Založ si blog

Psycholog Radek Ptáček, vyjadenia jeho okolia a spomienka na jeho rozhovory

Táto kauza so zbierkou sice skončila, ale jeho okolie tvrdí niečo iné ako vdova, či riaditeľka školy, ktorá založila zbierku.

Tejto téme sa podľa mojich informácii venovalo hlavne české médium expres.cz. Niektoré info od nich uverejnil vo svojich článkoch server zivotvcesku.cz.

Je zvláštne, že vetšina českých médií informovala o smrti Radka Ptáčka a potom informovala aj o zbierke pre jeho rodinu. Ale keď mnohí v diskusiách poukazovali na to, že ta rodina nepatrí medzi chudobné a je to vyššia stredná „trieda“, tak viac informácií si zjisťoval a uverejnil len expres.cz.

Ostatné média mlčali, okrem zivotvcesku.cz., ktorý prevzal niektoré info od nich. I tak fungujú české média: čo chcú uverejnia a o čom nechcú, o tom mlčia.
Pritom sú to podstatné informácie, aby sa zbierky nezneužívali tam, kde ty ľudia nie sú v núdzi, ale len na zaplatenie „štandardu“ inými ľuďmi.

Server expres.cz natočil k týmto udalostiam dva rozhovory s redaktormi, kde komentujú informácie, ktoré o zbierke zisťili. Tie rozhovory sú fakt dobré a tu sú odkazy na nich:

https://www.expres.cz/video/dx/podcast-k-k-barbora-koukalova-petr-konecny-radek-ptacek-sbirka-donio.V240911_102607_denniexpres-video_bk

Videocast K + K: Je sbírka na vdovu Ptáčkovou morální? A kdy jsme si zvykli nárokovat od lidí životní standard?
11. 9. 2024 12:16
Je sbírka na pozůstalou rodinu po tragicky zemřelém psychologovi Radku Ptáčkovi vůbec etická? Dobrovolná samozřejmě ano, ale ani ty nejlepší úmysly by neměly zastínit kritický pohled na společnost, která se během vteřiny proměňuje ze samostatné na nárokovou. Vydání sbírky tak krátce po úmrtí na tak vysokou částku a s tak nejasným popisem důvodu se ve světle nových informací o majetkovém poměru vdovy jeví úplně jinak.

https://www.expres.cz/video/dx/podcast-k-k-barbora-koukalova-petr-konecny-radek-ptacek-sbirka-donio.V240913_160614_denniexpres-video_bk

Videocast K + K: Vdova po Ptáčkovi versus „zlí Češi“. Největší ostudu zastavené sbírce dělá samozvaná mluvčí
13. 9. 2024 18:56
Zastavená sbírka na Doniu pro rodinu tragicky zesnulého psychologa Radky Ptáčka vyvolala mnoho vášní a reakcí a kdo na nastalou situaci neumí adekvátně reagovat je hlavně samozvaná mluvčí vdovy Ptáčkové, ředitelka základní školy v Hostivici Michaela Rosenkranzová, která na svém facebookovém profilu uveřejňuje a upřesňuje majetkové poměry rodiny, zveřejňuje osobní citlivé informace týkající se Radka Ptáčka a dokonce tvrdí, že ví, proč si psycholog sáhl na život.

Faktom je, že ta zbierka bola od začiatku pochybná a nemorálna.

Mám trochu pocit, že v zbierke nie je popísaná situácia pani Ptáčkovej, napríklad v tom, že pán Ptáček nebol stredobodom jej vesmíru, keď žili oddelene. To znamená, že sa pani Ptáčková nezachovala k darcom úplne poctivo.

Neviem, či bolo potrebné vybrať v zbierke 10 milionov Kčs. Ale keď jej chceli pomocť kamarátky, tak jej mohly pomocť ony osobne. A vrátila by im to po vyriešení dedičstva.

