Založ si blog

Granty EU a boj s dezinformáciami

Na boj s dezinformáciami dá spoločnosť Google Karlovej univerzite jeden milion Eur.
Hlavným koordinátorom je Václav Moravec, moderátor Českej televízie.

Uverejnil to dňa 4.5.2023 mediar.cz

https://www.mediar.cz/centrum-vaclava-moravce-dostane-od-googlu-milion-eur-na-boj-s-dezinformacemi/

Citujem presne z článku:

Americká technologická společnost Google dá Univerzitě Karlově jeden milion eur (zhruba 23,5 milionu Kč) na boj s dezinformacemi a posilování mediálních dovedností. Technologický gigant dnes oznámil spolupráci se Středoevropskou observatoří digitálních médií (CEDMO), multidisciplinárním centrem, které sdružuje výzkumníky či pracovníky fact-checkingových organizací z Česka, Slovenska a Polska. Projekt vede Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy. Hlavním koordinátorem je moderátor České televize a výzkumník Václav Moravec.

CEDMO jednak financuje už existující projekty, jednak přichází s původními tématy. Do první skupiny patří ověřování faktů, kterému se věnuje odnož francouzské agentury AFP či zdejší a slovenský Demagog, nebo výuka mediální gramotnosti týmem okolo Univerzy Palackého. Mezi původní práce patří sociologické výzkumy a studie, které mapují například pročínské narativy. Vše se sbíhá na webové stránce, která v češtině, slovenštině, polštině a angličtině hovoří o snaze identifikovat a zkoumat zdroje a příčiny „nežádoucích informačních poruch“.

Pracoviště spadá do sítě osmi podobných evropských národních a regionálních center a funguje od loňského února. Dosud mělo k dispozici 1,5 milionu eur (zhruba 36,5 milionu Kč). Tři čtvrtiny z této částky pocházejí z grantu Evropské komise, čtvrtina od konsorcia univerzit.

Protidezinformační boj místo podpory médií

Google v tiskové zprávě odkazuje na svůj loňský závazek bojovat proti dezinformacím na internetu. Plány oznámil loni v reakci na válku na Ukrajině, na podporu projektů ze střední a východní Evropy vyčlenil přes než 245 milionů Kč. V Česku podpořil neziskovou organizaci Demagog.cz, aby její pobočky lépe spolupracovaly napříč Českem, Slovenskem a Polskem. Česká tisková kancelář pak díky podpoře Googlu vyškolila přes 100 místních novinářů a studentů v oblasti ověřování faktů.
ČTK — a s ní vydavatelství Economia, N Media (vydavatel Deníku N), Echo Media, Forum 24, Internet Info, TV Prima, Trima News, provozovatel sítě Drbna.cz — zároveň na konci roku přišly o peníze od Googlu, které dostávaly za publikování ve službě Výběr Zpráv Google.

Technologická společnost svůj licenční program ukončila v reakci na přijetí novely autorského zákona, která měla zaručit peníze od platforem pro všechna vydavatelství. Googlu (a Facebooku) se ale nelíbila přísnost legislativy, obě společnosti reagovaly omezením náhledů zpráv, aby se jich zákon vůbec netýkal. Google navíc po dvou letech ukončil zmíněný licenční program. V minulosti Google také podporoval vybraná média či jednotlivce skrze svůj inovační fond.

Výzkum odolnosti médií proti dezinformacím na jaře započaly i výzkumnice z téže Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Tým vědkyň z Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK dostal tříletý grant z evropského programu Horizont Europe. Alice Němcová Tejkalová, Anna Shavit, Veronika Macková, Kateřina Turková a později též Markéta Supa a Victoria Nainová budou spolupracovat se španělskými, britskými či belgickými univerzitami. V jádru jejich výzkumu stojí odolnost (anglicky resilience) vůči propagandě a dezinformacím.

„Získání grantu Horizon Europe je pro nás významný úspěch a milník. Můžeme díky němu své dlouholeté odborné znalosti a zkušenosti s českými výzkumy médií využít v mezinárodním měřítku, a získat tak mnohem větší vliv na kvalitu a ochranu mediálního prostředí, které má sílu měnit politické systémy, společenské hodnoty i práva jednotlivců,“ popisuje Němcová Tejkalová, která se s Mackovou a Nainovou podílela i na zmíněném projektu Infomore.cz.

Koniec citácie z článku.

No to by ma zaujímalo, prečo si myslia, že toto je potrebné skúmať a prečo i EU na to dáva milionové granty z našich daní. Alebo EU má nejaké vlastné peniaze?
To už máme všetky existenčné problémy obyvateľstva vyriešené?

