle = dieťa šťasteny

09.04.2024

Lebo to, ako sa on prepracoval až na post prezidenta, sa inak nazvať nedá. Nenápadne sa po Ficovom chrbte posúval vyššie a vyššie, až zakotvil vo funkcii najvyššej, prezidentskej. Jediné, čo k tomu potreboval, bolo poslúchať, pritakávať, klamať, pri nepríjemných otázkach odpovedať vyhýbavo, vykrúcať sa, používať prázdne frázy, hovoriť kvetnato a pritom všetkom sa [...]

Sú novinári na strane dobra a spravodlivosti ?

21.03.2024

Jaro vždy chcel, aby Korzár písal odvážne a kriticky, stál na strane spravodlivosti, práva a dobra. Chcel, aby boli jeho redaktori féroví a korektní, kontrolovali tých pri moci a zastávali sa bežných ľudí. Citujem z nižšie pripojeného článku: https://korzar.sme.sk/c/23299172/zomrel-sefredaktor-dennika-korzar-jaroslav-vrabel-novinam-venoval-cely-zivot.html?ref=njctse Verím, [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 196
Celková čítanosť: 2966861x
Priemerná čítanosť článkov: 15137x

Autor blogu

Kategórie