Plne súhlasím s jedným komentárom z diskusie:

Neviem prečo by sa nemali skúmať jej majetky a majetky jej rodiny. Ako prvú podporu by jej mala dať rodina, prípadne kamarátky, keď tak veľmi chceli „pomáhať“. Pani Ptáčková má súrodencov, rodičov, možnosť ísť bývať do bytu. Až ako posledné o pomoc požiadať verejnosť. V utorok sme sa dozvedeli, že zomrel a v piatok bola uverejnená zbierka. To sa myslelo hlavne na peniaze? To k zomrelému vobec nie je úctivé. Teoreticky, keby to mohol vidieť, aké pocity by asi mal? Žiadne obdobie trúchlenia, žiadna zmienka o rozlúčení, kedy bude mať pohreb a kde, len sa riešia peniaze. To mohlo počkať, veď určite na tom neboli tak, že nemali ani na suché rohlíky. Zrejme bolo potrebné využiť rozjatrených citov. Je to smutné a necitlivé k jeho menu. Asi dobre vedel, prečo si zvolil takýto odchod. Veď to, čo nasleduje, to len potvrzuje.

Koniec citácie z diskusie.

Pritom zdroj z jeho okolia tvrdí, že spolu už nežili.

https://www.expres.cz/celebrity/radek-ptacek-smrt-umrti-sbirka-donio.A240910_143618_dx-celebrity_bk

Citujem z článku:

Zdroj, který měl blízko k Radku Ptáčkovi, Expresu sdělil, že už více než dva roky panovaly v manželství neshody a v období od března do dubna se měl Ptáček svým přátelům svěřovat s tím, že manželka chce odluku.

„Už přes rok chtěla jeho žena ukončit soužití a chtěla, aby odešel. Nechtěl rušit dětem rodinný přístav a domov a bál se traumatu, že děti budou od rozvedených rodičů,“ sdělil nám zdroj. O rodinných problémech a motivacích, proč uznávaný psycholog spáchal sebevraždu, se hovoří v okruhu jeho přátel.
Sbírka, která necílila přímo na děti, ale jmenuje jako první manželku Hanu a její potřeby, může být ve světle těchto informací problémem. Sbírku už od začátku provázely kontroverze příliš brzkým načasováním, vysokou cílovou částkou a ne dobře vysvětleným motivem.

Není proto divu, že se ozývají lidé z jeho okolí, kteří věděli o rodinných poměrech, jelikož autorky sbírky vyvolávají soucit prostřednictvím fotek bezproblémové a spokojené rodiny a nyní z těchto informací plyne, že se vybírá deset milionů pro vdovu, která chtěla Radka Ptáčka opustit a ještě má být navíc majetkově zajištěna.

Koniec citácie.

Tu je ďalší článok, kde sa vyjadrila vdova…

https://www.expres.cz/zpravy/vdova-po-ptackovi-po-ukonceni-sbirky-na-doniu-poprve-verejne-o-nemoci-manzela-a-duvodech-sebevrazdy.A240912_200940_dx-zpravy_bpet

Citujem z článku:

Poprvé veřejně o nemoci manžela a důvodech sebevraždy

Hana Ptáčková poprvé zveřejnila informace o zdravotních problémech svého manžela. Do této chvíle za vdovu jednala ředitelka základní školy v Hostivicích, Michaela Rosenkranzová. Radim Ptáček, uznávaný psycholog a odborník na duševní zdraví, trpěl podle jejího vyjádření závažnou nemocí, která vedla k chronickým zdravotním problémům. Ptáčková uvedla, že manžel svůj boj s nemocí dlouho skrýval a pokračoval ve své profesi na několika frontách, až se jeho stav zhoršil natolik, že ho to dovedlo k tragickému rozhodnutí vzít si život.

„Radek bojoval s vnitřními démony, a přestože jsme ho jako rodina i přátelé prosili, aby zvolnil, odmítal jakoukoli pomoc,“ uvedla Ptáčková. Tento nový detail byl pro veřejnost šokující, neboť Ptáček působil jako úspěšný a charismatický odborník, který zasvětil svůj život pomoci druhým.

Koniec citácie z článku.

Pripadalo mi to tak, ako keby pána Ptáčka chcela „očierniť“. A nie tam ani slovo o tom, že už spolu nežili a chcela, aby sa odsťahoval z domu. Prečo sa vlastne nevyjadrila k tomu, či spolu ešte žili? Lebo podľa fotky pri zbierke na donio.cz vyzerali ako šťastná rodinka. Pritom tu fotku musela poskytnúť doniu pani Ptáčková. Pán Ptáček už nemohol, lebo už nežil. Klamala? Alebo to nie je pravda, že chcela, aby sa odsťahoval z domu?
Ako chcela platiť hypotéku na dom, keď riaditeľka školy tvrdí, že splátka hypotéky je vyššia ako plat pani Ptáčkovej? A to ešte by živila deti…Ako to chcela zvládať finančne? Alebo mala predstavu, že pán Ptáček jej zaplatí hypotéku na dom, bude prispievať na deti a ešte ho z domu vysťahuje, lebo ho tam nechce? Tak mi to totiž z článku a z komentárov pani riaditeľky školy „vyplýva“…Alebo som to pochopila zle?