Ako nám chcú pomáhať týmto výskumom? To znamená, že máme zlé školstvo, že nás nenaučilo kriticky myslieť? To znamená, že máme zlú rodičovskú výchovu, že nás nenaučili rodičia a starí rodičia kriticky myslieť? Prečo toto viac než 30 rokov od roku 1989 nikomu z kompetentných vo vládach nevadilo?

Zaujal ma jeden anonymný diskutér na stánke nadhlad.com a v mnohom v jeho názoroch súhlasím. I mne sa nejak tá ruská propaganda vyhýba: ešte som na ňu nenarazila. Ale na hlupákov narážam často, v oboch krajinách, SR a ČR.

Citujem ten komentár:

Jedným slovom, kde sa vy, ľudia boží, k tej ruskej propagande vôbec dopracujete, ako je to možné, že „na mňa vôbec neútočí, že sa mi roky vyhýba“?

Ja osobne môžem celkom jasne prehlásiť, že ruská propaganda je mi naozaj na hony vzdialená, že som o nej jakživ nepočul. Sám sa jej nedožadujem, nikto mi ju nikdy neponúkol. Práve naopak.
Pravidelne každé ráno po raňajkách si prečítam najnovšie správy na webovej stránke agentúry Reuters, potom BBC, Israel Today, denník SME, denník N. Každé popoludnie krátko po jednej hodine mi Reuters na telefónnu aplikáciu pošle update najnovších správ zo sveta.Na YouTube zásadne vyhľadávam amerických a britských odborníkov: John Mearsheimer, Scott Ritter, Jeffrey Sachs, George Galloway, Douglas McGregor…

Oni ma učia kritickému mysleniu. Napríklad čítam na BBC, že v nejaký deň, ktorejsi noci, ruská armáda zaútočila paľbou rakiet na niekoľko ukrajinských miest. Vraj hlavne na osídlené oblasti. Píšu, ze jeden človek zahynul a traja boli zranení. No povedzte, nie je to hrozné?
No dobre, ale…

Tak si predstavujem, že tri rakety nočnou hodinou zasiahnu sídlisko Klokočina v Nitre. Naozaj niekto verí tomu, že jeden človek by zahynul, a traja boli ľahko zranení? Naozaj? Dáva toto nejaký zmysel? Nech mi niekto povie, za akým účelom by Rusi útočili na obydlené sídliská. Hlavne, keď sa jedná o miesta obývané ruským etnikom, alebo ľuďmi, ktorí sa v budúcnosti po pripojení určite stanú občanmi Ruskej federácie.

Tvrdil som ja niekedy, že sa v tejto vojne nikdy nestalo, aby nejaký civilný objekt nebol zasiahnutý raketou. Keby sa udatní ukrajinskí bojovníci neschovávali v civilných objektoch, bolo by takýchto prípadov omnoho menej. Už si naozaj slovenskí propagandisti myslia, že sme všetci padnutí na hlavu, že si nepamätáme, ako sa izraelská armáda roky vyhovára, že ich útoky na civilnú infraštruktúrou v Gaze sú spôsobené tým, že bojovníci hnutia Hamas sa schovávajú v obytných štvrtiach? Aký je v tom rozdiel?

Ja nepotrebujem ruskú propagandu k tomu, aby som si vedel utvoriť názor, aby som vedel, kde je pravda. Ja si sám dokážem položiť otázku, čo robia Američania vo východnej Európe, kto ich sem volal. Kto dal tým hnusným Britom právo štvať slovanské národy jeden proti druhému?

Načo je Ukrajine potrebné byť v NATO, dovoliť Američanom budovať vojenské základne na Ukrajine? Samozrejme namierené proti Ruskej federácii. Ako sa Ukrajinci dostali k územiu Krymu, kedy v histórii zaň bojovali?

Ako by na Ukrajine dopadlo slobodné referendum o tom, či je pre nich dôležitejšie členstvo v NATO, alebo odstránenie korupcie. Mali na to viac, ako tridsať rokov, a dopracovali sa k tomu, že polovica ľudí Ukrajinu opustila, lebo v tom špinavom bordeli sa skutočne nedá žiť. Chceli by, aby sa Európa o nich postarala.

Tento komentár bol celý uverejnený na tejto stránke k tomuto článku. Ja som uverejnila len časť komentára a tieto otázky by podľa mňa mali verejne klásť novinári, lebo i mne vadí štvanie medzi národmi :

https://www.nadhlad.com/content/mienkotvorne-media-eufemizmus-pre-hlavny-sposob-ovladania-spolocnosti

Priznávam, že tiež sa mi ruská propaganda vyhýba. Takže neviem, prečo miesto stavania diaľnice, bytov pre mladých, kvalitných potravín, kvalitného zdravotníctva, kvalitného školstva EU rieši granty ohľadne boja s dezinformáciami….Keby sme mali kvalitné školstvo od základných škol a vychovu ku kritickému mysleniu a mysleniu v súvislostiach, tak nikto nepotrebuje nič skúmať za naše dane.