Takže keď pán Ptáček veľa pracoval, zarábal a platil hypotéku, tak bol dobrý….A teraz z neho pani Ptáčková robí nesvojprávneho človeka, ktorý mal vnútorných démonov? Chápem to zle?
Po vypočutí jeho posledných rozhovorov v médiach som ten dojem nenadobudla. Pripadal mi ako vyrovnaný človek, ale mal smutné oči.

Tu je ďalší článok, ktorý tvrdí niečo iné ako vdova:

https://www.expres.cz/celebrity/spor-o-odkaz-zesnuleho-psychologa-radka-ptacka-proti-slovum-vdovy-vystoupila-jeho-blizka-kamaradka.A240914_195103_dx-celebrity_bpet

Citujem z článku:

Vyjádření Hany Ptáčkové, vdovy po zesnulém psychologovi Radku Ptáčkovi, vyvolalo silnou reakci v kruzích jeho blízkých přátel. Po ukončení sbírky na platformě Donio, kde se během několika dní shromáždila významná částka, Ptáčková popsala zdravotní komplikace svého manžela, které podle ní vedly ke zhoršení jeho stavu a k rozhodnutí ukončit život. V reakci na její slova se ozvala Radkova dlouholetá kamarádka Jana, která se cítí dotčená tím, jakým způsobem vdova vykresluje jeho zdravotní i psychický stav.

Hana Ptáčková ve svém příspěvku na Donio uvedla: „Před šesti lety bohužel prodělal závažné onemocnění, které mělo za následek chronické zdravotní potíže, které se postupem času nezmenšovaly, naopak se stupňovaly. O jeho boji se zdravotními problémy věděli jen jeho nejbližší, jak si to přál. Bojoval se svými vnitřními démony statečně, ale svůj boj nakonec vzdal.“

Vdova dále vysvětlila, že přes veškerou snahu blízkých, aby Ptáček zpomalil a vyhledal odbornou pomoc, odmítal ji a snažil se pokračovat ve svém náročném profesním životě. Tato slova mohou podle některých interpretací vyvolat obavy mezi bývalými klienty profesora Ptáčka. Jako uznávaný klinický psycholog pomáhal i slavným lidem, například zpěvák Tomáš Klus vzpomínal na jeho pomoc. Ve světle tvrzení vdovy, že Ptáček „bojoval s vnitřními démony“, může být tento obraz pro jeho klienty problematický, protože naznačuje, že člověk, který jim poskytoval odbornou psychologickou pomoc, sám trpěl nespecifikovanými psychickými obtížemi.

Na tato slova reagovala Jana, blízká kamarádka Radka Ptáčka, s nesouhlasem. Podle ní manželka a další osoby v okolí zesnulého zkreslují jeho stav. „Je nehorázné, co manželka RP i ředitelka školy tvrdí a jak se z Radka snaží udělat nesvéprávného člověka a ke všemu pomalu na smrt nemocného! Radek Ptáček netrpěl žádnou vážnou nevyléčitelnou a život ohrožující nemocí,“ uvedla Jana.

Podle ní byly Radkovy zdravotní problémy omezené na chronické záněty močového měchýře, které nebyly život ohrožující. Jana rovněž odmítla tvrzení o tom, že by Ptáček trpěl závažnými psychickými problémy. „Psychicky byl v pořádku, neměl démony. Jediný ‚démon‘ byl jeho stihomam, že nechce, aby jeho děti zažily rozvrácenou rodinu,“ dodala Jana.

Koniec citácie z článku.

Je zvláštne, že Donio nič nezisťovalo a vdovu vyzvali na doloženie majetku až po tom, čo sa o to začal zaujímať expres.cz a uverejnil články. Nemali to skúmať dopredu, pred spustením zbierky?

Tu sú dokazy, keď niekomu zbierku zamietli, lebo nie sú určené na kúpu nemovitosti fyzických osob. Ale rodine Ptáčkovej ju schválili na splatenie hypotéky. Nemali by mať rovnaký prístup ku všetkým žiadateľom?

Vdova najprv tvrdila, že má „srdce na tisíc kousků“, potom že zápasil s vnútornými démonmi….

Potom okolie tvrdí, že už spolu nežili a žiadných vnútorných démonov nemal okrem toho, že sa nechcel rozvádzať a snažil sa zachrániť manželstvo a detstvo svojim deťom. Keďže robil detského psychologa, robil cca 15 rokov i súdneho znalca, robil školenia pre sudcov, tak vedel z vlastnej praxe, aké boje sú pri rozvodoch a tým trpia deti, keď sa rodičia nedokážu dohodnúť.

Tu je jeden odkaz na jeho článok na blogu. Toto si doporučujem prečítať.

https://radekptacek.cz/arkticky-mraz-ve-vztazich/

A tu jeho posledný status z FB. I z toho článku na jeho blogu, i z jeho statusu mne vyplýva, že to bol citlivý človek, záležalo mu na vzťahoch v rodine a chcel ich riešiť k lepšiemu.

Tu sú printscreny pani riaditeľky školy, ktorá hovorí o polorozpadlej chalupe, neprodejnom byte….asi je „hovorkyňa“ pani Ptáčkovej, keď sa k tomu vyjadrovala na FB:

A bola mu takou oporou, že chcela, aby sa odsťahoval? K tomu by sa mohla pani Ptáčková verejne vyjadriť, keď jeho okolie tvrdí, že ich manželstvo bolo v rozklade a chcela, aby sa odsťahoval.

Ale hypotéka bola na 8 milionov a časť už bola splatená. Tak prečo chceli až 10 milionov? Okrem toho, donio iným záujemcom tvrdilo, že na kúpu nemovitosti fyzických osob zbierky nerobí. Tak prečo chceli v zbierke až 10 milionov a prečo donio postupuje rozdielne k roznym žiadateľom?

A ten dovod zbierky je, aby si udrželi štandard? To má niekto nárok na „štandard“ a nech sa mu na ten štandard složia ostatní, ktorí majú často menej? Čo je pre nich štandard? Vila s bazenom, auto, možno dve, byt v osobnom vlastníctve a nejaký vraj nepredajný kúsok pody…. ?

A tu je info o tom, že splátka hypotéky je vraj „šílená“ a na to nepostačuje ani plat Hany Ptáčkovej. Tak keď chcela, aby sa pán Ptáček vysťahoval, ako to chcela platiť sama? A k tomu živiť tri deti a platiť réžiu domu?

Našla som si ďalšie rozhovory s ním a podľa nich vyzerá ako rozumný človek. Nie, nesúhlasím so všetkým, čo v nich hovorí. Ale vyzerá ako vyrovnaný človek, s ktorým sa dá dohodnúť.
Takže nechápem, prečo jeho manželka hovorí niečo iné a okolie pána Ptáčka tiež niečo iné.

Hlavne sme sa doteraz nedozvedeli, kedy bude mať pohreb pre jeho priateľov a známych, keď bol verejne známa osobnosť. Alebo zbierka bola doležitejšia?
V tom „príbehu“ je veľa divného a známy psycholog si nesiahol na život „len tak“. Myslím si, že za tým bolo niečo vážnejšieho.
Škoda, že jeho manželka, tiež vyštudovaná psycholožka si toho nevšimla a nedokázala mu pomocť. Lenže to vrhá zlý tieň na celú psychologiu, keď odborníci nedokážu poradiť ani svojmu kolegovi psychologovi….

„Smyčku si kolem vás psychopat utahuje zlehka a uvědomíte si to, až když jste svázaná“ říká R.Ptáček

Jak najít spokojenost každý den, bez ohledu na životní okolnosti? Odpovídá prof. Radek Ptáček

Psycholog Radek Ptáček: Proč sebevražda neznehodnocuje jeho odkaz

RADEK PTÁČEK: Někteří lidé prostě volí zlo, změní jim to mozek a necítí vinu

Radek Ptáček: Lidé, kteří se aktivně snaží trénovat soucítění s druhými, se stávají šťastnější

Přibývá bezcitných lidí, plat je víc než rodina. Děti jsou skrytě zanedbané, říká psycholog