A taktiež nechápem, prečo sa do týchto grantov zapája i moderátor Českej televízie. Nie je to konflikt záujmov? Mal by byť nestranný … mýlim sa?

Alebo nás EU a novinári majú za úplne blbých, že si nedokážeme utvoriť vlastný názor?
Ako mohli fungovať naši rodičia a naši starí rodičia bez oficiálneho boja s dezinformáciami? Ako vobec mohli stavať cesty, byty, fabriky, keď im nikto nepovedal, čo si možu myslieť a čo je už propaganda a klamstvo?
Ako predtým mohly novinári písať, informovať, keď sa oficiálne nekonal výskum na boj s dezinformáciami? Nestačilo mať ku kauzám „len“ dokazy?

No i keď sú dokazy, tak o niektorých kauzách proste mlčia.

Zuzana Čaputová sice tvrdí, že demokraciu musíme brániť a posilňovať, ale nevšimla som si konkrétne činy u nej, čím by ju posilňovala.

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/03/31/zuzana-caputova-tvrdi-ze-v-case-krizy-musime-demokraciu-branit-a-posilnovat/

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/08/novy-predseda-vlady-vabank-zuzany-caputovej/

Snáď niekedy novinári začnu verejne klásť otázky i k tejto kauze:

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/05/ukrajinske-obilie-a-vyvoz-do-chudobnych-zemi-v-afrike/

A začnú sa verejne pýtať, aká múka to je? Z Ukrajiny? Inak v ČR najlacnejšia múka v reťazcoch stojí 21,90 Kč (ak si dobre spomínam, lebo ja ju už dávno nekupujem.) A k tejto kauze vydali včera viaceré české média články (idnes.cz, aktualne, seznamzpravy, e15, echo24…). Ale nikto sa nezaoberal tým, odkiaľ tá múka je. Zaoberali sa len tým, že minister by nemal robiť reklamu jednému konkrétnemu reťazcu.

Dokonca na seznamzpravy.cz si z toho robili srandu, že už nešéfuje ministerstvu zemědělství, ale je to ministerstvo akčních cen, tu je odkaz na ten článok:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tmbk-tmbk-nekula-uz-neni-ministr-zemedelstvi-sefuje-novemu-rezortu-230691

https://www.e15.cz/nazory-a-analyzy/nekuluv-tyden-v-lidlu-ministr-zemedelstvi-povysil-na-maskota-nemeckeho-retezce-1398137

https://popelka.blog.pravda.sk/2023/05/10/muka-v-retazci-v-cr-za-12-90-kc-a-cesky-minister-nekula/

Sú novinári na strane dobra a spravodlivosti ?

21.03.2024

Jaro vždy chcel, aby Korzár písal odvážne a kriticky, stál na strane spravodlivosti, práva a dobra. Chcel, aby boli jeho redaktori féroví a korektní, kontrolovali tých pri moci a zastávali sa bežných ľudí. Citujem z nižšie pripojeného článku: https://korzar.sme.sk/c/23299172/zomrel-sefredaktor-dennika-korzar-jaroslav-vrabel-novinam-venoval-cely-zivot.html?ref=njctse Verím, [...]

Otvorený dopis Slovenskej televízii o prokuratúre

15.03.2024

Vyštudovaná novinárka Zuzana Vicelová, ktorá pracuje v Slovenskej televízii je moja spolužiačka z priemyslovky. Preto som si ju dovolila osloviť s kauzou, ktorú som uverejnila na tomto blogu. Okrem toho: Slovenská televízia je verejnoprávna a mala by sa venovať všetkým témam vo verejnom záujme. Mail som i poslala včera. Vzhľadom k tomu, že ten článok na blogu, na ktorý som [...]

Kauza špeciálna prokuratúra, Nemocnica Nové Zámky a spojitosť s OĽANO – doplnenie

14.03.2024

Phdr. Mária Beňová, ktorá je za OĽANO mi v diskusii písala, že Roland Száz, ktorý bol vo vedení nemocnice v Nových Zámkoch, nikdy nebol člen OĽANO. Ale kandidoval za nich. Ja som ho na ich kandidátku nedala, takže nechápem, prečo to Mária Beňová za OĽANO píše mne. Nech si to vyriešia vo svojom hnutí, či politickej strane. Je to na dlhšie, preto to dávam i do článku, [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 194
Celková čítanosť: 2953038x
Priemerná čítanosť článkov: 15222x

Autor blogu

Kategórie