„Za 80% zdravotních obtíží si můžeme sami. Nejdůležitější je omezovat stres.“ – Radek Ptáček

Radek Ptáček: Hejtry můžeme litovat a pochopit, ale ne omlouvat

prof. RADEK PTÁČEK: Neúspěšní psychopaté jsou ve vězení, úspěšní ve vedoucích pozicích | 1/2 DÍL

BEST OF | Radek Ptáček: Mozek se nerozvíjí při zátěži ale po ní. Nechte občas vypnuto

Radek Ptáček 4. díl: Realismus a odolnost spočívají v kladném pohledu na budoucnost

Ptáček: Věřím, že šílený projev násilí vůči Robertu Ficovi povede k semknutí slovenské společnosti

Rodiče svým rozvodovým sporem děti naprosto zničí Říká psycholog Radek Ptáček

Radek Ptáček 2. díl: Samota zabíjí víc než kouření a alkohol

Jak budovat návyky? Dělejte malé a funkční změny, říká psycholog Radek Ptáček

Radek Ptáček 1. díl: Rádi bychom ovládali lidi a situace. Ale my můžeme ovládat jen své reakce.

Radek Ptáček v pořadu Na zdraví Petry Řehořkové

Ptáček: Lidem je hůř než na jaře, o psychiku se nestarají a může je to složit. Chybí jakákoliv vize

Radek Ptáček 3. díl: Hrozí riziko, že část společnosti bude koronavirovou krizí paralyzována

Český psychológ Radek Ptáček a nemorálna zbierka na jeho rodinu

10.09.2024

Priznám sa, že prvý rozhovor s ním som si vypočula až po jeho smrti. A najviac ma nezaujal ten, ktorý spomínali v médiach, ale iný. To znamená tento rozhovor: „Pečujme o naše mezilidské vztahy, je to to nejdůležitější, co máme.“ – prof. Radek Ptáček Na to, že tento rozhovor robil pre mňa neznámy moderátor, dával mu fakt dobré otázky. O psychologiu sa [...]

Nezávislý český novinár Martin Veselovský a jeho profesionalita v dvtv. cz

09.09.2024

České DVTV sledujem už málokedy. To ma musí zaujať meno hosťa, aby som si to vobec pustila v skrátenej verzii na youtube.cz. Po dlhej dobe som si pustila tento nižšie uvedený úryvok rozhovoru. Moderoval to Martin Veselovský a z mojho pohľadu tak zlý rozhovor z jeho strany som už dávno nevidela. V podstate nenechal hosťa dohovoriť. Miesto kladenia doležitých otázok [...]

„Neznámy“ Alain Delon

18.08.2024

Titulok článku som si „požičala“ z dokumentu o Alainovi Delonovi, ktorý natočili vo Francúzsku v roku 2015. Skrátenú verziu uviedla ČT v roku 2017. https://www.ceskatelevize.cz/porady/11323276062-neznamy-alain-delon/ Dokumentární portrét je určen nejen obdivovatelkám podmanivé krásy Alaina Delona, ale i zájemcům o filmové umění. A může se stát, že každá z těchto [...]

David Lammy, Veľká Británia

Británia vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a hnutím Hizballáh

19.09.2024 23:17

Vojna nie je nevyhnutná, existuje diplomatická cesta, upozornil francúzsky prezident Macron.

Stalin Mednoje

Rusko prepisuje históriu. Moskva zrušila tisíce rehabilitácií obetí stalinizmu

19.09.2024 21:54

Štát je silnejší ako jednotlivec a každý, kto s tým nesúhlasí, je blázon alebo nepriateľ, uviedli kritici.

Czech Nuclear

Juhokórejský prezident sľúbil v Prahe hladký priebeh stavby jadrových blokov v Dukovanoch

19.09.2024 20:45

Jun Sok-Jol do Prahy dorazil zhruba dva mesiace po tom, ako vláda rozhodla o tom, že dva nové reaktory v Dukovanoch má postaviť juhokórejská KHNP.

KOŠICE: Podpora Kultúrneho štrajku, protest

FOTO: V Slovenských mestách sa protestovalo proti krokom ministerstva kultúry

19.09.2024 20:18

Výbor Kultúrneho štrajku tvrdí, že na ministerstve kultúry sa protizákonne prepúšťa a zastrašuje.